Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joillakin työpaikoilla saa sairastaa viikon ilman lääkärintodistusta

Ura
 
Rami Marjamäki
Lähihoitaja Eija Rintakoski (vas.) ja hänen esimiehensä Tuuli Vuolahti ovattyytyväisiä, kun sairauspoissaolon omailmoitusaikaa pidennettiin.
Lähihoitaja Eija Rintakoski (vas.) ja hänen esimiehensä Tuuli Vuolahti ovattyytyväisiä, kun sairauspoissaolon omailmoitusaikaa pidennettiin. Kuva: Rami Marjamäki

Hämeenlinnan kaupungin työntekijät saavat nykyään olla sairauslomalla kokonaisen viikon ilman, että heidän täytyy hankkia siitä lääkärintodistus.

Uudistus on otettu ilolla vastaan: enää ei tarvitse lähteä flunssaisena rämpimään loskaan eikä jonottamaan muiden pärskivien kanssa lääkärin vastaanotolle.

"Oli kauheaa, kun ennen lääkäriltä piti hakea sairauslomaa kaikkeen. Se kuormitti myös työterveyshuoltoa. Tämä on työnantajalta luottamus meitä työntekijöitä kohtaan", sanoo lähihoitaja Eija Rintakoski, joka työskentelee hoitokoti Voutilakeskuksessa.

Rintakoskella on sairauspoissaolosta tuore esimerkki. Flunssanpoikanen kiusasi häntä toissa päivänä kurkkukivulla, ja hän sai luvan olla poissa töistä.

Kotiin voi jäädä sairastamaan vasta sitten, kun on soittanut omalle esimiehelleen.

"Kynnys jäädä potemaan on korkea. Moni menee töihin vaikka pää kainalossa. Ajattelemme aina työkaveria, joka jää yksin tai saa parikseen jonkun tuntemattoman", Rintakoski sanoo.

Töistä pois jäämisen helpottuminen ei ole johtanut väärinkäytöksiin.

Rintakosken esimies Tuuli Vuolahti kertoo, että sairauspoissaolot ovat pysyneet Voutilakeskuksessa ennallaan, elleivät jopa vähentyneet. Vuolahdenkin mielestä on hyvä, etteivät työntekijät ruuhkauta työterveyshuoltoa tai terveysasemia pienen nuhakuumeen takia.

Hän ei ole kokenut kiusallisena sitä, että esimiehen pitää kuulla alaistensa sairauksista. Sairausloman myöntäminen perustuu alaisen ja esimiehen yhteiseen arvioon. "Tämä on kasvattanut luottamusta puolin ja toisin", Vuolahti sanoo.

Jos sairaus ei parane kotihoidolla, esimies ohjaa alaisen lääkäriin.

Uuden sairauspoissaolokäytännön keksi kaksi vuotta sitten Hämeenlinnan kaupungin henkilöstöjohtaja Raija Hätinen. Juuri luottamuksen kasvattaminen oli yksi hänen tavoitteistaan, toinen oli kulujen karsiminen.

"Lippujen ja lappujen kirjoittaminen ja käsitteleminen on aikamoinen hallinnollinen operaatio. Nyt työterveyshuollosta vapautuu työpanoksia muihin tärkeisiin asioihin, kuten osatyökykyisten tukemiseen työhön paluussa", Hätinen sanoo.

Uusi käytäntö on yllättäen vähentänyt myös sairauspoissaolojen määrää. Hätisen mukaan työntekijöiden lyhyet poissaolot laskivat vuonna 2013 yli kymmenen prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Siitä kertyi kaupungille noin 1,8 miljoonan euron säästö.

Sairauspoissaolon viikon mittainen omailmoitusaika koskee Hämeenlinnassa kaikkia työntekijöitä maatalouslomittajia ja pelastuslaitosta lukuun ottamatta.

Hämeenlinnan mallin on myöhemmin ottanut käyttöön myös esimerkiksi Työterveyslaitos.

 

Onko sinun työpaikallasi tehty jokin parannus, josta on ollut iloa ja hyötyä? Kerro siitä meille: hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!