Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos raataa niska limassa, on rahaa mutta ei aikaa

Ura
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Yhdysvaltalainen entinen päästrategi ja varainhoitaja J. David Stein käsitteli sijoitusaiheisessa podcastissaan vaurauden käsitettä. Vauraudesta tulee äkkiseltään mieleen säkki rahaa ja pari kartanoa. Stein kuitenkin pilkkoi vaurauden kolmeen osaan: rahaan, aikaan ja liikkuvuuteen (money, time, mobility).

Saman sanoo suomalainen sananlaskukin: aika on rahaa.

Voi kuulostaa teoreettiselta, mutta nykypäivän työelämässä jaottelu on täyttä totta.

Ottaako lomarahat rahana vai sittenkin vapaana. Onko varaa jäädä vuorotteluvapaalle. Viitsiikö ottaa palkatonta. Kannattaako lisävuorot ja ylityöt tehdä, jos sen jälkeen ei jaksa tai ehdi elää elämää.

Kun itselleni kerran tuli yllätysaikataululla mahdollisuus lähteä lomareissuun maaliskuussa, reissuseuran löytäminen ei ollutkaan yksinkertaista. Niillä joilla oli löysää aikaa, ei ollut rahaa. Joilla oli rahaa, ei puolestaan ollut aikaa. Palkkatyön ikeestä ei niin vain karata Intiaan hippeilemään. Kotiäideiltä puolestaan puuttui liikkuvuus: he olivat sidottuja vauvaan.

Lopulta löysin seuraksi yhden opiskelijan ja yhden pätkätyöläisen. He toisin sanoen näyttivät olivat lähipiirini varakkaimmat ihmiset: heillä oli aikaa, rahaa ja mahdollisuus irrottautua.

Tätä tasapainoilua on koko työelämä. Jos raataa niska limassa, on rahaa mutta sitä ei ehdi kuluttaa. Jos taas leppoistelee, ei ole varaa kuin kotoiluun.

Vaikeaksi tasapainon hakemisen tekee se, ettei vaakakupissa paina vain nykypäivä. Vaikka nyt vähentäisi töitä ja pitäisi sapattivapaita, mitä se tekee eläkkeelle?

Eläkkeellä nimittäin olisi aikaa, joten pitäisikö silloin olla myös rahaa muuhunkin kuin tarjousten perässä hölkkäämiseen.

Toiset ovat ratkaisseet ongelman niin, etteivät jaottele työ- ja vapaa-aikaa hampaat irvessä. Työ saa tulla vapaalle, ja toisaalta töissä voi hoitaa omia asioita. Jos työ on tarpeeksi kivaa, ei siitä välttämättä tarvitse repiä itseään irti mihinkään joogaretriittiin.

Kaikki eivät tosin voi olla rakastamassaan intohimotyössä. Joidenkin on hoidettava myös vähemmän palkitsevat työt – tällaista työtä tehdään usein pelkästään rahan takia. Silloin on vain päätettävä, minkä arvon antaa vapaa-ajalleen eli mihin hintaan sen myy pois, tai toisaalta minkä verran rahaa tarvitsee käyttöönsä.

Eivätkä kaikki voi valita: toisten on tehtävä kaikki mahdollinen tarjottu työ, eikä raha tahdo siltikään riittää.

Piia Elonen
piia.elonen@hs.fi Kirjoittaja on HS:n
politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!