Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmissä surraa ja päätä särkee, kun työ on tylsä

Ura
 
Jaana Laitinen
Jussi Puikkonen
Tutkija Harri Paanasella on tylsiä jaksoja työssään. "Välillä vain tuijotan taulukkoja ruudulta", hän kertoo.
Tutkija Harri Paanasella on tylsiä jaksoja työssään. "Välillä vain tuijotan taulukkoja ruudulta", hän kertoo. Kuva: Jussi Puikkonen

Aalto-yliopiston tutkija Harri Paananen on unelmatyössään. Siinä pääsee oppimaan uutta ja tapaamaan inspiroivia ihmisiä.

Sitten on se työn toinen puoli. Tutkimuksen tekemiseen liittyy pitkiä tiedon analysointikausia. Ne vaativat keskittymistä, tarkkuutta ja rutiineja tietokoneella.

"Se turruttaa fyysisesti. Silmissä surraa, päätä särkee", Paananen, 30, kuvaa viikkoja aineistojen parissa.

Artikkeliin liittyvät

"Kun vain tuijottaa taulukkoja ruudulta kuukauden putkeen, excelit pyörivät yöllä unissakin."

Paananen sietää tylsiä jaksoja työssään, koska hän ymmärtää, miksi niitä tarvitaan.

"Kiinnostus tutkimusalaani innovaatiojohtamiseen antaa voimia jatkaa."

Moni kokee tylsyyttä töissä, mutta ilmiöstä tiedetään ja puhutaan vähän.

Tutkija Lotta Harju oli tekemässä Työterveyslaitoksen tutkimusta, jossa kysyttiin 87 työpaikan työntekijöiltä kokemuksia tylsyydestä. Tutkimus on ensimmäisen alallaan Suomessa.

"Työssä tylsistyminen on yleisempää kuin luullaan", hän muotoilee.

"Se on ilmiö, joka jää piiloon. Leipääntyneimmät eivät välttämättä osallistu kyselytutkimuksiin, ja toisaalta tylsistymistä ehkä salataan. Ajan henki suosii tehokkuutta. Siksi ei haluta kertoa, että vietän aikaa Facebookissa."

"Työssä tylsistymistä ei osata diagnosoida kuten burn outia tai uupumusta. Tylsistyneet voivat huonosti ja sinnittelevät töissä alimotivoituneina."

Tylsistyminen ei tarkoita sitä, ettei ole koko ajan tekemistä, Harju kuvaa.

Tylsyys on epämiellyttävä alimotivaation tila. Se on pitkästymistä, kokemus ettei aika kulu. Työhön keskittyminen takkuaa, ja mieli harhailee muualla kuin työtehtävissä.

TTL:n tutkimuksessa kysyttiin yli 11 000 työntekijältä tylsistymisen kokemuksista. Kävi ilmi, ettei työn tylsyys liity vain rutiininomaiseen, suorittavaan työhön liukuhihnalla tai ratin takana. Siitä kärsivät myös niin sanotut valkokaulustyöläiset.

Heillä tylsyys voi liittyä odotteluun, asioiden hitaaseen etenemiseen tai vaikka byrokratiaan, kuten valtionhallinnossa asiantuntijana työskentelevä Riitta kuvaa.

"Sektorikohtainen putkiajattelu estää tekemästä järkevää yhteistyötä muiden hallinnonalojen kanssa. Lisäksi loputtomat kehittämisprojektit kuluttavat. Ne eivät johda mihinkään. Raportteja tehdään hyllyyn pölyttymään."

Työhön leipääntyminen voi johtua pomoista ja huonosta johtamiskulttuurista, Lotta Harju sanoo.

Riitta on turhautunut alati vaihtuviin johtamistrendeihin. Hänen mielestään ne tekevät johtamisesta poukkoilevaa ja lyhytjännitteistä.

Ongelmia on myös työntekijöiden tasa-arvoisessa kohtelussa, Riitta kertoo.

"Esimies kuulee aggressiivisia, nuoria työntekijöitä, jotka osaavat ajaa omia etujaan. Hiljaisemmat jäävät häviölle. Kokeneita alaisia nollataan, kun nuoremmat tulokkaat jyräävät heidän ylitseen. Keskinäinen kilpailu häiritsee ilmapiiriä."

Joskus tylsistymistä aiheuttaa se, että työ ei tarjoa mielekkäitä haasteita. Tai se, että työntekijä ei saa tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi.

