Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysy työstä: Saako työkaveri udella sairauksista?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Esimies ei käsittääkseni saa kysyä työntekijän sairauksista, mutta saavatko työtoverit, jos kollega jää pidemmälle sairauslomalle tai joutuu leikkaukseen sairaalaan? Kuinka paljon työntekijän odotetaan selostavan vaivojaan työtovereille?

Työsopimuslain mukaan työntekijän täytyy antaa työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestä palkanmaksun perusteeksi.

Joillakin työpaikoilla se voi tarkoittaa lääkärintodistusta ensimmäisestä poissaolopäivästä lähtien. Lääkärintodistuksessa pitää kertoa, mikä työkyvyttömyyden aiheuttaa ja kauanko työkyvyttömyys kestää.

Jokaisella työpaikalla täytyy olla henkilö, joka voi käsitellä lääkärintodistusta. Lain mukaan henkilön pitää olla sellainen, joka pystyy tekemään päätöksiä lääkärintodistuksessa olevien tietojen pohjalta.

Tavallisesti työntekijä tuo lääkärintodistuksen omalle esimiehelleen, joka lähettää todistuksen palkanlaskentaan. Jos sairaus jatkuu niin pitkään, että työnantajan on haettava sairauspäivärahaa, alkuperäinen lääkärintodistus lähetetään Kelaan.

Joillakin työpaikoilla lääkärintodistus lähetetään suoraan palkkakonttoriin tai jonnekin muualle ohi esimiehen. Jos näin on sovittu, esimiehellä ei ole oikeutta saada tietoonsa, mikä työkyvyttömyyden on aiheuttanut.

Jos esimies tietää työkyvyttömyyden syyn, hän ei saa missään tapauksessa kertoa siitä muille. Lääkärintodistuksia käsittelevillä henkilöillä on vaitiolovelvollisuus.

Työkavereilla ei ole oikeutta tietää poissaolon syytä, eikä sitä ole kohteliasta udella. Työkaverin on annettava päättää, mitä hän kertoo vai kertooko mitään.

Sen sijaan on kohteliasta tiedustella vointia ja tarjota apua sairauslomalta paluun jälkeen.

Olisi silti hyvä, jos työpaikalla olisi niin luottamuksellinen ilmapiiri, että työkaverit uskaltaisivat jakaa tietoa keskenään. Tämä voi olla tärkeää etenkin pitkällä sairauslomalla – työkaverit voivat toimia toistensa turvaverkostona.

 

Kari-Pekka Martimo
työterveyshuollon erikoislääkäri
Työterveyslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!