Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Massakurssin mestari ei häiriinny somea selaavista opiskelijoista

Ura
 
Ville Männikkö
Kimmo Vehkalahti pitää tilastotieteen luentoja Helsingin yliopistossa. Hänen tunnetuin teoksensa on Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät.
Kimmo Vehkalahti pitää tilastotieteen luentoja Helsingin yliopistossa. Hänen tunnetuin teoksensa on Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät. Kuva: Ville Männikkö
Ura & työ -toimitus etsii työn sankareita. Nyt vuorossa on Kimmo Vehkalahti.

"Vehkalahdella on poikkeuksellinen kyky tehdä ymmärrettäviksi vaikeitakin käsitteitä. Hän hyödyntää modernia tietotekniikkaa, mikä tekee opetuksesta hauskaa ja havainnollista", sanoo yleisen valtio-opin pääaineopiskelija Eemeli Peltonen.
 
"Olen opettaja ja tutkija. Olen myös vetänyt jo kymmenen kertaa yhden yliopiston suurista massakursseista eli johdatuksen yhteiskuntatilastotieteeseen.

Kun kurssilla on 300–600 ihmistä, luennointi muistuttaa nousua Tavastian lavalle, ja minulta kysytään sopivasti itseriittoisuuttakin. En voi alkaa mutista kuulijoideni edessä.

Useimmat heistä opiskelevat yhteiskuntatieteitä. Pidän silti tilastollista ajattelua ja tilastojen lukutaitoa ihan kansalaistaitona.

Teen opetustyötä omalla persoonallani, mutta pääasia on opiskelijoiden oppiminen. En häiriinny, vaikka he olisivat puhuessani somessa, sillä monet pystyvät samalla aktiivisesti seuraamaan luentoa.

Tuoreutan tekemääni luentorunkoa aina ajankohtaisilla asioilla. Sekin sopii, että opiskelijoiden kysymykset vievät kurssia yllättäviin suuntiin. Laskukaavoja en juuri opeta, sillä tietokoneethan hoitavat laskemisen nykyisin.

Aistin usein hiljaisuudesta, jos asia ei mene perille. Lisäksi on toki sellaistakin hiljaisuutta, josta vaistoan opiskelijoiden keskittymisen tai flow-tilan.

Tilastotieteilijänä näen joka puolella sanallista ja numeerista dataa. Se on aika hauskaa, sillä saatan esimerkiksi muistaa, että kurssin ilmoittautumislistalla on kaksitoista Lauraa. Sali aina kohahtaa kysyessäni yllättäen, että mitäs asiasta sanoo Laura.

Lopuksi toki varmistan, ettei kukaan usko minun oikeasti muistavan satojen kurssilaisten nimet.

Saan opiskelijoilta paljon hyvää palautetta. Taannoin tuli sähköpostia lääketieteen alan väittelijältä, joka erikseen kiitti menetelmäkurssistani. Hän oli käynyt sen kymmenen vuotta aiemmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!