Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjä on hölmö ammatti

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Ennen valitettiin, että yrittäjää ei ymmärretä. Nykyään ymmärretään, varsinkin näin vaalivuonna. Toisia yrittäjiä tosin ymmärretään vielä paremmin kuin muita.

Julkisista puheenvuoroista päätellen erityisen ymmärrettyjä yrityksiä ovat start up -yritykset. Toiseksi rakastetuimpia ovat kasvuyritykset.

Vanhoista ja vakiintuneista yrityksistä ei niin väliä.

Start up -yritys on myönteinen ja merkitykseltään hämärä sana, joten se sopii hyvin juhlapuheisiin. Startupeilla tarkoitettaneen uusia yrityksiä, jotka synnyttävät uutta. Ikään kuin vanhat ja vakiintuneet yritykset eivät synnyttäisi. Ikään kuin vanha yritys olisi huonompi kuin uusi.

Kasvuyritys on yhtä epämääräinen käsite. Taka-ajatus lienee se, että kasvuyrittäjä on ihana, koska hän palkkaa aina vain enemmän työntekijöitä.

Mutta mitä useampia työntekijöitä yrittäjä palkkaa, sitä enemmän niitä työntekijöitä pitää olla. Kasvuyritysten synnyttämiseksi Suomi tarvitsee toisin sanoen vielä enemmän hyviä työntekijöitä ja palkansaajia kuin yrittäjiä.

Yrittäjien ja palkansaajien ero on keinotekoinen. Kummatkin tekevät työtä.

Mikään tutkimustieto ei tue sitä ennakkoluuloa, että yrittäjät olisivat ahkerampia ja aikaansaavampia kuin palkansaajat. Katsokaa vaikka lääkäriä. Ihan samalla tavalla hän tekee työtään päivällä sairaalassa palkansaajana ja illalla omalla vastaanotollaan yrittäjänä. Verotus ja laskutustapa vain on eri.

Yrittäjä lähettää laskun yrityksen nimissä, freelancer verokortin kera. Kuukausipalkkalaisen tilille ropsahtaa rahaa säännöllisesti kuukausittain.

Ei ole sellaista ammattinimikettä kuin palkansaaja tai verokortin lähettäjä. Aivan yhtä hölmö ammattinimike on yrittäjä. Parturi on parturi, oli tekemisen ja yrittämisen juridinen muoto mikä tahansa.

Ammattia utelevissa kaavakkeissa on aina laatikko, jonka kohdalla lukee yrittäjä. En enää koskaan laita ruksia siihen, sillä me ollaan yrittäjiä kaikki.

Pekka Seppänen seppanen@iki.fi
Kirjoittaja on yrittäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!