Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ilmiö: Työhaastattelussa mukana pomon lisäksi työtoverit ja asiakkaat

Joillakin työpaikoilla työntekijät saavat olla mukana päättämässä, kenestä tulee uusi työtoveri.

Ura
 
Alanen Milka
Kun opinto-ohjaajat Ilkka Juntunen (vas.) ja Kalle Vihtari hakivat töihin Eiran aikuislukioon, heitä haastattelivat rehtori Mauri Ronimuksen (oik.) lisäksi tulevat työkaverit. Tunnelma oli rento, Vihtari kertoo
Kun opinto-ohjaajat Ilkka Juntunen (vas.) ja Kalle Vihtari hakivat töihin Eiran aikuislukioon, heitä haastattelivat rehtori Mauri Ronimuksen (oik.) lisäksi tulevat työkaverit. Tunnelma oli rento, Vihtari kertoo Kuva: Alanen Milka

Yllätys oli suuri, kun opinto-ohjaaja Kalle Vihtari saapui työhaastatteluun Eiran aikuislukioon. Hän oletti, että pöydän toisella puolella pönöttäisi yksin rehtori. Vaan ei. Huoneessa istuivat myös tulevat työkaverit.

"Tuli vaikutelma, että täällä arvostetaan työntekijöitä, koska heille on annettu vaikutusvaltaa työkaverin valinnassa."

Työntekijöiden ottaminen mukaan työhaastatteluun on ilmiö erityisesti pienemmissä yrityksissä, sanoo psykologian tohtori Lilli Sundvik. Hän työskentelee rekrytointihaastatteluihin erikoistuneen psykologitoimisto Crescon toimitusjohtajana.

Artikkeliin liittyvät

"Uuden ihmisen tuleminen työyhteisöön on niin iso asia, että se voi kääntää työilmapiirin suuntaan tai toiseen. Siksi pieni porukka voi haluta haastatella työnhakijoita yhdessä ja ennakoida henkilökemioita tarkemmin", Sundvik sanoo.

Eiran aikuislukion rehtori Mauri Ronimus on samaa mieltä.

"Olemme pieni asiantuntijaorganisaatio. Siksi on parempi, ettei paikalla ole pelkästään johtoryhmän jäseniä tai rehtori yksin. Tulee parempi lopputulos, kun kollegat arvioivat, miten uusi tyyppi sopii tiimiin ja mitä erityisosaamista hänellä on."

Haastattelun idean keksi johtoryhmä, ja siitä on ollut rehtorin mukaan hyviä kokemuksia.

Myös työnhakijan näkökulmasta käytäntö toimii. Kalle Vihtari koki työhaastattelunsa leppoisan kannustavaksi.

"Tulevat työkaverit kertoivat, mitä odottavat minulta ja millainen työpaikka on. Olen nyt kolmatta vuotta talossa, ja hyvä fiilis on säilynyt."

Kollega, opinto-ohjaaja Ilkka Juntunen kuvailee omaa työhaastatteluaan asialliseksi kahvipöytäkeskusteluksi.

"Muistan yhden aiemman työhaastattelun, jossa pöydän toisella puolella istui neljä esimiestason ihmistä. Kysymyksiä tuli siihen tahtiin, että kahvi jäähtyi ja pulla jäi syömättä. Täällä ilmapiiri oli rento", hän kertoo.

Opinto-ohjaajat kannustavat muitakin kouluja kokeilemaan ennakkoluuttomasti uusia työhaastattelumuotoja.

"Tällaista pitäisi käyttää rohkeammin koulupuolella myös siksi, että rehtoreilla ei välttämättä ole kokemusta opinto-ohjauksesta", Vihtari sanoo.

Jos tarjolla on kaksi yhtä hyvää kandidaattia, valintaryhmän näkemys painaa, rehtori Ronimus sanoo. "Erimielisyystilanteessa minä päätän."

Psykologi Lilli Sundvik muistuttaa, että näin sen pitää mennäkin. Vaikka työnhakijoista nousisi esiin erilaisia mielipiteitä, viimeisen sanan pitää tulla esimieheltä. "Päätöksen täytyy olla jonkun vastuulla."

Kustaankartanon palvelukeskuksessa on kokeiltu uudenlaista työhaastattelua viitisen kertaa. Käytäntö syntyi sattumalta, kun vastaava ohjaaja Pirjo Tyllilä oli rekrytoimassa kädentaidon ohjaajaa.

Milka Alanen
Kustaankartanon fysioterapeutin Oona Kivistön (vas.) työhaastattelussa olivat mukana sekä kollega, esimies että asiakas.
Kustaankartanon fysioterapeutin Oona Kivistön (vas.) työhaastattelussa olivat mukana sekä kollega, esimies että asiakas.

"Se ei ole vahvinta osaamistani, joten pyysin kollegan avuksi", Tyllilä kertoo.

Kustaankartanon työhaastatteluissa on mukana esimiehen ja yhden työntekijän lisäksi edustaja asiakasneuvostosta.

"Jostain tuli ajatus, että otetaan asiakaskin mukaan, heitä vartenhan me olemme täällä."

Kustaankartano tarjoaa kotona asuville vanhuksille erilaisia palveluita, kuten harrastustoimintaa, opintopiirejä ja fysioterapeuttien ohjaamia liikuntatunteja. Palvelukeskuksella on sen asiakkaista koostuva asiakasneuvosto, joka suunnittelee toimintaa henkilöstön kanssa.

Kaikki raadin tekemät valinnat ovat olleet erinomaisia, Tyllilä kehuu. "Samaa työtä tekevät osaavat esittää olennaisia kysymyksiä ja kertoa työstään."

Joskus valintaraati on päätynyt lippuäänestykseen, kun hyviä hakijoita on ollut monta. Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin aina esimies.

Kustaankartanon fysioterapeutti Jenni Hämäläinen sai olla mukana työhaastattelussa, kun hänelle etsittiin läheistä työparia. Hän koki sen luottamuksen osoituksena työnantajalta.

"On tärkeää löytää kaveri, jonka kanssa kemiat kohtaavat, koska jaamme työtehtävät ja pienen huoneen. Olemme muutenkin tiivis tiimi, ja tämä käytäntö sitoo tiimiä vielä enemmän yhteen", Hämäläinen sanoo.

Samaa mieltä on työpariksi valittu Oona Kivistö. Hänestä työntekijöiden mukana olo rekrytoinnissa vaikuttaa suoraan työhyvinvointiin.

"Kun työkaverin kanssa synkkaa, työssä viihtyy."

Kivistökin on jo päässyt valitsemaan yksikköönsä uutta työntekijää, äitiysloman sijaista.

"Se kertoo paljon esimiehestä. Pirjo on valmis jakamaan valtaa ja vastuuta, mikä on hienoa."

Asiakasneuvostoa edustanut Toivo Ekholm sanoo arvostavansa sitä, että myös asiakkaille annetaan mahdollisuus vaikuttaa. "Työntekijöiden huonot välit näkyisivät asiakkaille asti."

Ennen lopullista valintaa Kivistö ja toinen loppusuoralle päässyt hakija antoivat näytteen liikuntatunnista. Näin palvelukeskuksen muutkin asiakkaat pääsivät arvioimaan suorituksia.

"Minua kiinnosti kuulla, miten hakija suhtautuu ikääntyneeseen asiakkaaseen – onko se luontevaa, välitöntä vai pokkuroivaa, eli olemmeko samalla aaltopituudella. Ja olemme me. Käyn edelleen täällä vesijumpissa", Ekholm kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!