Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhdy puheterapeutiksi, älä sihteeriksi – Näillä aloilla riittää töitä tulevaisuudessa

Selvitimme, mitä kannattaisi nyt opiskella ja millä aloilla riittää töitä. Tulevaisuutta on kuitenkin vaikea ennustaa.

Ura
 
Terhi Hautamäki
Jussi Jääskeläinen
Kuva: Jussi Jääskeläinen

Jos olet tekemässä uravalintaa tai vaihtamassa ammattia, tässä muutama vinkki:

Opiskele suuhygienistiksi tai puheterapeutiksi, niin saat varmasti töitä. Sama koskee lastentarhanopettajia ja hammaslääkäreitä.

Hyvin työllistyvät lääkärit, sairaanhoitajat ja ensihoitajat. Kasvatusalalla pulaa on etenkin erityisopettajista.

Artikkeliin liittyvät

Työ- ja elinkeinotoimistojen tuoreimman ammattibarometrin mukaan myös vartijoille, siivoojille ja keittiöpäälliköille riittää töitä.

Melko hyvin työllistyvät muun muassa palomiehet, optikot ja farmaseutit.

Kannattaako alan valinnassa sitten tuijottaa vain tämän hetken barometreja? Ei, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala.

Hänen mukaansa on hyvä pitää työmarkkinat realistisesti mielessä. On selvää, että jotkin alat työllistävät huonosti tällä hetkellä ja ehkä myös tulevaisuudessa.

"Ylipäätään kannattaa opiskella jollekin alalle. Jos on vaihtoehtoja, kannattaisi mieluummin lähteä palvelualojen suuntaan kuin perinteiseen käsityövaltaiseen teollisuuteen."

Useat käsityöammatit sekä teollisuuden kokoonpanotyöt työllistävät heikosti. Akateemisista aloista luonnontieteilijöissä on paljon työttömiä. Sama pätee moniin humanisteihin, esimerkiksi kulttuurintutkijoihin.

Palvelualoilla ja etenkin terveys- ja sosiaalialalla riittää kysyntää nyt ja tulevaisuudessa.

"Tulevaisuudessa alalla myös syntyy entistä yksilöidympiä ja räätälöidympiä palveluita", Tuomaala arvelee.

Kaikkien ei silti tarvitse lähteä terveydenhuollon pariin. Kyllä töitä on muuallakin.

Tuomaalan mukaan ammattibarometrit arvioivat eri ammattilaisten tarvetta vain puoli vuotta tai vuoden eteenpäin, ja niissä näkyvät talouden suhdanteet.

Esimerkiksi kaupan ala ja rakennusala matelevat juuri nyt, mutta molempiin tarvitaan osaajia jatkossakin.

Kasvavaan epävarmuuteen joutuu varautumaan alalla kuin alalla. TEM:n Katsaus suomalaisen työn tulevaisuuteen -raportin mukaan osa-aikatyön ja yksinyrittämisen muodot yleistyvät, ja työmarkkinoiden riskit siirtyvät yhä useammin työntekijän tai yksinyrittäjän kannettaviksi.

Yksi tapa miettiä tulevaisuuden alaa on se, mitä koneet eivät voi korvata.

Tutkimusjohtaja Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta sanoo, että näkyvissä on kahtiajako. Toisaalta työllisyys kasvaa korkeapalkkaisissa, korkeaa osaamista vaativissa töissä, toisaalta matalapalkkaisissa, vähäistä koulutusta vaativissa tehtävissä.

Sen sijaan monet keskipalkkaiset toimisto- ja teollisuustyöt ovat vähentyneet digitalisaation vuoksi.

Tällä hetkellä maistereiden ja tohtoreidenkin työtilanne näyttää vaikealta, mutta Kauhasen mukaan pitkällä aikavälillä koulutus suojaa parhaiten työttömyydeltä.

"Muuttuvassa toimintaympäristössä on kuitenkin tärkeää päivittää jatkuvasti osaamistaan", hän sanoo.

Toimistotyön väheneminen näkyy jo esimerkiksi yleissihteerien työllisyystilanteen heikentymisenä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan viimevuotisessa raportissa sihteerin, palkanlaskijan, kirjanpitäjän ja taloushallinnon toimistotyöntekijän ammatit kuuluivat 20 uhatuimman ammatin joukkoon.

Varmimmin säilyviin ammatteihin kuuluvat Etlan arvion mukaan muun muassa opinto-ohjaaja, ravitsemusasiantuntija, puheterapeutti, psykologi, opettaja, sovellusarkkitehti ja henkilöstön kehittämisen asiantuntija.

Sitran teemajohtaja Timo Lindholm sanoo, että tulevaisuuden aloja ovat kaikki luovuutta ja intuitiota vaativat työt.

