Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt on hyvä aika hakea töitä – näin vältät virheet työ­haastattelussa

Jännittäminen ei pilaa työhaastattelua, mutta kiinnostus ja motivaatio täytyy näyttää. Tässä kymmenen neuvoa, miten työtä hakiessa kannattaa toimia.

Ura
 
Terhi Hautamäki
Jussi Jääskeläinen
Kuva: Jussi Jääskeläinen

1 Älä sorru latteuksiin

Oletko hyvä tyyppi? Jos olet, älä sano sitä ääneen.

Työhaastattelussa on kiusaus esittää "oikeiksi" arvelemiaan vastauksia, mutta samalla vastaukset voivat jäädä kliseiksi.

Alkuvuonna on eniten avoimia työpaikkoja

Tammi–maaliskuu on vilkasta työnhaun aikaa. Työpaikkoja on tarjolla jopa kaksinkertaisesti verrattuna loppuvuoteen. Viime helmikuussa työpaikkoja oli avoinna yli 100 000, kun edellisessä joulukuussa niitä oli reilut 48 000.

Monet määräaikaiset sopimukset ovat päättyneet joulukuun loppuun. Vuodenvaihde on kesälomien ohella ajankohta, jolloin ihmiset tyypillisesti miettivät työpaikan vaihtoa.

Moni yritys jättää rekrytoinnit uuden tilikauden alkuun. Lisäksi kesätyöt näkyvät tilastopiikkinä.

Uudenmaan ely-keskuksen tutkija Jouni Nupponen sanoo, että alkuvuonna tulee selkeä piikki puistotyöntekijöiden, kassanhoitajien ja lipunmyyjien työpaikoissa.

Eniten työpaikkoja on ympäri vuoden tarjolla palvelu- ja rakennusaloilla.

Kerro itsestäsi -pyyntöön ei myöskään yleensä odoteta vastaukseksi ansioluettelon referointia, sanoo rekrytointikonsultti Sanja Aimola konsulttiyritys Mercuri Urvalista.

Kannattaa miettiä valmiiksi ytimekäs esittely.

"Siinä voi korostaa haluamiaan puolia – vaikka omaa savolaisuuttaan, jos haluaa. Jos haastateltava kertoo, että olen futisjoukkueen kapteeni, se kertoo ihmisestä jo jotain. Oman persoonallisuuden esille tuominen on tähän kysymykseen vastatessa tärkeämpää kuin kokemus ja osaaminen."

2 Mieti urasuunnitelmasi

"Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?"

Työhaastattelua varten kannattaa pohtia omia urasuunnitelmia. Suunnitelmista saa puhua, vaikka ne eivät olisi "tässä työssä haluaisin viettää loppuelämäni". Harva rekrytoija tuollaista vastausta edes odottaa.

"Usein rekrytoiva yritys ei etsi vain haettavaan tehtävään sopivaa henkilöä, vaan henkilöä, jolla on potentiaalia ja kiinnostusta kasvaa vaativampiin tehtäviin", Aimola muistuttaa.

3 Älä lupaa liikoja

Artikkeliin liittyvät

Omaa osaamista on hyvä tuoda rohkeasti esiin, mutta liioittelusta jää ennen pitkää kiinni.

"Jos kerrot, että sinulla on näin laajat verkostot eikä niitä olekaan, siitä narahtaa äkkiä, jos saa paikan", Aimola sanoo.

Jos et ole käyttänyt tiettyä tietojärjestelmää, voit kertoa, että olen käyttänyt vastaavaa, ja siitä voisi olla hyötyä uuden oppimisessa.

Myös Ruokakeskon HR Manager Minna Ääri sanoo, että tietyn osa-alueen osaamattomuutta ei kannata peitellä. "Uuden oppiminen on monelle motivoiva tekijä hakea uutta työtä. Halu kehittyä voi olla yksi valintaperuste kokemuksen rinnalla."

4 Älä hauku nykyistä työpaikkaa

Moni perustelee uuden työpaikan etsimistä sillä, että on ollut niin pitkään edellisessä työssä, että kaipaa uusia haasteita.

"Tällöin on hyvä avata, mitä haasteet itselle tarkoittavat", Aimola sanoo.

Aimolan mukaan henkilöristiriidat työpaikasta lähdön syinä ovat ymmärrettäviä, mutta niitä on vaikea selittää lyhyesti, ja siksi ne sopivat huonosti työhaastatteluun.

