Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa työpaikassa ei kannata juoruilla – 7 vinkkiä uudelle työntekijälle

Ensimmäiset viikot uudessa työpaikassa ovat sopeutumisen aikaa. Asiantuntijat neuvovat, miten silloin kannattaa toimia.

Ura
 
Meri Nykänen
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

1. Käy lounaalla ja kahvilla

Useimmissa työpaikoissa järjestetään uusille työntekijöille erilaisia esittelyitä ja tutustumiskierroksia. Niiden lisäksi on tärkeää osallistua myös epävirallisiin yhteisiin hetkiin, kuten kahvitauoille, lounaille ja harrastuskerhoihin.

Työkavereiden tapoja kannattaa tunnustella: toiset haluavat puhua lounaalla työstä, toisille se on tauko työasioista.

Älä ainakaan

. . .myöhästy ensimmäisenä päivänä. Tarkista, mihin aikaan sinun odotetaan olevan paikalla.

. . .kerro jyrkkiä mielipiteitä. Kaikenlaista ehdottomuutta kannattaa välttää.

. . .lähde juoruleimaan. Huomaat varmasti nopeasti työpaikan klikit, mutta niistä kannattaa pysytellä etäällä. Omaan työhön keskittyminen on tärkeämpää.

. . .pukeudu räikeästi yli tai ali. Ota selvää työpaikan pukeutumiskoodista. Jos mietit kahden asun välillä, valitse ensimmäisenä päivänä niistä siistimpi – mieluummin siis yli kuin ali.

. . .jakele neuvoja. Esimiehelle ja kollegalle ei kannata heti alussa kertoa, kuinka asiat tulisi tehdä oikein.

. . .vertaile uutta työpaikkaa edelliseen työpaikkaasi.

Alun verkostoituminen auttaa tutustumaan ihmisiin, minkä jälkeen heidän kanssaan on helpompi tehdä töitä.

Kaikille uusille työkavereille kannattaa joka tapauksessa esittäytyä ja yrittää painaa heidän nimensä mieleen.

 

2. Tarkkaile, mitä muut tekevät

Muita havainnoimalla opit, millainen työkulttuuri uudessa paikassa on. Näin voit oppia myös itse työstä.

Jos joku tekee mielestäsi työtään erityisen hyvin, ota hänen työtavoistaan opiksi.

Ota selvää myös siitä, kuinka muodollisia tai vapaamuotoisia omien työkavereiden ja asiakkaiden kanssa yleensä ollaan.

 

3. Kysy rohkeasti

On työnantajan etu, että uusi työntekijä pääsee nopeasti kiinni työhönsä ja tietää mahdollisimman tarkkaan, mikä hänen työnkuvansa on.

Huono perehdytys on resurssien hukkaamista, mikä onneksi ymmärretään jo suurimmassa osassa työpaikkoja.

Jos kaikkeen ei saa vastausta, kannattaa olla itse aktiivinen ja kysyä. Työstä lähtevät kysymykset ovat perusteltuja, joten niihin voi hakea rohkeasti vastauksia. Jos asioita pohtii liian pitkään yksin, siihen kuluu turhaan työaikaa.

 

4. Etene pienin askelin

Heti ensimmäisinä työpäivinä ei kannata alkaa ohjeistaa muita siitä, kuinka paljon tehokkaammin edellisessä työpaikassasi asiat hoidettiin.

Sen sijaan voi kysyä, miksi uudessa paikassa tehdään asioita tietyllä tavalla. Kysyminen ei loukkaa niin helposti vanhoja työntekijöitä kuin suora kyseenalaistaminen.

Toisaalta uudella työntekijällä on ikään kuin erityisen tarkat silmälasit silmillä. Hän pystyy näkemään työyhteisön toiminnassa asioita, joille muut ovat ehkä sokaistuneet. Jotkut työnantajat osaavat käyttää tätä hyväkseen ja kysyvät uuden työntekijän mielipiteitä.

Vaikka haaveilisit uranoususta, ole alussa kärsivällinen. Urasuunnitelmia kysytään usein jo työhaastattelussa, joten esimies on yleensä tietoinen uuden työntekijän ylenemistoiveista.

Monilla työpaikoilla onkin niin sanottuja sisäänheittotyöpaikkoja, joissa ollaan vain hetki ennen seuraavaa porrasta. Työ, johon on tullut palkatuksi, kannattaa kuitenkin ottaa haltuun ennen kuin alkaa puhua ylenemisestä.

 

5. Keskustele työajoista

Yleensä työajoista, työnhakijan elämäntilanteesta ja mahdollisuudesta ylitöihin sekä matkustamiseen puhutaan jo työhaastattelussa. Jos työajoissa tai ylitöiden tekemisessä on jotain epäselvää, asiasta kannattaa keskustella pikaisesti oman esimiehen kanssa.

Työnantajat ovat usein valmiita keskustelemaan ja sopimaan työajoista. On hyvä, jos myös työntekijä on tarvittaessa valmis joustamaan esimerkiksi satunnaisissa ruuhkatilanteissa.

Kun asioista on puhuttu etukäteen, yhteistyö on molemmin puolin sujuvaa.  

 

6. Luo hyviä työsuhteita

Suhteet uusien työkavereiden kanssa kannattaa luoda ilman ennakkoluuloja – siis unohtaa kuulemansa huhut ja juorut pomoista tai alaisista.

Kun uuden työntekijän asenne on jo alussa muita kohtaan myönteinen, vuorovaikutussuhteet onnistuvat paremmin.

Organisaation hierarkkisista rakenteista on hyvä olla tietoinen, vaikka työskentelisikin matalahierarkkisessa paikassa. Hierarkiaa tarvitaan, jotta työskentely on sujuvaa ja tehokasta.

 

7. Anna itsellesi aikaa

Uuteen työpaikkaan sopeutuminen vie kuukausia. Ei siis pidä huolestua, jos muutamassa viikossa ei vielä sisäistä kaikkea. Perehtymiseen kuuluu oman työn teknisen ja tiedollisen osaamisen lisäksi yhteisöön ja sen kulttuuriin sopeutuminen. Omaan työhön keskittyminen, esimiehen kuunteleminen ja odotusten selvittäminen auttavat oman työnkuvan hahmottamisessa.

Uusien toimintatapojen oppiminen vie energiaa. Ei ole ihme, jos ensimmäisten viikkojen aikana ei jaksa tehdä iltaisin muuta kuin maata sohvalla. Siksi itselleen kannattaa olla armollinen ja varata aikaa palautumiseen.

Asiantuntijoina työn ja organisaatioiden erikoispsykologi Pauli Kallio sekä viestintäkouluttaja Marja Salminen Viestintäkoulutus Pedacomista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!