Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Modisti odottaa hattumuotia

Ura
 
Liisa Takala
Memmu Lankila tekee monenlaisia hattuja, mutta eniten tohtorinhattuja. Ne syntyvät tuolilla puoliksi maaten.
Memmu Lankila tekee monenlaisia hattuja, mutta eniten tohtorinhattuja. Ne syntyvät tuolilla puoliksi maaten. Kuva: Liisa Takala
Ura & työ -toimitus etsii työn sankareita.
Nyt vuorossa on Memmu Lankila.

"Memmu on täynnä ideoita, joista syntyy hauskoja ja taidolla toteutettuja tuotteita. Hänellä on kaikkia kohtaan ystävällinen asenne, ja hänen iloisuutensa tarttuu", sanoo nukentekijä Marja Manninen Lahdesta.
 

"Sanotaan, että hyvä modisti tekee hatun vaikka ranskanleivästä. Minäkin pidän työssäni kokeiluista ja saan ideoita lähes mistä tahansa. Kun lopetin tupakoinnin, inspiroiduin tekemään tuhkakupin näköisen hatun.

Nykyisin saan eniten tilauksia tohtorinhatuista. Teen tohtorinhatun kahdessa päivässä käsityönä. Se vaatii satoja pistoja. Aina en voi ottaa edes kaikkia tilauksia vastaan, koska käsieni iho ei kestä jatkuvaa ompelua.

Tohtorinhattua tehdessä merkitsen aluksi asiakkaan pään mitat tulevaan lieriin. Sitten vuolen sen oikean kokoiseksi. Merkkaan myös nenän kohdan, koska hatun lyyran täytyy olla sen kanssa samassa linjassa.

Kuka

Memmu Lankila, 56

 Modistimestari. Kotoisin Haminasta, asuu Helsingissä. Naimisissa.

 Ylioppilas. Kävi ensin merimiesammattikoulua, josta valmistui talousapulaiseksi. Sen jälkeen kaksivuotinen koulutus hatuntekijäksi Roihuvuoren ammattioppilaitoksessa.

 Aloitti Tarja Niskasen turkisliikkeessä vuonna 1982. Avasi oman hattuateljeensa 1987.

Hatun ulkopinnalle laittamani silkin pitää olla sopivan notkeaa, jotta siihen tulevat vekit eivät pullistu liikaa. Hain vekkien tekoon pitkään hyvää työskentelyasentoa. Teen ne tuolillani puoliksi maaten.

Nykyään teen Sarjakuvaseuran jakamat Pekka Puupää -hatutkin, sillä ostin viime vuonna niiden hattutukin edelliseltä tekijältä.

Häähatut ovat haasteellisia, koska niiden tilaajilla on usein kovia psykologisia paineita. He eivät ehkä aina puhu oikeasti vain hatustaan, kun esittävät sen suhteen tiukkoja vaatimuksia.

Olen ahkera luonne, ja työpajalle tullessani paiskin vain töitä.

Ennen työskentelin myös viikonloppuisin, mutta en enää. Nykyisin pidän ruokataukojakin.

Siitä saakka kun tulin alalle, on hattujen väitetty olevan 'ihan kohta' suurta muotia. Odotan sitä yhä. On saavutus, että olen näin kauan elättänyt tällä itseni.

Hatut kyllä kiinnostavat ihmisiä. Monet suhtautuvat kasvoihinsa kuitenkin niin kriittisesti, että eivät usko hatun pukevan heitä.

Silti etenkin miehillä näkee paljon hattuja. Uskon, että lippisten ja pipojen kantajista kasvaa lopulta hatunkäyttäjiä. Hehän tuntevat olonsa ilmeisen alastomaksi, jos päässä ei ole jotakin. Jo nyt asiakkaistani on noin puolet miehiä."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!