Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luokanopettajat: Opettaminen on enää vain osa työtä – oppilaiden kahnausten selvittely vie aikaa

Opettaminen on enää vain osa opettajan työtä. Aikaa kuluu raportointiin ja oppilaiden välisten kahnausten selvittelyyn.

Ura
 
Liisa Takala
Kieltenopettaja Pirjo Holm (vas.) näkee työssään aiempaa enemmän nuorten pahoinvointia. Luokanopettaja Satu Korpiniitty on huomannut, että vanhempien kiire tarttuu myös lapsiin.
Kieltenopettaja Pirjo Holm (vas.) näkee työssään aiempaa enemmän nuorten pahoinvointia. Luokanopettaja Satu Korpiniitty on huomannut, että vanhempien kiire tarttuu myös lapsiin. Kuva: Liisa Takala
Juttusarjassa kerrotaan ammattien
muutoksista. Viides osa kertoo opettajista.

Millainen on tulevaisuuden koulu? Korvaavatko sähköiset aineistot perinteiset kirjat? Tarvitaanko luokassa enää pulpetteja? Kun kaikki tieto on netissä, muuttuuko opettajien rooli? Ajatusleikki on kutkuttava.

"Vaikka maailma kuinka muuttuisi ja kanssakäyminen siirtyisi yhä enemmän verkkoon, koulun on pidettävä kiinni siitä, että siellä ollaan yhdessä ihmisinä", pohtii luokanopettaja Satu Korpiniitty, 31.

Englantia ja saksaa opettava Pirjo Holm, 58, on samaa mieltä. "Yhteisöllisyys on koulun tarkoitus. Ilman sitä ei opita toimimaan muiden kanssa ja käyttäytymään sääntöjen mukaan. Koulun perimmäinen tehtävä on valmistaa ihmisiä yhteiskuntaan."

Kumpikin on sitä mieltä, että opettajan ammattiin liittyy edelleen jotakin ikonista auktoriteettia, vaikka koulu itsessään on yhä harvemmalle oppilaalle enää ykkönen. Sitä suoritetaan muun elämän kylkiäisenä. Vanhempien kiireinen arki on tarttunut myös lapsiin.

Fakta

Uusi opetussuunnitelma työllistää opettajia

Opetusalalla työskentelee Suomessa yhteensä lähes 100 000 ammattilaista: lastentarhanopettajia, luokanopettajia, aineenopettajia, lehtoreita ja erityisopettajia.

Opettajat työllistyvät yleisesti ottaen hyvin, mutta työsuhteet ovat usein varsinkin uran alkuvaiheessa määräaikaisia. Työvoiman tarpeessa on paljon alueellisia eroja. Matemaattisten aineiden opettaja löytää työtä helpommin kuin humanistisia aineita opettava.

Lähivuosien aikana on odotettavissa, että paljon opettajia siirtyy eläkkeelle. Näin vapautuu työpaikkoja uusille opettajille. Työllisyyteen vaikuttavat kuitenkin monet asiat, kuten pienenevät tuntikehykset, tuntiopettajista säästäminen ja opetusryhmien koon kasvaminen.

Opetusalalla on käynnissä suuri muutos, sillä syksyllä 2016 tulee voimaan Opetushallituksen asettama uusi opetussuunnitelma. Se kattaa uudet tavoitteet esi-, perus- ja lisäopetukselle.

Tällä hetkellä opettajat orientoituvat koulutuksissa uuteen opetussuunnitelmaan. Kouluissa ja kunnissa muovataan virallisen asetuksen päälle paikallisia, omaan toimintakulttuuriin sopivia suunnitelmia.

Uusi opetussuunnitelma eroaa aikaisemmista siten, että se korostaa oppimisen iloa ja oppilaiden omaa aktiivista roolia. Myös vuorovaikutustaidot ja kasvaminen kestävään elämäntapaan ovat keskeisiä. Oppiaineiden rajat tulevat sekoittumaan yhä enemmän.

Lähteet: Opetussuunnitelmatyön päällikkö, opetusneuvos Irmeli Halinen ja työ- ja elinkeinoministeriön Ammattinetti.

