Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opinnoista ei ole aina hyötyä työelämässä

Moni opiskelija miettii, kuinka tarpeellisia tenttikirjojen tiedot lopulta ovat työelämässä. Filologi, historioitsija ja valtiotieteilijä kertovat, onko opinnoista ollut uralla oikeasti hyötyä.

Ura
 
Attendon yhteyspäällikkö Kaisa Hinttala opiskeli yliopistossa espanjalaista filologiaa. Siitä ei ole ollut juuri hyötyä terveydenhuoltoalalla. Opiskelu opetti kuitenkin analyyttiseen ajatteluun.
Attendon yhteyspäällikkö Kaisa Hinttala opiskeli yliopistossa espanjalaista filologiaa. Siitä ei ole ollut juuri hyötyä terveydenhuoltoalalla. Opiskelu opetti kuitenkin analyyttiseen ajatteluun.

Yhteyspäällikkö Kaisa Hinttalan työpäivät ovat usein kiireisiä. Hän neuvottelee sopimuksia, ylläpitää asiakassuhteita ja seuraa tarjouskilpailuja.

Hinttala työskentelee terveydenhuollon ja hoiva-alan palveluja tuottavassa Attendo-yrityksessä. Työnkuvaan kuuluu myös uusien asiakkaiden hankkiminen, lääkärien rekrytoiminen ja tarjousten laatiminen.

Arvaisitko, mikä Hinttala on koulutukseltaan?

Artikkeliin liittyvät

"Valmistuin vuonna 2004 pääaineena espanjalainen filologia. Sivuaineena minulla oli portugalilainen filologia."

Hinttala siis pänttäsi äänteitä, kielitiedettä ja espanjankielistä kirjallisuutta. Kahdeksan ja puoli vuotta. Mihin hän niitä työssään tarvitsee?

"Sitä olen tässä pohtinut", Hinttala nauraa. "En voi sanoa, että kielitaidosta olisi työssäni liiemmin hyötyä. Kerran olen käyttänyt erään ulkomaisen lääkärin kanssa espanjaa."

Jokainen opiskelija on varmasti joskus pohtinut, kuinka paljon yliopistolla opittuja tietoja tulee ikinä tarvitsemaan. Suurin osa faktoistahan sitä paitsi unohtuu nopeasti sen jälkeen, kun tenttipaperi on palautettu.

Moni valmistunut muistelee huvittuneena muinaisiin teoreetikkoihin ja nippelitietoon kulutettuja tunteja, varsinkin jos päätyy töihin eri alalle.

Hinttalakin on asiaa joskus miettinyt. Hän on tehnyt vuosien varrella keikkaluonteisesti ja osa-aikaisesti opetus-, käännös- ja tulkkaustöitä, mutta elämä vei toiselle alalle. Hän asui valmistumisen aikaan miehensä työn takia Brysselissä, sai siellä harjoittelupaikan unkarilaisesta viestintäalan firmasta ja jatkoi myöhemmin samantyyppisissä tehtävissä.

Hinttala ei silti ajattele, ettei opinnoista olisi ollut hyötyä.

"Se, mitä koen eniten opinnoista saaneeni, on tapa oppia oppimaan, analyyttinen tapa suhtautua asioihin. Työssä taas olen oppinut valtavasti asioita, joita en olisi pystynyt oppimaan opiskelemalla. Jos on koulussa tottunut omaksumaan uutta, se sujuu varmasti työelämässä helpommin."

Hinttala myös uskoo, että jotkut työnantajat arvostavat edelleen akateemista loppututkintoa, vaikka sen sisältö ei työtehtäviä vastaisikaan.

"Toivottavasti joku on katsonut myös, että osaapas tuo jänniä kieliä."

ville männikkö
Kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen on laulanut ja tanssinut kouluajoista asti. Harrastuksissa hänon oppinut työelämän kannalta hyviä taitoja, kuten markkinointia, viestintää ja johtamista.
Kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen on laulanut ja tanssinut kouluajoista asti. Harrastuksissa hän
on oppinut työelämän kannalta hyviä taitoja, kuten markkinointia, viestintää ja johtamista.

Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen opiskeli muun muassa historiaa, kansatiedettä ja museologiaa Helsingin yliopistossa. Museossa varmasti pääsee hyödyntämään yliopistolla opeteltuja nimiä ja vuosilukuja?

Jäppinen myöntää, että niin sanottujen museoaineiden yhdistelmä antaa ammatin vaatiman tietotason, ja sitä myös edellytetään työtä hakiessa.

Hänestä ei ole kuitenkaan järkeä pohtia, mille tiedolle on ollut käyttöä ja mille ei.

"On aika vaikeaa sanoa, että juuri nyt käytän sitä, mitä opin siellä ja siellä. Ihmisen mieli on kuitenkin kokonaisuus."

Jäppisen mukaan yliopisto-opiskelussa on enemmän kyse ajattelemaan oppimisesta kuin faktojen tankkaamisesta.

"Historianmetodologian kirjassa joku vanha professori kirjoitti, että kun on unohtanut viimeisenkin faktan ja vuosiluvun, silloin on jäljellä se, minkä takia historiaa opiskellaan. Eli tapa ajatella, analysoida ja tulkita asioita."

