Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Älä tee liikaa töitä" – Kukaan ei oikeasti usko toisen löysäävän tahtia

Ura
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Pysähdyn kokkareilla rinkiin, jossa on joku tuttu. No mitäpä sinä?

Olkien kohautus, puuskahdus. Mitäpä minä, TÖITÄ!

Uusia kohtaamisia, samoja kuulumisia: liikaa töitä, lanseeraus lähestyy, fuusio etenee, yyteet tulossa.

Yksi sanoo, etteivät jalat ole koskeneet maata kesän jälkeen. Ai, hauskaa! Tai ei sittenkään: syynä onkin kiire, ei rakastuminen.

Kuulumisten sävy ei ole innostunut, vaan alistunut.

Älä tee liikaa töitä. Lauseesta on tullut tapa ilmaista, että tietää ystävän tai kollegan tekevän liikaa töitä. Kukaan ei usko, että toinen oikeasti löysäisi tahtia. Tuntuu, etteivät työmäärä ja ajankäyttö edes ole omissa käsissä.

Monissa asiantuntija- ja esimiestöissä täytyy oppia erottamaan kaksi asiaa: töitä on liikaa ja teen liikaa töitä. Ihme kyllä, jälkimmäistä tilannetta on vaikeampi korjata.

Pitäisi saada yhteys omaan päähän ja komentaa. Rauhoitu! Tätä kutsutaan itsensä johtamiseksi.

Tiedämme jo, että krooninen stressi tekee meistä keskinkertaisia ajattelijoita ja työntekijöitä. Silti suorittaminen hivelee itsetuntoa. Hetkittäin tuntuu voimakkaalta.

Kyllä työelämässä pitääkin vaatia, venyä, jaksaa ja parantaa. Olennaista on, kuka tekemistä johtaa, työ vai sen tekijä. Jatkuva tila ei voi olla tämä: Ihan mahtava viikko, mutta sen lopuksi aikuinen ihminen itkee väsymystä.

Mitä jos oppisimme ajattelemaan, että se, jolla on aina liikaa töitä, johtaa itseään huonosti?

Oravanpyörästä hyppäämistä tulkitaan usein väärin. Nyt se downshiftaa. Kuitenkin vain ani harva voi tehdä "omaa juttua" menestyksekkäästi vähentämällä radikaalisti työntekoa.

Omissakin jutuissa halutaan menestyä. Sosiaalinen paine ja suorittajan luonne sanovat: tee enemmän. Ja siinä sitä ollaan, joogasalin pitäjällä on burnout.

Työelämävalmentajat ovat alkaneet käyttää opetuksissaan aivotutkimuksia. Se on nerokasta. Insinöörikin saattaa uskoa, kun hänelle todistetaan tieteellisesti, mitä aivoissa tapahtuu, jos ihminen on jatkuvasti stressaantunut.

Tulee aika, jolloin liialla työllä kehuskeleva tulee sanoneeksi, ettei tee kovin hyvää jälkeä. Ja se joka teettää liikaa työtä – hän ei halua parasta.

reetta.raty@rsb.fi

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!