"Vapaa-aikaa täytetään harrastuksilla tai sitten istutetaan lapset ruutujen ääreen pelaamaan", Korpiniitty sanoo.

"Nykyään opettaja ei enää olekaan se luokan väsynein olento", Holm ilmoittaa.

Satu Korpiniityn opetettavana on Koskelan koulun 1A-luokka. Hän sanoo huolehtivansa paljon siitä, että pystyy huomioimaan tasapuolisesti jokaisen oppilaan.

Helsingin kaupunki on suunnitellut koulunkäyntiavustajien karsimista säästösyihin vedoten, Korpiniitty kertoo. Samaan aikaan työn alla on uusi opetussuunnitelma, joka korostaa yhä yksilöllisempää opetusta.

"Mitenköhän se on tarkoitus toteuttaa, jos resursseja on entistä vähemmän?" hän kysyy.

Vaikka Korpiniityllä on luokassaan päivittäin toinenkin aikuinen, ei opettamiseen keskittyminen ole itsestäänselvyys. Usein aika menee ihan muuhun, kuten oppilaiden välisten kahnausten selvittelyyn, hälinän rauhoitteluun ja pikkuhaavereiden paikkaamiseen.

"Näistä ei puhuttu opettajankoulutuksessa. Auskultoinnissa eli harjoitteluvaiheessakin keskityttiin pelkästään opettamiseen. Luokanopettajakoulutus ja koulun arki ovat kaukana toisistaan."

Pirjo Holm opettaa kieliä 3.–9.-luokkalaisille Aurinkolahden peruskoulussa Vuosaaressa. Hän nyökkäilee ymmärtäväisenä vieressä.

"Nuoret opettajat tupsahtavat maailmaan, joka on heille ihan sokki. Moni on kuvitellut, että vain menee ja tekee ja kaikki tottelevat. Voi kun se menisi niin", Holm sanoo.

Nykyään myös kieltenopettajan työhön kuuluu paljon muutakin kuin itse opettamista, vaikka oppilaat vaihtuvat 45 minuutin välein.

"Kun aloitin 1970-luvun lopulla, siellä minä vain kopsuttelin korkokengissä menemään englanninkirjat kainalossa", hän kertoo.

Enää pelkkä opettaminen ei riitä.

"Pakko sanoa, että pahoinvointia, häiriökäyttäytymistä ja muuta sellaista on enemmän kuin aiemmin. Tai sitten en nuorempana niitä niin huomannut", Holm pohtii.

Opetustehtävien lisäksi hän toimii kahdeksannen luokan luokanvalvojana, konsultoi luokan- ja erityisopettajia, on yhteydessä oppilashuoltoryhmään ja raportoi päivittäin sähköiseen Wilma-järjestelmään.

"Työhön kuuluu paljon oppilaiden hyvin- tai pahoinvointiin liittyviä asioita, joista keskusteleminen ei aiemmin edes kuulunut koulun kulttuuriin."

Opettajien pitkät lomat tulevat etenkin nykyisin tarpeeseen, Holm vakuuttaa.

Koulujen eriarvoistumisesta on puhuttu jo pitkään, mutta eroja löytyy paljon jo yhdestä luokkahuoneesta. Opettajat ovat huomanneet, että hyvä- ja huono-osaisuus jakautuvat tänä päivänä yhä räikeämmin.

Koululaisten erilaiset lähtökohdat tulivat konkreettisesti ilmi, kun Holm vei toissakeväänä kuudesluokkalaiset saksanlukijat leirikouluun Wieniin.

Rahaa kerättiin pitkään myymällä keksejä ja järjestämällä teatteriesityksiä. Oli tärkeää, ettei kenenkään täytynyt jäädä pois matkalta kustannusten takia. Puolet oppilaista ei ollut koskaan aiemmin ollut lentokoneessa tai ruotsinristeilyä kauempana.

"Oli ilo nähdä, kuinka elegantisti oppilaat toimivat paluumatkalla lentokentän turvatarkastuksessa. Ihan kuin parhaatkin maailmankansalaiset", Holm kehuu.

Elämää ja maailmaa varten lapsia ja nuoria kasvatetaankin, molemmat opettajat toteavat.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!