Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiselle ei tee hyvää työskennellä yksin

Ura
 
Anu Järvensivu
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

Työyhteisöjä on revitty rikki monin tavoin viime vuosina. Henkilöstökuluja vähennetään ulkoistamalla ja irtisanomalla. Toimivia yhteistyökuvioita särjetään jatkuvin organisaatiomuutoksin ja kilpailutuksin. Tilakustannuksia karsitaan siirtämällä kaikki – myös keskittymisrauhaa kaipaavat – avokonttoreihin.

Näillä toimilla työntekijöiden välisiin suhteisiin on luotu rakenteellisesti jännitteitä, ristiriitoja ja kilpailuasetelmia. Vaikka tavoitteena tuskin on ollut tuhota yhteisöjä ja heikentää ihmisten kykyä ylläpitää toimivia ihmissuhteita, niin on usein tapahtunut.

Seurauksia ei ole helppo muuntaa numeroiksi. Jos olisi, moni varmaankin hämmästyisi.

Yleistynyt mobiilityö vahvistaa ilmiötä. Junassa istuessa ei koe syvää työyhteisöllisyyttä, eivätkä asiakkaan tilat tunnu omilta.

Kotona tehtävän etätyön lisääntymistä ei estä vain työnantajan luottamuksen puute vaan myös se tosiasia, ettei ihminen halua työskennellä yksin.

Kun työtä tehdään vaihtuvissa verkostoissa, ihmissuhteet jäävät pinnallisiksi ja työyksinäisyyden kokemukset nousevat pintaan.

Omaa työyhteisöä ei ole, vaan moninaiset yhteisöt muodostavat kullekin yksilöllisen työyhteisöjen kudelman. Ihminen on kudelmansa keskiössä yksin kuin hämähäkki verkossaan.

Vastareaktiona tälle itsensä työllistäjät ja mobiilityötä tekevät ovat alkaneet hakeutua toistensa luo. He kokoontuu kirjastoihin, kahviloihin tai yhteisöllisiin työtiloihin. Etsitään omannäköistä paikkaa, jossa työhön voi keskittyä täysillä, mutta lähellä on ihmisiä, joiden kanssa voi jutella ja joilta saada apua.

Tiloissa työskennellään yhdessä, vaikka työ, ammatti tai työnantaja eivät ole yhteisiä. Niissä koetaan uudella tapaa rakentuvaa yhteisöllisyyttä, eikä keskinäistä kilpailua ole.

On mukava nähdä, että ihmiset muuttavat toimintaympäristöään sellaiseksi, jossa on hyvä olla. Vaikka työtä tekeviä on kovalla kädellä pakotettu keskinäiseen kilpailuun ja toisten yli kävelemiseen, monet keksivät mahdollisuuksia toimia toisin ja löytävät uusia työnteon yhteisöjä.

hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!