Suuren yrityksen asiakaspalvelussa työskentelevä Aino on turhautunut juuri siihen omassa työssään.

"Työnantaja tuntuu arvostavan enemmän tehdyn työn määrää kuin sen laatua. Työn tekemiseen kunnolla ei ole riittävästi aikaa. Nopeat työntekijät loistavat parrasvaloissa ja saavat kehuja. Olen tarkka työntekijä, mutta koen olevani esimiehelle vain rasite", Aino harmittelee.

Tutkimuksen mukaan vähiten tylsistymistä kokivat sosiaali- ja terveysalan työntekijät. Niin sanottuihin kutsumusammatteihin hakeutuu usein ihmisiä, jotka kokevat työn itselleen merkitykselliseksi.

"Viime kädessä tylsistyminen on kiinni siitä, miten mielekkääksi ihminen kokee työnsä. Yksi viihtyy työssä, jossa toinen turhautuu", tutkija Lotta Harju sanoo.

Nuoret ja miehet tylsistyvät työssä useammin kuin naiset ja ikääntyneemmät.

"Nuoret voivat turhautua, jos he eivät pääse heti toiveammattiinsa. Miehet haluavat edetä uralla nopeasti, heille kunnianhimo on sallitumpaa kuin naisille. Jos ura ei etene, miehet leipääntyvät."

Ehkä yllättäen tylsistyneitä löytyy myös taiteen, viihteen ja nuorisotyön tekijöistä. Kuvataiteilija Tuuli sanoo, että suurin osa hänen työstään on muuta kuin taiteen tekemistä. Se vie voimia ja turhauttaa.

"Olen myös itseni assistentti, myyntineuvottelija, sihteeri, reskontran hoitaja ja kuljetusten järjestelijä sekä atk-tukihenkilö. Joudun tekemään asioita, joissa olen huono ja jotka eivät kiinnosta minua. Se uuvuttaa."

Jos työ tylsistyttää, se ei ole leikin asia. "Kaikilla on joskus tylsää, sanotaan. Jos se jää päälle ja pikkuhiljaa kroonistuu, siitä tulee ongelma, joka vaikuttaa terveyteen ja työkykyyn. Tylsistymistä ei pidä aliarvioida", tutkija Lotta Harju sanoo.

Tylsistyminen aiheuttaa stressiä ja vaikuttaa sitä kautta terveyteen ja hyvinvointiin. Tylsistynyt haluaa eläkkeelle muita nuorempana. "Se ei ainakaan auta työurien pidentämisessä."

Tylsyys houkuttelee usein vaihtamaan työpaikkaa. Se tulee kalliiksi työnantajalle, joka joutuu kouluttamaan uuden työntekijän. Tylsistynyt työntekijä myös alisuoriutuu työssään.

Riitta sinnittelee valtiolla, koska kokee työnsä välillä mielekkääksi. Aino etsii uutta työtä ja yrittää selvitä työviikoista hammasta purren.

Kuvataiteilija Tuuli ajattelee, ettei yli viisikymppisenä enää ehdi vaihtaa ammattia.

"Tätä on pakko sietää, sillä perheen elatus tulee tästä. Työni on kuin vanha avioliitto: usein puuduttavaa, mutta siitä on tullut elämäntapa."

Harri Paananen työskentelee tällä hetkellä tutkijana VU-yliopistossa Hollannin Amsterdamissa, mutta palaa keväällä Suomeen.

Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön antaa hänelle motivaatiota kestää tutkijan työn rutiinivaiheet.

"Tuntuu, että hallitsen kuitenkin työtäni. Kun menossa on tylsä, yksinäinen vaihe, tapaan muita ihmisiä lounaalla ja illalla."

Paanasella on myös tylsistymiskokemus, joka johti lopulta luovuuteen. Hän työskenteli aiemmin konsulttina Uuden-Seelannin Christchurchissa. Vuonna 2011 maanjäristys tuhosi osan kaupungista.

"Kun pöly oli laskeutunut, huomasin, ettei minulla ole mitään tekemistä. Se turhautti. Sitten keksin, että teen haastattelututkimuksen henkilöstöjohtajille. Kehitin siinä työkalun, jota yritys käyttää edelleen."

Riitan, Ainon ja Tuulin nimet on muutettu.

Oikaisu 18.1. klo 15:34:
Harri Paanasen tutkimusalaksi kerrottiin kolmannessa sitaatissa virheellisesti henkilöstöjohtaminen. Paanasen tutkimusala on innovaatiojohtaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!