Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako edellisen työnantajan asiakkuuksista kertoa?

Ura
 
Atte Rytkönen lainopillinen asiamies Suomen Yrittäjät

Voiko vanha työnantajani estää minua listaamasta minulle kuuluneita asiakkuuksia nettisivuillani, LinkedInissä tai pitämälläni luennolla? Haluaisin freelancerina kertoa asiakas- ja projektikokemuksestani aiemmissa työpaikoissani ja laatia niistä portfolion, mutta pelkään, että siitä tulee sanomista.
 

Kun työsuhde on vielä voimassa, työntekijä ei saa käyttää hyödykseen työnantajansa ammatti- tai liikesalaisuuksia, kuten työmenetelmiä, tuotantomääriä tai asiakasrekistereitä. Hän ei myöskään saa välittää näitä tietoja ulkopuolisille.

Kielto jatkuu myös työsuhteen päättymisen jälkeen, jos työntekijä on saanut käsiinsä luottamuksellisia tai salassa pidettäviä tietoja.

Salassapitovelvoitetta on myös mahdollista tehostaa salassapitosopimuksella, jolloin salassapitovelvollisuus jatkuu työsuhteen päättymisen jälkeen. Työsuhteen jälkeiseen aikaan ulottuva salassapitovelvollisuus saattaa olla työsopimuksessa erillisenä ehtona.

Arviointi siitä, mikä on sallittua, on tehtävä aina tapauskohtaisesti. Aiempi työnantaja on esimerkiksi saattanut sopia asiakasyrityksensä kanssa siitä, että yhteistyö ja sen sisältö pidetään salassa. Tässä on hyvä muistaa, että kyse on nimenomaan aiemman työnantajan asiakkaista ja projekteista.

Työntekijä voi nettisivuillaan tai esitelmöidessään kertoa yleisellä tasolla asiakas- tai projektikokemuksistaan kuten myös suorittamiensa toimeksiantojen luonteesta. Tällöin pitää huolehtia siitä, etteivät tiedot sisällä salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvia asioita.

Paras tapa on sopia aiemman työnantajan kanssa siitä, millä tavoin työsuhteen aikaiset referenssit on soveliasta tuoda esiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!