Jos et kestä nykyistä pomoasi, voit muotoilla asian niin, että työpaikassa on ollut henkilöstövaihdoksia, joiden vuoksi nykyinen työsi ei vastaa sitä, mitä se oli ennen.

5 Älä pelkää puhua potkuista

Tänä päivänä yrityksistä irtisanotaan niin paljon päteviä ihmisiä, että kukaan haastattelija ei enää kavahda työnhakijan työttömäksi jäämistä. Jos ansioluettelossa on aukkoja tai irtisanomisia, voi kertoa, miten on tuona aikana kehittänyt itseään.

Jos on saanut potkut omasta syystään, tilanne on kiperämpi. Selittelemään ei kannata sortua, mutta rehellinen vastaus kannattaa miettiä valmiiksi.

6 Älä kavahda heikkouksia

Kysymys omista huonoista puolista tuntuu kiusalliselta. Rekrytoijat testaavat kysymyksellä haastattelijan itsetuntemusta, joten jokin vastaus on hyvä löytyä.

Minna Äären mukaan heikkouksista puhuttaessa voi samalla kertoa, miten niissä on pyrkinyt kehittymään.

Sanja Aimola muistuttaa, että lähes jokainen piirre ihmisessä on jostain näkökulmasta hyvä, toisesta huono. Yksi rekrytoija nyökyttelee tyytyväisenä, kun haastateltava kertoo olevansa tarkka ja täsmällinen. "Pilkunviilaaja", ajattelee toinen mielessään.

7 Kysy työstä, älä eduista

Kysymysten esittäminen antaa motivoituneen kuvan. Aimolan mukaan väkisin kysymyksiä ei tarvitse keksiä.

"Usein haastattelun aikanakin jaetaan tietoa. Kun haastattelija lopuksi kysyy, onko sinulla kysyttävää, voi vastata, että minulla oli kysymyksiä, mutta sainkin jo kaikkiin vastaukset."

Hyvät kysymykset liittyvät työn sisältöön ja organisaatioon. Jos haastateltava kysyy vain työsuhdeautosta ja lomista, tulee vaikutelma, että hän on kiinnostunut pelkästään niistä.

8 Kerro palkkatoiveesi

Palkkatoive on kysyttäessä syytä esittää, sillä se kertoo siitä, miten työnhakija arvottaa osaamisensa. Kannattaa ottaa selvää alan ja tehtävän palkkatasosta, jotta pyyntö on realistinen.

"Usein turhaan pelätään, että palkkatoive on liian alhainen. Ainakin ne organisaatiot, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä, ovat kertoneet, jos tehtävän palkkataso on selkeästi haastateltavan pyyntöä korkeampi", Aimola sanoo.

Ylihinnoittelukaan ei ole virhe, jos samalla ilmaisee, että keskustelu on avoinna. Voi sanoa, että ajattelin tällaista palkkaa, vastaakohan se teidän palkkapolitiikkaanne.

Ei kannata torpedoida omaa pyyntöään sanomalla samalla hengenvedolla, että tulen kyllä töihin halvemmallakin. Älä säikähdä, jos haastattelija kysyy palkkatoiveen perusteita. Se ei välttämättä tarkoita, että pyyntö olisi kohtuuton.

9 Kaiva muistilappu esiin

Jännittyneenä joku höpöttää liikaa, toinen ei meinaa löytää sanoja. Aimolan mukaan kokeneet rekrytoijat pystyvät katsomaan ihmistä jännittämisen muurin läpi.

"Jos tietää olevansa jännittäjä, kannattaa melkein todeta, että en ole pitkään aikaan ollut haastattelussa ja nyt jännittää. Itselläni on silloin tapana pehmentää haastattelun alkua."

Hermostuneena valmiiksi mietityt kysymykset tahtovat unohtua. Aimolan mukana niitä voi kirjoittaa lapulle.

"Jotkut häpeilevät muistilappujaan, mutta kannattaa kaivaa ne rohkeasti esiin. Myös haastattelun aikana saa tehdä muistiinpanoja."

10 Älä peitä persoonaasi

Työhaastatteluissa joutuu tuomaan esiin asiallisen puolensa, mutta huumori ei ole kiellettyä.

Muista, että edessä istuva haastattelija on potentiaalinen esimiehesi tai kollegasi, jonka kanssa ehkä pian heitätte läppää kahvihuoneessa.

"Hyvät vuorovaikutustaidot jäävät mieleen, koska haemme myös työyhteisön jäsentä joukkoomme. Kun ihminen viihtyy omassa nahassaan, se heijastuu yleensä positiivisella tavalla itsevarmuutena", Ääri sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!