Jäppisen mielestä työelämässä on ollut usein apua siitä, että yliopistossa oppi hankkimaan ja muokkaamaan akateemisen tason tietoa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että työelämässä pitää osata paljon muutakin. Hän itse esimerkiksi kokoaa näyttelyitä, tuottaa tapahtumia sekä toimittaa asiakaslehteä ja kirjoja. Niissä tehtävissä ei pelkällä historian tuntemuksella pärjää.

"Kysymys onkin, mistä se muu sitten opitaan, kun yliopisto ei sitä opeta."

Jäppinen on harrastanut kouluajoista asti teatteria, kuorolaulua ja tanssia. Niihin on liittynyt paljon tuotannollisia tehtäviä, kuten esitysten ja kiertueiden järjestämistä. Ne ovat opettaneet viestintätaitoja, markkinointia, projektin hallintaa ja johtamista.

"Olen joskus piruillut, että yliopistossa oppimaani tarvitsen joka toinen päivä, mutta harrastuksissa oppimaani tarvitsen joka päivä."

Jäppinen kannustaakin harrastamaan opiskeluaikana jotain sellaista, missä tehdään asioita yhdessä toisten kanssa. Työelämätaitoja on ylipäätään fiksua kartuttaa jo opiskeluaikana.

"Jos harjoittelee yhdistyksessä tuhannen euron projektilla ja mokaa siinä, se on pienempi paha kuin mokata työelämässä sadantuhannen euron projektilla."

Työelämätaitoja voi hankkia opiskeluaikana muutoinkin kuin harrastamalla.

"Yliopistoaikana tekemäni harjoittelu ja oman alan työt olivat erittäin tärkeitä urani kannalta", sanoo Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimistossa kansainvälisen työnvälityksen yksikössä palveluesimiehenä työskentelevä Petra Mäkinen.

Palveluesimies Petra Mäkinen on töissä Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston kansainvälisen työnvälityksen yksikössä. Opiskeluaikoina syntyneet kontaktit ovat hänelle edelleen erittäin hyödyllisiä.
Palveluesimies Petra Mäkinen on töissä Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston kansainvälisen työnvälityksen yksikössä. Opiskeluaikoina syntyneet kontaktit ovat hänelle edelleen erittäin hyödyllisiä.

Hän opiskeli pääaineena valtio-oppia ja suoritti sivuaineena muun muassa kansainvälisten tehtävien opintokokonaisuuden. Opiskeluaikana hän kävi harjoittelussa Suomen Nato-edustustossa Brysselissä sekä työskenteli ulkoministeriössä ja Suomen edustustossa Moskovassa.

"Harjoittelu ja työt antoivat itseluottamusta ja ovat auttaneet pärjäämään tiukoissa paikoissa. Myös niissä luodut kontaktit – sekä ihmisiin että organisaatioihin – ovat edelleen tosi hyödyllisiä", Mäkinen sanoo.

"Esimerkiksi nykyisessä työssäni pitää ymmärtää, miten edustusverkko toimii ja mitä siellä tehdään. Tai mitkä mahdollisuudet eri tahoilla on toimia yhteistyökumppaneina."

Mäkinen kokee myös teoreettisista opinnoista olleen hyötyä.

"Ne ovat auttaneet minua ymmärtämään yhteiskunnallisia vaikutussuhteita: miten meidän hallinnollinen järjestelmä toimii, miten politiikka tulee käytännöksi virkamiehen pöydälle ja mitä seurauksia omilla päätöksillä on. Se on tosi tärkeää, koska teen julkisella sektorilla töitä."

"Yliopistolla oppi myös hahmottamaan isoja kokonaisuuksia ja politiikan ja talouden trendejä", hän jatkaa.

Myös Kaisa Hinttala uskoo ulkomailla oleskelusta olleen hyötyä uran aikana. Brysselin lisäksi hän on asunut useaan otteeseen Espanjassa ja Portugalissa.

"Uskon, että sain ulkomailla itseluottamusta ja valmiutta esiintymiseen."

Hinttala arvelee, että persoona ratkaisee työn haussa paljon, ei vain opinnot ja aiempi työhistoria. Siksi ulkomailla hankitulla itsevarmuudella on merkitystä.

Vaikka Hinttala, Jäppinen ja Mäkinen ovat sijoittuneet hyvin työelämään, jotain olisi varmaan voinut tehdä yliopistoaikana paremminkin. Mitä he tekisivät toisin, jos aloittaisivat opinnot nyt?

Hinttala laajentaisi ehkä ainevalikoimaansa, eikä lukisi ainoastaan kieliä. Hänen tutkintoonsa sisältyi espanjan ja portugalin lisäksi täysi opintokokonaisuus vain galicialaisesta filologiasta. Työllistymisen näkökulmasta olisi ollut viisaampaa lukea vaikka kaupallista alaa.

"Jos tekisin kaikki ne valinnat tietäen sen, minkä nyt tiedän, luulen, että menisin silti samaa reittiä. Ehkä opiskelisin myös johtamista", Mäkinen pohtii.

Jäppinenkin on tyytyväinen laveisiin opintoihinsa.

"Olen katunut ainoastaan sitä, että tiivis musiikin harrastaminen vei ajan ainejärjestötoiminnalta. Se olisi ollut hyvä tapa verkostoitua oman alan väen kanssa."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!