Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intialainen yrittäjä arvostaa suomalaisten työntekijöiden tehokkuutta

Hyvästi Berliini, Lontoo ja Delhi – saksalainen Amir Kaltak ja intialainen Rajive Acharya halusivat perustaa yrityksensä nimenomaan Helsinkiin

Ura
 
Savanna Saarikko
Sabrina Bqain
Saksalaisen Amir Kaltakin Nintu-firma kehittää sovellusta, joka tuo eri lajien harrastajat yhteen.
Saksalaisen Amir Kaltakin Nintu-firma kehittää sovellusta, joka tuo eri lajien harrastajat yhteen. Kuva: Sabrina Bqain

Kaksi vuotta sitten saksalainen Amir Kaltak sai idean: hän halusi kehittää sovelluksen, joka toisi ihmisiä yhteen harrastusten ja kiinnostusten perusteella. Sen avulla he voisivat löytää seuraa oopperaan, tennikseen tai jalkapallo-otteluun.

"Yritin etsiä puoli vuotta sopivia työntekijöitä, mutten löytänyt. Saksassa koodaamisosaamista ei ole paljon tarjolla", Kaltak kertoo.

Hän suunnitteli vievänsä yrityksensä Lontooseen, Tel Aviviin tai San Franciscoon, kunnes keskusteli aiheesta sattumalta puolitutun suomalaisen kanssa.

Artikkeliin liittyvät

"Hän suositteli yritykselleni Suomea. Maaliskuussa 2013 tulin kahdeksi viikoksi tutustumaan maahan ja kesällä vielä pari kertaa. Vakuutuin siitä, että halusin tulla tänne."

Saman vuoden syksynä Kaltak muutti Suomeen ja perusti yrityksensä Nintun.

"Täällä on paljon koulutettuja ihmisiä, joilla on intohimoa tehdä asioita. Sain työpaikkailmoitukseen parin ensimmäisen viikon aikana 250 hakemusta, ja löysin koodaajat."

Kaltakin yritys pääsi Helsingin kaupungin yrityskiihdyttämön NewCo Factoryn asiakkaaksi. Kiihdyttämö valitsee mielestään elinvoimaisimmat kasvuyritykset ja tarjoaa niille apua, jotta yrityksellä olisi edellytykset kehittyä toimivaksi.

Suurin osa Kaltakin yrityksen rahoituksesta on tähän mennessä tullut ulkomailta, mutta hän aikoo hakea rahoitusta myös Tekesistä.

"Suomessa start-upeihin suhtaudutaan avoimemmin kuin Saksassa. Saksa on hieno maa, mutta siellä rahoituksen hankkiminen on vaikeaa. Monet sijoittajat ovat konservatiivisia, ja siksi start-upit joutuvat usein lähtemään esimerkiksi Yhdysvaltoihin."

Kaltakilla on asiasta kokemusta, sillä hänellä ehti olla Saksassa neljä yritystä ennen Nintua.

Nintussa on nyt kaksitoista osakasta ja kuusi työntekijää, joista neljä on kokopäiväisiä. Kaltak uskoo, että hän pystyy palkkaamaan tämän vuoden aikana kymmenen uutta työntekijää. "Tulin Suomeen jäädäkseni", hän sanoo.

Sabrina Bqain
Intialaisen Rajive Acharyan Mfore-yritys suunnittelee viestintäpalvelua lääkäreille ja potilaille.
Intialaisen Rajive Acharyan Mfore-yritys suunnittelee viestintäpalvelua lääkäreille ja potilaille.

Myös intialainen Rajive Acharya halusi perustaa yrityksensä Suomeen. Mfore-yritys sai alkunsa kaksi vuotta sitten, kun Acharya jäi pois vanhasta työpaikastaan Nokialta. Firmassa on mukana intialaisia, suomalaisia ja yksi brasilialainen.

Mfore kehittää viestintäpalvelua, jonka avulla lääkärit voivat pitää yhteyttä kroonisesti sairaisiin potilaisiin. Potilas puolestaan voi saada vaikka laboratoriokokeiden tulokset suoraan matkapuhelimeensa.

Yritys on vielä kasvuvaiheessa. Nintun tavoin se on päässyt Helsingin kaupungin NewCo Factory -palvelun suojiin.

"Suomessa on helppoa perustaa yritys, sillä kaikki tieto on kaikkien saatavilla. Intiassa byrokratia tekee siitä vaikeaa. Siellä joutuu tavallisesti maksamaan valtuutetuille yritysneuvojille voitelurahaa, jotta asiat etenevät", Acharya kertoo.

Mforen päämarkkina-alue on tällä hetkellä Intia, ja sieltä se on saanut jo ensimmäisen asiakkaansa, yksityisen sairaalaan.

Seuraavaksi suunnataan Britannian markkinoille, mutta toimintaa on Suomessakin. Yrityksellä on käynnissä neuvottelut pilottihankkeesta erään suuren toimijan kanssa.

Acharya on asunut Suomessa 15 vuotta ja kotiutunut tänne hyvin.

"Aluksi ihmisten suoruus tuntui oudolta, mutta nyt olen tottunut siihen ja varmaan muuttunut itsekin paljon suoremmaksi", hän sanoo.

Acharyan lisäksi kaksi muuta Mforen perustajajäsentä työskentelee yrityksessä täysipäiväisesti. Osa perustajista on edelleen Nokian palkkalistoilla.

"Tänä vuonna haluamme palkata ainakin kuusi tai jopa kymmenen uutta työntekijää liiketoiminnan kehittämiseen ja tuotekehitykseen", Acharya kertoo.

Häntä ärsyttää se, että monet olettavat yrityksen ulkoistavan toimintojaan Intiaan. Niin firma ei aio tehdä.

"Toki ymmärrän, että Intiassa työn teettäminen on halvempaa. Mutta lähellä olevaa tiimiä on helpompi johtaa ja heiltä saa heti tiedon, jos joku asia ei toimi."

"Intialainen alihankkija lupaisi hoitaa homman, kunnes puolen vuoden päästä selviäisi, ettei se onnistunutkaan."

Acharya arvostaa myös suomalaista koulutusta. "Vaikka Intiassakin on hyvää insinöörikoulutusta, siellä ei opita soveltamaan tietoa. Se on ongelma."

Suomalainen työtahti häntä kuitenkin aluksi hämmästytti.

"Kun saavuin Suomeen, ihmettelin, tekeekö kukaan täällä ikinä töitä. Nyt olen tottunut suomalaiseen tapaan työskennellä vain yhdeksästä viiteen. Sen ajan, minkä suomalaiset ovat töissä, he ovat tehokkaita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!