Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressi ei synny kiireestä, se syntyy epävarmuudesta

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Osallistuin työhyvinvointitapahtumaan. Tilaisuudessa keskusteltiin stressistä. Muistutettiin itsestä huolehtimisen tärkeydestä. On liikuttava säännöllisesti, syötävä terveellisesti, levättävä ja huolehdittava riittävästä yöunesta.

Mutta mehän tiedämme tämän.

Hyvinvoinnista kohkataan työpaikoilla ja tiedotusvälineissä. Kaupat ovat täynnä terveellisen elämän ja mielenhallinnan oppaita. Miksi stressi ei taltu?

Tiedustelin asiaa paikalla olleelta työterveyspsykologilta. Hän sanoi, että käsityksemme stressistä on pitkälti väärä.

Sen ajatellaan syntyvän kiireestä ja työn määrästä, vaikka kaikkein stressaavinta on epävarmuus. Hän puhui hallinnan tunteen menettämisestä.

Ympäristö on jatkuvassa muutostilassa. Organisaatiot hajoavat. Ammatit katoavat alta. Eläkeikää nostetaan. Työttömyysturvaa leikataan. Asiat vain tapahtuvat, eikä niihin voi itse vaikuttaa.

Ja sitten on vielä kommunikoimattomuus, jatkuva epätietoisuudessa eläminen.

Kiireen voi yrittää katkaista mielenhallinnalla ja työputken vartin kävelyllä, mutta miten hallita epävarmuutta?

Työterveyspsykologi sanoi pohtineensa samaa. Epävarmuudessa kun on se viheliäs puoli, ettei se hellitä hetkeksikään. Se on koko ajan läsnä, tykyttää takaraivossa ja pitää leposykkeen korkealla. Herättää aamuyöllä.

Jos ihmiset kokisivat olevansa turvassa, valtava määrä energiaa vapautuisi ajatteluun, luovuuteen ja työn tekemiseen, psykologi huomautti. Kehitys kulkee kuitenkin täsmälleen päinvastaiseen suuntaan.

Globaalia kilpailua ja poliittisia suhdanteita ei voi hallita, mutta epävarmuuden kanssa pärjää niin kauan kuin on liikkumavaraa.

Kannattaa pitää huolta omasta osaamisesta, kunnosta ja ihmissuhteista. Välttää velkaantumista ja varsinkin vanhenemista. Ja muistaa aamuyön ankeina tunteina, että yritys palauttaa turvallisuuden tunne vaatimalla itseltä aina vain enemmän, jotta vihdoin muuttuisi korvaamattomaksi muille, on tuhoon tuomittu.

Kirjoittaja on kahden tutkinnon monitoimikirjailija, joka on toiminut myös sijoitusalan johtotehtävissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!