Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten puhelinmyyjä jaksaisi työssään? Psykologi neuvoo

Ura
 
Teemu Ollikainen

Työskentelen lehtimyyjänä. Vaikka kuinka yritän olla asiakkaille ystävällinen, saan kuulla huutoa luurin toisesta päästä. Ihmisten jatkuva valittaminen on todella kuormittavaa. Miten jaksaisin töissä ja pystyisin pitämään positiivisen asenteen yllä haukuista huolimatta?

Lehtimyyjän pitää pystyä erottamaan työroolinsa ja henkilökohtainen minuutensa. Itselleen täytyy tehdä selväksi, ettei kritiikki kohdistu minuun henkilönä, vaan tehtävään, jota edustan. Tämä on esimiestyössä paljon käytetty konsti, kun joutuu tekemään ikäviä päätöksiä.

Työntekijä tarvitsee myös tukea ja asioiden purkamista. Purku voi olla ihan vain puhaltelua kahvihuoneessa. Yhden konsulttifirman taukotilassa olen nähnyt jopa nyrkkeilysäkin. Tuki voi olla epämuodollista kuuntelemista ja tsemppiä työkavereilta.

Asioiden purkamisen ja tuen voi järjestää myös ammatillisesti siten, että työpaikalla on ryhmäpurku tiukkojen tilanteiden selvittämiseksi. Työnohjauksella voidaan käsitellä ihon alle menneet asiat, jolloin työntekoa pystyy jatkamaan turvallisemmin mielin.

Jokaisella meistä on oma temperamentti ja persoonallisuus, ja osa meistä sopii paremmin toisiin tehtäviin kuin toisiin. Tutkimusten mukaan ihmisen ja työn huono yhteensopivuus voi sairastuttaa henkisesti ja fyysisesti, eli se on otettava tosissaan.

Herkemmin tunteva ihminen voi ahdistua nopeatempoisessa työssä, johon kuuluu paljon palautetta. Elämyshakuinen sähköjänis taas voi huonosti työssä, jossa tapahtuu vähän eikä saa olla juuri vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Voi miettiä, onko ylipäätään inhimillisesti mahdollista kuunnella haukkuja päivät pitkät ilman, että se stressaa. Olisi kiva, jos ihmiset osaisivat sanoa "ei kiitos" ja sulkisivat puhelimen sen sijaan, että alkavat purkaa patoutumiaan syyttömälle myyjälle.

Psykologiankin voi ottaa avuksi myyntitehtävään. Kannattaa opetella kiittämään palautteesta ja pyrkiä ymmärtämään palautteenantajan näkökantaa, myötäillä vastarintaa. Tällöin palautteenantaja saattaa jopa sulaa niin, että tekee lehtitilauksen, kun kokee tulevansa aidosti kuulluksi.

Työnantaja voi puolestaan selvittää, mikä asiakkaita eniten ärsyttää puhelinmyynnissä. Ärsytystä saattaa herättää se, ettei myyjä meinaa päästä asiaan tai että hän soittaa väärään aikaan.

Teemu Ollikainen
psykologi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!