Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä jätä lounasta väliin

Ura
 
Helsingin Sanomat

Aivot tarvitsevat energiaa ja lepoa. Älä siksi sinnittele työpäivän läpi syömättä.

"Vähintään puolen tunnin ruokatauko on tarpeen. Silloin aivot irrottautuvat töistä ja syömiseen jää riittävästi aikaa", neuvoo erikoistutkija Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Erityisesti miesten kannattaa suosia työpaikan ruokalaa eikä syödä eväitä, hän sanoo.

"Henkilöstöravintolassa miehet syövät enemmän kasviksia, koska siellä on alkusalaatit ja kiinteät hinnat. Lautaselle on helppo nostaa paljon kasviksia."

Suositeltu puoli kiloa kasviksia päivässä ei tule täyteen, jos lounaaksi syö leivän päällä vähän kurkkua ja tomaattia, Raulio huomauttaa.

Työpaikan kuppilassa ruokaileva tulee syöneeksi myös kalaa lähelle suositeltuja määriä.

Eväiden tekeminen vaatii osaamista ja vaivaa, jotta ateriasta tulee monipuolinen. Jos työpäivän aikana syö vain eväitä, päivän toiseen ateriaan pitää satsata enemmän.

Jos työpaikalla ei ole järjestettyä ruokailua, Raulio suosittelee lounasseteleitä.

"Niillä saa hyvää ruokaa. Tosin setelit voi käyttää myös pikaruokapaikoissa. Niissä ei pidä käydä joka päivä", hän muistuttaa.

Jos istumatyötä tekevä syö ison ja rasvaisen lounaan, se vaikuttaa usein työtehoon. "Raskas lounas väsyttää ja altistaa virheille. Fyysisessä työssä se voi lisätä tapaturmien riskia."

Hyvä lounas sisältää sekä proteiinia, rasvaa että hiilihydraatteja. Jos valitsee lounaaksi salaatin, siihen pitää lisätä proteiinin lähde, Raulio neuvoo.

Konttoreissa yhteinen kahvitauko tekee hyvää työvireelle.

"Kahvihuoneeseen kannattaa mennä, vaikkei kahvia joisikaan. Sen sijaan voi syödä hedelmiä tai pähkinöitä. Kun työkavereiden kanssa puhuu muusta kuin työasioista, se virkistää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!