Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravintolakokin arki on kaukana tv-kokkien työstä

Kokin työtä on alettu arvostaa enemmän viime vuosikymmeninä. Nykyään kaikkia ruokia ei kuitenkaan tehdä alusta asti itse.

Ura
 
Ville Männikkö
Keittiöpäällikkö Jari Kettunen (vas.) on ollut alalla melkein 30 vuotta, Miikka Manninen valmistuu kokiksi tänä keväänä. Kuva on otettu Kettusen työpaikalla ravintola Loisteessa.
Keittiöpäällikkö Jari Kettunen (vas.) on ollut alalla melkein 30 vuotta, Miikka Manninen valmistuu kokiksi tänä keväänä. Kuva on otettu Kettusen työpaikalla ravintola Loisteessa. Kuva: Ville Männikkö
Juttusarjassa kerrotaan ammattien muutoksista. Neljäs osa kertoo kokeista.

M iikka Manninen, 18, valmistuu tänä keväänä kokiksi ravintolakoulu Perhosta. Keittiöpäällikkö Jari Kettunen, 46, valmistui ammattikoulusta lähes 30 vuotta aiemmin, vuonna 1987.

Tässä ajassa ravintola-ala on ehtinyt muuttua paljon.

Ensimmäinen suomalainen ravintola sai Michelin-tähden Kettusen valmistumisvuotena. Nykyään Helsinki tunnetaan maailmalla kaupunkina, jossa Ravintolapäivä sai alkunsa. Vuosien varrella televisiossa on nähty monta suosittua kokkiohjelmaa, ja niiden myötä esille ovat nousseet julkkiskokit.

Kokin ammattia onkin alettu arvostaa aiempaa enemmän, ja siitä on tullut nuorten suosima hakuvaihtoehto peruskoulun jälkeen.

Artikkeliin liittyvät

Miikka Manninen on työskennellyt opiskelujensa aikana puolitoista vuotta harjoittelijana G.W. Sundmans -ravintolassa. Ravintolan keittiömestari Matti Jämsén valmistautuu parhaillaan tammikuun lopussa pidettävään Bocuse d'Or -kilpailuun, joka on kokkien maailmanmestaruuskilpailu. Manninen kuuluu hänen tiimiinsä.

Manninen toivoo tulevien työpaikkojensa löytyvän G.W. Sundmansin kaltaisista fine dining -paikoista.

"Miikalla on ollut rohkeutta hakeutua heti kärkiravintoloihin. On hyvä, että on selkeitä tavoitteita. Harvaa työnantaja soittaa kotoa töihin", Jari Kettunen sanoo kuunneltuaan Mannista.

Kettusella ei ollut samanlaisia ajatuksia fine dining -ravintoloihin työllistymisestä uran alussa. Enemmän mielessä oli toive vakituisesta työpaikasta, joka järjestyikin.

Kettunen on työskennellyt useissa pääkaupunkiseudun ravintoloissa, esimerkiksi Hotel Continentalissa ja Helsinki-Vantaan lentoaseman ravintoloissa.

Alalla on tavallista vaihtaa työpaikkaa usein. Kettusen mielestä on hyvä idea työskennellä erityyppisissä ravintoloissa. "Niin löytää itselleen mieluisimman tavan toimia ammatissa."

Nyt Kettunen työskentelee ravintola Loisteen keittiöpäällikkönä hotelli Vaakunassa.

Molemmat miehet muistavat viihtyneensä erityisen hyvin koulun kotitaloustunneilla. Miikka Mannisen alavalintaan vaikutti myös se, että oma isä on kokki. "Olin junnuna lomilla faijan duunissa hääräämässä. Siellä näki, millaista meininki on."

Jari Kettunen kertoo, että hänen työuransa alussa kaikki ruokalistalla olevat ruuat tehtiin alusta lähtien itse. Nykyään keittiöissä on alettu käyttää enemmän esivalmisteita, kuten valmiita liemiä, joista sitten tehdään kastike. Samalla henkilökunnan määrä on vähentynyt.

"Loisteessa olemme onneksi pystyneet pitämään omavalmistusasteen korkeana. Teemme esimerkiksi jälkiruuat kokonaan itse", Kettunen sanoo.

Ravintolakeittiöiden tekniikka on kehittynyt harppauksin. Hyvä esimerkki ovat uunit, Kettunen kertoo.

"Kun aloitin töissä, keittiössä oli tasalämpöuuni, joka kuumeni 200 asteeseen. Siinä oli kaikki kapasiteetti. Nykyään laitteilla voi hoitaa kypsennyksen pehmeämmin ja raaka-ainetta paremmin kunnioittaen."

Manninen ja Kettunen ovat yhtä mieltä hyvän kokin ominaisuuksista. Työ on kiireistä, joten nopeatempoisesta työstä pitää todella nauttia.

Kaikki eivät ravintolan keittiöön sopeudu – Kettunen muistuttaa, että joka vuosi oppilaitoksista valmistuu nuoria, jotka eivät lopulta jää alalle töihin.

"Aina ei ehdi pitää lounastaukoa", Manninen kuvaa kiirettä.

Jari Kettunen nyökyttelee. "Ei voi liikaa katsoa kelloa. Jos menee pari tuntia ylitöiksi, sille ei voi mitään", hän sanoo.

Ravintolan keittiömestarin työ ei heistä muistuta lainkaan tv-kokkien työtä.

"Arki on hikistä vääntämistä, jotta asiakas saa mahdollisimman nopeasti hyvän tuotteen lautaselleen", Kettunen toteaa.

"Iltavuorossa huomaa usein, että kello käy, mutta esivalmisteltavien tuotteiden määrä ei lopu", Manninen sanoo.

"Ja kun ilta on ohi, pitää vielä siivota. Sitä ei televisiossa koskaan näytetä."

Kettunen pitää välttämättömänä, että kokilla on hyvä ongelmanratkaisukyky.

"Asiakkaat esittävät toiveita maan ja taivaan väliltä. Yleensä toive pitää toteuttaa, jos se on yhtään mahdollista."

Myös vuorovaikutustaidot ja sosiaalisuus ovat tarpeen.

"Jos on yksin vuorossa, alkaa puhua kalalle", Jari Kettunen naurahtaa.

"Tai radiolle", Miikka Manninen jatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!