Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkövammainen virkamies aiheuttaa hämmennystä kokouksissa

Ura
 
Ville Männikkö
Neuvotteleva virkamies Sari Loijas ja opaskoira Äsnu työhuoneessaan.
Neuvotteleva virkamies Sari Loijas ja opaskoira Äsnu työhuoneessaan. Kuva: Ville Männikkö
Ura & työ -toimitus etsii työn
sankareita. Nyt vuorossa Sari Loijas.

"Sari on peräänantamaton ja sen vastapainoksi sensitiivinen. Kokemuksistaan huolimatta hän on säilyttänyt maanläheisen ja hurtin huumorintajunsa", sanoo projekti-insinööri Mervi Valta vammaisjärjestöjen yhteisestä Aspa-säätiöstä.

"Koska olen Suomen ainoa sokea neuvotteleva virkamies, aiheutan joskus hämmennystä kokouksissa, joissa minua ei tunneta. Usein minut jätetään aluksi kohteliaasti huomiotta ja ihmetellään, mitä tuo sokea täällä tekee ja missä viipyy se virkamies. Jotkut eivät näe yhtään vammaisuuteni taakse.

Teen vammaisasioiden asiantuntijana yhteistyötä kansalaisten, järjestöjen ja eri hallinnonalojen kanssa.

Annan paljon lausuntoja lakihankkeista vammaisten ja vammaispolitiikan kannalta. Tosin joskus setvin vaikkapa pyörätuolin muttereihin liittyviä hyvin konkreettisiakin asioita.

Töissä käyn bussilla koirani Äsnun kanssa, mutta vieraissa paikoissa joudun kyselemään tietä. Etenkin Hakaniemessä on paljon avuliaita ihmisiä.

Aiemmin uskoin, että voisin muuttaa työlläni maailman. Nykyisin ymmärrän asioiden etenevän vain pienin askelin.

Vaikka vammaiset ovat hyvin heterogeeninen ryhmä, heidän tarpeitaan pitää huomioida päätöksenteossa. Arvopohjansa työni saa siis ihmisoikeuksien vaalimisesta. Kun laatimiani lauseita päätyy hallituksen lakiesityksiin, tunnen työtäni todella arvostettavan.

Vammaisuuteni vuoksi minua kohdellaan silti välillä kuin vieraan vallan vakoojaa, enkä aina saa aivan samoja tietoja kuin muut virkamiehet.

Käytän tietokoneessani ruudunlukuohjelmaa ja pistekirjoitusnäyttöä. Uusien tietojärjestelmien ja päivitysten myötä ne yleensä lakkaavat tietenkin toimimasta, ja työt kasautuvat silloin helposti.

Sitkeyteni on auttanut aina eteenpäin. Jos olisin juuttunut jokaiseen esteeseen, kutoisin nyt takakammarissa sukkia."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!