Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun työ jyrää, perhe joustaa

Työpaikoilla on pienten lasten vanhemmille monenlaisia joustoja, mutta käytännössä niistä on vaikea pitää kiinni. Esimerkiksi lyhennetty työpäivä jää monelle haaveeksi.

Ura
 
Jaana Laitinen
Ville Männikkö
Varatuomari Jukka Nohteri on viihtynyt hoitovapaalla puolitoistavuotiaan Maunu-pojan kanssa. Nohterin työpaikalla suhtaudutaan kannustavasti perhevapaiden pitoon.
Varatuomari Jukka Nohteri on viihtynyt hoitovapaalla puolitoistavuotiaan Maunu-pojan kanssa. Nohterin työpaikalla suhtaudutaan kannustavasti perhevapaiden pitoon.

On aamu. Helsingin Kalliossa asuva varatuomari Jukka Nohteri nappaa puolitoistavuotiaan poikansa Maunun kainaloonsa. Perheen miehet köllöttelevät hetken sängyllä ennen kuin nousevat aamupalan laittoon.

Päivä kuluu leikkien ja ulkoillen. Joskus isä ja poika käyvät kaupungin järjestämässä ipanakerhossa.

Nohteri, 39, jäi perhevapaille viime heinäkuussa, kun poika oli yhdeksän kuukautta. Puoliso palasi silloin töihin.

Nohteri aikoo hoitaa lasta kotona liki puolitoista vuotta. Syksyllä 2015 hän palaa lakimieheksi palkansaajajärjestöön. Poika täyttää samoihin aikoihin kaksi vuotta.

"Minusta on luontevaa, että kumpikin vanhempi hoitaa lasta vuorollaan. Myös isillä on oikeus jäädä vapaalle ja kokea olevansa lapselle se kaikkein tärkein ihminen", Nohteri sanoo.

"Kaipasin myös pientä irtiottoa vaativasta työstä."

Suomessa perhevapaat ovat kansainvälisesti verrattuna kohtuulliset, vaikkakin ne ovat jäljessä naapurimaista, tutkijat sanovat. Ruotsissa, Norjassa ja Virossa vapaat ovat pidemmät ja korvaustaso korkeampi.

Meillä on äitiys- ja isyysvapaat, vanhempainvapaat, hoitovapaat sekä oikeus lyhennettyyn työaikaan. Lisäksi alle 10-vuotiasta sairasta lasta saa jäädä hoitamaan kotiin.

Eri aloilla ja yrityksissä on lisäksi omia joustoja. Niitä ovat esimerkiksi liukuva työaika, tuntipankki, etätyö, työvuorojärjestelyt perhetilanteen mukaan ja sairaan lapsen hoitopalvelu.

Käytännössä tilanne ei ole yhtä ruusuinen. Sen on kokenut vantaalainen Riina Strandman, 46. Hän on kahden lapsen yksinhuoltaja ja koulutukseltaan alun perin lastenhoitaja.

Kun Strandman jäi yksinhuoltajaksi, hän sinnitteli aluksi päiväkodissa kaikissa työvuoroissa. Se kävi pian mahdottomaksi, sillä oman lapsen hoitoa oli vaikea järjestää.

Sen jälkeen hän työskenteli siivoojana, erityiskouluavustajana ja ryhmäkohtaisena avustajana päiväkodissa. "Ne olivat ainoat päivätyöt, jotka löysin."

Strandman unelmoi vanhustyöstä ja kouluttautui hoiva-avustajaksi. Hän löysi lyhyen pestin hoitokodista, jossa sai tehdä pelkkää päivävuoroa.

"Koeajan jälkeen sanottiin, että työvuorojen järjestely on liian hankalaa. En saanut jatkaa."

Nyt hän työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa erityislasten avustajana päiväkodissa.

"Sitä voi tehdä niin sanotussa välivuorossa eli kello 8–16."

Lastenhoitaja ja hoiva-avustaja Riina Strandman on kahden lapsen yksinhuoltaja. Strandmanin on ollut hankala löytää sopivaa työpaikkaa, koska hän ei voi tehdä vuorotyötä. Hilma-koira seuraa Väinön pukemista.
Lastenhoitaja ja hoiva-avustaja Riina Strandman on kahden lapsen yksinhuoltaja. Strandmanin on ollut hankala löytää sopivaa työpaikkaa, koska hän ei voi tehdä vuorotyötä. Hilma-koira seuraa Väinön pukemista.

Vanhemmat tekevät paljon ylitöitä

 Kaikista 20–59-vuotiaista äideistä 76 prosenttia ja isistä 91 prosenttia oli töissä vuonna 2012.

 Äidit käyvät töissä yhtä paljon kuin lapsettomat naiset. Isät käyvät töissä useammin kuin lapsettomat miehet.

 Suomessa lapsiperheiden äidit tekevät pääasiassa kokopäivätyötä.

 Vanhemmat tekevät yhtä usein pitkiä työpäiviä ja -viikkoja kuin lapsettomat. Puolet isistä tekee ylitöitä iltaisin, kolmasosa viikonloppuisin ja viidesosa öisin. Äideistä kaksi viidestä tekee ylitöitä iltaisin ja joka kolmas viikonloppuisin.

 Joka kolmas pienten lasten vanhemmista kokee, että hänellä on työn vuoksi jatkuvasti liian vähän aikaa lapsille. Kouluikäisten vanhemmista niin kokee joka neljäs.

 Kaksi viidestä vanhemmasta tuntee laiminlyövänsä kotiasioita työnsä vuoksi. Yhtä suuri määrä vanhemmista on huolissaan omasta jaksamisestaan.

Lähde: Johanna Lammi-Taskula ja Sakari Karvonen (toim.): Lapsiperheiden hyvinvointi. THL, 2014.