Näitä ominaisuuksia vaaditaan akateemisten asiantuntija- ja johtamistöiden lisäksi myös monessa fyysisessä palveluammatissa: parturi-kampaajien, hierojien ja valmentajien työssä.

"Uskoisin, että hyvinvointialalla on paljon työtä, oli se sitten terveyden kohentamista, valmennusta tai henkilökohtaiseen hyvinvointiin liittyvää", Lindholm sanoo.

Perusammattitaidon lisäksi useimmissa töissä tarvitaan neuvottelun, viestinnän ja markkinoinnin taitoja.

"Työelämä muuttuu niin nopeasti, että koulutustarpeiden ennakointi menee vaikeammaksi. Jatkossa työ ei ole yhtä ammatti- ja tutkintosidonnaista kuin nyt, vaan jokainen työ pitää opetella tekemällä."

Entä kävisikö tulevaisuuden ammatiksi moniosaaja? Tätä pohtii projektipäällikkö Mari Korpiola Helsingin seudun kauppakamarin Ennakointikamarista.

"Tulevaisuudessa työtehtävät tuskin ovat täysin tiukasti sidottuja ammattiin. Puhutaan enemmän ammattisektoreista, joissa osaamista on yhdistetty eri aloilta. Voisi olla tarvetta sosiaali- ja terveysalan ihmisille, joilla on osaamista myös teknologioista, matkailusta tai kodinhoidosta."

Moniosaajista puhuivat myös yritysten ja oppilaitosten edustajat, joille Helsingin seudun kauppakamari teetti viime keväänä kyselyn tulevaisuuden osaamisesta.

Konsulttiyritys Fountain Parkin toteuttamassa kyselyssä mainittiin muun muassa sote-moniosaaja, joka tuntee niin hoidot, mobiililaitteet kuin bisneksen.

Kyselyyn vastanneet innostuivat keksimään monia uusia ammatteja, kuten syrjäytymisehkäisijä, sosiaalisen kimmoisuuden opettaja ja ekopoliisi.

Eniten mainintoja tulevaisuuden osaajista keräsivät silti ne perinteiset: lääkärit ja hoitajat, opettajat ja palveluammattilaiset. It-alalla arvioitiin tarvittavan muun muassa kyberturvallisuuden ja big datan asiantuntijoita.

Alanvalinnassa sydän on paras kompassi. Näin sanoo kehitysjohtaja Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta.

"Jokaisen ihmisen sisällä on kukka, jokin asia, missä hän on kauneimmillaan ja parhaimmillaan. Koulujärjestelmän pitäisi saada ihmiset kukkimaan omana itsenään."

Runollisen vastauksen takana on Hietasen näkemys siitä, että emme pysty ennustamaan yksittäisten ammattien tulevaisuutta. Ihmisten perustarpeet ovat pitkälti samanlaisia tulevaisuudessakin.

"Jos olisimme lukeneet 1700-luvulla iltapäivälehtiä, siellä olisi kissankorkuisin kirjaimin sanottu, että höyrykoneet vievät työpaikat. Nyt puhutaan, että robotit vievät työt, mutta uusi teknologia luo uuden työn. Jokainen toimiala, joka investoi uuteen teknologiaan, on kasvuala."

Hietanen luettelee tulevaisuuden uramahdollisuuksia. Terveys-, hyvinvointi- ja elämyspalveluiden tarve kasvaa. Kun teknologia monimutkaistuu, uusia tehtäviä syntyy turvallisuus-, pankki-, finanssi-, vakuutus- ja lakialalle. Biomateriaalien hyödyntäminen synnyttää tulevaisuudessa valtavasti uutta työtä.

Hietasen mukaan uusi teknologia, robotit ja älyverkot eivät johda siihen, että kaikilla pitäisi olla tekninen tai ohjelmistoalan koulutus. Tulevaisuudessakin jotkut suunnittelevat, toiset huoltavat ja useimmat käyttävät.

Hietanen uskoo, että perinteisiä ammattiosaajia tarvitaan, mutta työnkuvat muuttuvat. Sähköasentajasta saattaa tulla energiatalonmies, joka huoltaa energiaa valtakunnanverkkoon tuottavia plustaloja. Puutarhurin työ voi olla yksityiskotien parveke- ja kattoviljelmien hoitoa.

"Emme tiedä, mitä osaamista tarvitaan 4–5 vuoden päästä. Tärkeää on, että ihmisillä on taitoja oppimiseen, teknologian käyttämiseen ja ryhmätyöhön. Viime silaus oppimiseen tapahtuu työpaikoilla", hän sanoo.

Niillä, joilla on tähän rahkeita, on paljon mahdollisuuksia. Mutta tulevaisuuden työmarkkinat ovat myös armottomat.

"Ihmiselle, joka kokee muutoksen pahaksi, tämä maailma on hankala paikka."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!