Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Sitä vain toivoo, ettei ketään sattuisi" – lastenkodin työntekijä pelkää työssään

Lastenkodissa työskentelevää Mika Honkalammia uhattiin veitsellä töissä. Väkivalta on lisääntynyt monella muullakin työpaikalla.

Ura
 
Sabrina Bqain
Lastenkodin vastaava hoitaja Mika Honkalammi neuvoo puhumaan väkivaltatilanteista työkavereiden tai läheisten kanssa. Itse hän on käynyt myös työterveyspsykologin luona.
Lastenkodin vastaava hoitaja Mika Honkalammi neuvoo puhumaan väkivaltatilanteista työkavereiden tai läheisten kanssa. Itse hän on käynyt myös työterveyspsykologin luona. Kuva: Sabrina Bqain

"Pahimmillaan tilanteet ovat tosi pelottavia. Sitä vain toivoo, ettei ketään sattuisi."

Näin kuvailee Mika Honkalammi, joka kokee säännöllisesti väkivallan uhkaa työssään. Honkalammi työskentelee helsinkiläisen lastenkodin vastaavana hoitajana.

"Jos tulee lyödyksi, kokee isoja tunteita: surua ja pettymystä, mutta taustalla empatiaa. Eivät lapset ilman syytä kimppuun käy."

Näillä aloilla kohtaa eniten uhkailuja

 Poliisit

 Vartijat ja vanginvartijat

 Terveyden- ja sairaanhoidon ammatit

 Sosiaalialan ammatit

 Opettajat, erityisesti koulunkäynnin avustajat ja erityisopettajat

 Joukkoliikenteen kuljettajat

 Myyjät, etenkin yksin työskentelevät

 Hotelli- ja ravintolatyö

 Valvovat viranomaiset, pysäköinnintarkastajat

Lähde: Haastavat asiakastilanteet – väkivalta työssä. Talentum 2015.

Honkalammin työpaikalla muodostuu tunneside asiakkaisiin. Väkivaltaa on helpompi ymmärtää, kun tuntee sen tekijöiden taustat, hän sanoo.

"Kokemuksesta pitää pystyä puhumaan jälkikäteen työkavereiden tai läheisten kanssa, ja kertoa ne ikävimmätkin tunteet. Pelko ei ole häpeä."

Kerran Honkalammia uhattiin teräaseella työpaikallaan. Silloin hän todella pelkäsi. Tilanne päättyi onneksi ilman fyysisiä jälkiä. Henkisiä seurauksia hän pääsi käsittelemään työterveyspsykologin kanssa.

"Välikohtaus sai pohtimaan, onko työ tämän kaiken arvoista. Tulin siihen tulokseen, että on."

Lastenkodissa uhkatilanteet syntyvät lähes aina siitä, että nuorelle joutuu asettamaan jonkun rajoituksen. Nuori on eri mieltä ja haluaa protestoida, Honkalammi kertoo.

Fyysisen väkivallan uhkaa hän kokee välillä viikoittain, välillä mitään ei tapahdu kuukausiin.

Nykyään Honkalammin työtehtäviin kuuluu myös kollegoiden kouluttaminen uhkatilanteiden varalle. Hän halusi kouluttajaksi, koska koki, että työyhteisössä ei ollut tarpeeksi tietoa eikä taitoa väkivaltatilanteisiin.

Honkalammi opiskeli Mapa-kouluttajaksi (Management of Actual or Potential Aggression). Menetelmä on tarkoitettu nimenomaan sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville. Siinä opetellaan uhkatilanteiden välttämistä ja ennakointia, mutta käydään läpi myös kivutonta kiinnipitämistä. Lastenkotien työntekijöiden lisäksi Honkalammi on käynyt kouluttamassa opettajia.

"Lisäkoulutusta pitäisi järjestää kaikille. Sosiaali- ja terveysalan hoitajienkin peruskoulutuksesta puuttuu konkreettisuus uhkatilanteiden käsittelyyn."

Samaa mieltä on sosiaali- ja terveysalan koulutusvastaava Erja Salomaa ammattioppilaitos Winnovasta. "Opiskelijat voisivat käydä läpi tilanne-esimerkkejä. Ammattitutkintoja onneksi päivitetään aika usein. Ehkä näitä asioita otetaan jatkossa enemmän huomioon."

Jari Hyyti opettaa Poliisiammattikorkeakoulussa psykologiaa. Myös hän on huomannut turvallisuuskoulutuksen kysynnän lisääntyneen viime vuosina.

Hyyti kirjoitti hiljattain kolmen muun asiantuntijan kanssa Haastavat asiakastilanteet -kirjan, joka antaa neuvoja työväkivallan käsittelyyn.

"Perinteisesti uhkatilanteita kohtaavat ammattiryhmät, jotka joutuvat rajoittamaan asiakkaidensa vapautta, kuten poliisit ja vartijat. Nyt apua tarvitsevat myös he, joiden koulutukseen tällaiset asiat eivät sisälly: myyjät, bussikuskit ja pysäköinninvalvojat", hän kertoo.

Fyysistä väkivaltaa useammin työntekijät kohtaavat uhkailua ja muuta henkistä väkivaltaa.

"Internetin ja muiden viestintäkanavien kautta häirintä on lisääntynyt hurjasti. Ihmiset kuvittelevat, että anonyymina voi herjata ja uhkailla. Ilmiö on uusi, eikä koulutus ole pysynyt tässä asiassa perässä."

Vartijat kokevat työnsä luonteen vuoksi paljon uhkaavia tilanteita. Nekin ovat lisääntyneet entisestään. Alalla 22 vuotta toiminut Securitasin turvallisuuspäällikkö Kari Holmström havainnollistaa vaaratilanteiden määrän kasvua numeroin: viime vuonna firman vartijat joutuivat uhkaavaan tilanteeseen noin 1 400 kertaa.

"Vielä 15 vuotta sitten tapauksia oli vuosittain 140–150. Vartioitavia kauppoja on toki enemmän kuin ennen, mutta silti numeroista voi päätellä yhteiskunnan muutoksen", Holmström sanoo.

Jari Hyyti arvioi, että liiallinen kiire asiakaspalvelutöissä voi olla yksi syy väkivallan lisääntymiseen.

"Työntekijät voivat kiireessä ohittaa tärkeitä signaaleja asiakkaan käytöksessä eivätkä enää pysty ennakoimaan uhkatilanteita."

Mika Honkalammi kertoo, että myös lapset oireilevat enemmän kuin ennen.

"Mitähän yhteiskunnassamme on meneillään, kun levottomuus tuntuu kasvaneen vähän joka paikassa?"

Lasten ja nuorten kanssa työskennellessä pitää pystyä säilyttämään empatia, Honkalammi sanoo. Hän muistuttaa, että väkivalta harvoin kohdistuu työntekijään henkilökohtaisista syistä. Tämä vain sattuu olemaan paikalla ja on turvallinen kohde pahan olon purkamiseen.

"Hyvät hetket ovat merkityksellisiä. Väkivaltatilanteessa tulee toimia niin, että kohtaaminen seuraavana päivänä on mahdollista ja pystytään menemään arjessa eteenpäin."

Jos sosiaalialan töissä tulee uhkaava tilanne, Honkalammi neuvoo pitämään mielessä muutaman perusasian.

"Pyydä mahdollisuuksien mukaan apua, käyttäydy rauhallisesti ja katso pakenemisväylä valmiiksi."

Tärkeää on muistaa myös inhimillisyys. "Osoita välittämisesi. On yksinäistä olla vihainen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!