Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkittynyt stressi tuhoaa aivosoluja

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.
hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on kahden tutkinnon
monitoimikirjailija, joka on toiminut
myös sijoitusalan johtotehtävissä.

Te-toimistojen mukaan työttömiä oli marraskuun lopussa 326 500.

Kun nettiin laittaa hakusanaksi "Suomi ja kriisitietoisuus", tulee yli 15 000 hakutulosta. Googlen mukaan kriisitietoisuutta ylläpitävät varsinkin Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja tuhon profeetoiksi julistautuneisiin talouden asiantuntijoihin mieltynyt media. Silti pääministeri Stubbin mielestä sitä ei ole vieläkään tarpeeksi (Yle 6. 11.).

Oregonin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan stressi heikentää aivojen otsalohkojen etuosan kuorikerroksen toimintaa. Seurauksena on luovan ajattelun ja ongelmanratkaisukyvyn vaikeutuminen sekä tarkkaavaisuuden häiriintyminen. Stressi tuhoaa aivosoluja ja estää hermosolujen uusiutumista. Pitkittynyt stressi näyttää myös vaikuttavan sekä masennuksen että Alzheimerin taudin syntyyn.

Olemme eläneet kriisin ilmapiirissä vuodesta 2008.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään Bruce Oreckin mukaan juuri pessimismi, pinttyneet ajatusmallit ja taipumus itseruoskintaan estävät suomalaisia pääsemästä ylös talouden kuopasta (HS 7. 12.).

Suomalaista tarinankerronnan perinnettä hän kehuu. Tarinankerronnan elvyttäminen kohentaisi myös markkinoinnillista osaamista. Kulttuuri ei ole erillinen saareke: se vahvistaa itseluottamusta ja taloudellista toimeliaisuutta. Uudistumiseen tarvitaan inhimillistä pääomaa.

Kriisitietoisuuden pönkittäjät syyttävät muita vastuunpaosta. Mutta myös kriisitunnelman tarkoituksellinen lietsonta on vastuutonta. Jatkuva uhkatila syö henkisiä resursseja ja lamaannuttaa. Stressi tyhmentää. Luovuuteen ja ongelmanratkaisuun vaaditaan toimivat aivot. On sanouduttava irti pelosta.

Venäläisen kirjailijan Ljudmila Ulitskajan hyytävän ajankohtaiseksi kehutussa romaanissa Vihreän teltan alla (Siltala 2014) muistutetaan, miten jokaisesta ajasta pitää tempaista itsensä irti, loikata ulos eikä antaa sen nielaista itseään. Taide, musiikki ja kirjallisuus auttavat selviämään hengissä.

Aivoja on ruokittava – jollain paniikkia paremmalla.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!