Kun työ ja perhe kilpailevat vanhempien ajasta, perhe jää usein toiseksi.

"Joustot eivät ole niin yleisiä kuin luullaan, ja niiden käyttö vaihtelee aloittain. Lisäksi isille ja äideille tarjotaan niitä eri lailla", sanoo tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

THL:n lapsiperheille tekemän kyselyn mukaan parhaimmillaan puolet vanhemmista saattoi käyttää päivittäistä työajan liukumaa. Etätyötä pystyi tekemään vain harva. Isillä oli paremmat mahdollisuudet liukumaan ja etätyöhön kuin äideillä.

Perhe saa joustaa myös ylitöiden edessä, Salmi sanoo.

Useampi kuin joka kolmas äiti ja liki joka toinen isä tekee ylitöitä joka viikko.

"Se on jo hälyttävää", tutkija toteaa.

Työn ja perheen yhteensovittaminen on hankalaa monista eri syistä.

"Mitä tiukempi yrityksen kilpailutilanne on, sitä enemmän tulosta pitää tehdä pienemmällä väkimäärällä. Työntekijä ei silloin voi käyttää joustoja, vaikka työnantaja niitä tarjoaisikin."

Moni perheellinen tahtoisi tehdä lyhyempää päivää, mutta sitä ei käytetä kovin paljon, kertoo Työ ja perhe-elämä -ohjelman koordinaattori Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitoksesta.

"Ehkä pelätään, että sama työmäärä pitää kuitenkin tehdä mutta lyhyemmässä ajassa ja pienemmällä palkalla."

Itse työkin on muuttunut. Nykyään tehdään usein projekteja. Niiden tiukat aikataulut pakottavat venyttämään työpäivää. Kännykät ja tietokoneet tuovat työn myös kotiin.

"Globalisoituneen talouden aikana on totuttu siihen, että pitää olla aina tavoitettavissa", Minna Salmi huomauttaa.

Miesvaltaisissa töissä kynnys pyytää perhevapaata on yhä korkealla, Salla Toppinen-Tanner kertoo.

"Se on uusi ja joillakin työpaikoilla vaikea asia. Asenne saattaa edelleen olla, että naiset hoitavat lapset", hän kuvaa.

Suomessa joka neljäs isä ei pidä perhevapaita lainkaan.

"Siihen voivat vaikuttaa työpaikan asenteet tai työtilanne. Ihan varmaksi syytä ei tiedetä, sillä tähän asti on tutkittu isiä, jotka jäävät perhevapaille, ei isiä, jotka eivät jää", Minna Salmi sanoo.

Hoitovapaalle jäävät harvat isät. Vain kuutisen prosenttia suomalaisista isistä käyttää kotihoidon tukea. Yleisimmin sitä käyttävät korkeasti koulutetut isät, joilla on korkeasti koulutettu vaimo.

Varatuomari Jukka Nohterin oli helppo jäädä hoitovapaalle, sillä toinen isä työpaikalla oli aiemmin tehnyt niin. "Kaikkien suhtautuminen oli kannustavaa. Jotkut ehkä yllättyivät, miten pitkään olen vapaalla."

Vaikka naisvaltaisilla aloilla on totuttu perhevapaisiin, käytännön järjestelyt eivät aina toimi sielläkään. Riina Strandman on huomannut tämän omassa elämässään.

"Esimies voi suhtautua myönteisesti joustoihin, mutta lopulta niitä ei sitten järjestykään. Työkaverit eivät hekään katso hyvällä, jos he joutuvat ottamaan pelkkää päivävuoroa tekevän aikaiset ja myöhäiset vuorot."

Strandmanin kuopus on nyt viisivuotias. Hän uskoo, että hän voi palata vuorotyöhön sitten, kun kumpikin lapsi on jo kunnolla koulutiellä.

Nyt esikoinen on 12-vuotias ja äidin mielestä liian nuori hoitamaan pikkuveljeä illalla ja aamulla, jos äiti olisi silloin töissä.

Strandman ihmettelee, miksei mikään työpaikka jousta vuoroissa sitä lyhyttä aikaa, jonka hänen perhetilanteensa enää vaatisi. Hän on hakenut monia paikkoja, mutta kaikissa on vaadittu vuorotyön tekemistä.

"Yksinhuoltajien työssäkäynti käy vaikeaksi, jos perheen tilannetta ei oteta huomioon."

Jos työelämä joustaa perheen vuoksi, siitä on hyötyä työntekijälle, työpaikalle ja koko yhteiskunnalle, Toppinen-Tanner ja Salmi sanovat.

Jos perheasiat stressaavat vanhempia työpaikalla, se vaikuttaa työntekoon ja työhyvinvointiin.

"Stressi heikentää terveyttä ja aiheuttaa poissaoloja. Jos huoli perheestä painaa, työhön on vaikea keskittyä. Kun kotiasiat ovat kunnossa, työntekijä voi paremmin ja tekee parempaa jälkeä", Salla Toppinen-Tanner toteaa.

Perheasioissa joustava työnantaja saa motivoituneen työntekijän, joka joustaa itsekin, Minna Salmi muistuttaa.

"Koko yhteiskunta hyötyy siitä, että vanhemmat eivät jää pois työelämästä lasten hoitovaikeuksien vuoksi."

Perheen ja työn yhteensovittamisessa on pakko löytää joustavia ratkaisuja, Toppinen-Tanner sanoo. Asia koskee myös vanhustenhoitoa. Monet työikäiset joutuvat pian ottamaan hoitovastuuta lasten lisäksi ikääntyvistä vanhemmistaan.

"Se on koko EU:n alueella tunnustettu ongelma."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!