Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuseppä Teppo Lakaniemen asiakkaita ovat ravintoloitsijat ja räppärit

Puusepän osaamista arvostetaan, mutta harva on valmis maksamaan työstä tarpeeksi, sanoo kaksi alan ammattilaista.

Ura
 
Ville Männikkö
Puuseppä Kari Virtasen verstas on Fiskarsissa vuonna 1837 rakennetussa konepajassa. Teppo "Tebian" Lakaniemen paja sijaitsee Vallilan teollisuusalueella. "Siellä on vähän anarkistisempi meininki kuin täällä", Lakaniemi toteaa.
Puuseppä Kari Virtasen verstas on Fiskarsissa vuonna 1837 rakennetussa konepajassa. Teppo "Tebian" Lakaniemen paja sijaitsee Vallilan teollisuusalueella. "Siellä on vähän anarkistisempi meininki kuin täällä", Lakaniemi toteaa. Kuva: Ville Männikkö
Juttusarjassa kerrotaan ammattien muutoksista. Kuudes osa kertoo puusepistä.

Puuseppä Kari Virtanen, 66, haluaa kertoa tarinan. Siinä köyhä australialainen orpopoika katselee kartanon ikkunasta illallista syövää seuruetta. Hän päättää, että vielä jonain päivänä hänellä on iso pöytä, jonka ääreen voi kutsua kaikki ystävät.

Sittemmin mies tekee Australiassa omaisuuden uimahallibisneksessä ja päättää ostaa Suomesta Vaajakoskelta tontin.

Kolme vuotta sitten tuo mies saapui Virtasen verstaalle Fiskarsiin. Hän halusi selvittää, rakastaako Virtanen työtään niin paljon, että koko talon kalustuksen saneleva valtava ruokapöytä voidaan teettää juuri hänen käsissään.

"Kaksi päivää hän pyöri täällä suunnittelijan kanssa ja ilmeisesti vakuuttui, sillä teimme hänelle 7,5-metrisen pöydän ja muitakin huonekaluja."

Absurdi tarina hymyilyttää nuorempaa puuseppää, Teppo "Tebian" Lakaniemeä, 33.

"Puuseppä ei toteuta vain omaa visiotaan, vaan myös asiakkaittensa unelmia. On ihan eri juttu, että pöytä on tehty tilaustyönä kuin se, että sen vain hankkisi valmiina kaupasta", Lakaniemi sanoo.

Hän ajattelee, että kun puuta työstää koneen sijasta käsin, huonekalu saa sielun. "Silloin se on enemmän kuin funktionsa", hän toteaa.

Puuseppien onneksi yhä useampi haluaa kotiinsa ammattilaisen tekemiä kalusteita. Harva kuitenkaan on valmis maksamaan lopputuloksesta summaa, joka olisi edes lähellä siihen kulutettua aikaa ja vaivaa.

"Puusepän osaamista kunnioitetaan, mutta silti se on alipalkattu ammatti", Lakaniemi summaa. Hän on Helsingin Vallilassa verstasta pitävä itseoppinut puuseppä.

Lakaniemen särmikkääseen kädenjälkeen ovat mieltyneet niin julkkisravintoloitsijat kuin .TEBIAN-korua kaulassaan kantavat räppäritkin.

Hän suhtautuu työhönsä kuin taiteilija eikä ota valmiiksi suunniteltuja tilaustöitä vastaan.

Pro Finlandia -mitalilla palkittu Kari Virtanen on eri mieltä. Hänestä puusepän työllä ja taiteella ei ole juuri tekemistä keskenään.

"Taidehan on täysin luovaa. Meillä on kuitenkin rajoitteina perusedellytykset, kalusteiden korkeudet ja muut."

"Mutta se oma näkemys on taidetta", Lakaniemi heittää ja saa Virtasenkin nyökkäämään hyväksyvästi.

Kari Virtanen lähti jo 14-vuotiaana puusepän oppiin ja perusti 19-vuotiaana oman verstaan. Jo silloin hänellä oli perhe ruokittavanaan.

Virtanen laittoi sanomalehti Ilkkaan ilmoituksen, jossa luki, että hän ottaa vastaan kaikenlaisia puusepän töitä. Ensimmäiseksi asiakkaaksi ilmoittautui arkkitehti Alvar Aalto, joka puursi tuolloin Seinäjoen Aalto-keskuksen parissa. Myöhemmin Virtanen teki töitä myös esimerkiksi Kaj Franckin kanssa.

Vuonna 1993 hän siirsi Nikari-nimisen yrityksensä Seinäjoelta Fiskarsiin. Nyt verstas työllistää kaksitoista henkilöä ja sen valmistamia tuotteita myydään Japanissa asti.

"Sanon aina, että minulla on ollut Virtasen tuuri", hän naurahtaa. Tuurin lisäksi on tarvittu loputtomia työtunteja, kärsivällisyyttä ja sitkeyttä.

Virtanen on tehnyt myös paljon opetustöitä. Hän neuvoo nuoria puuseppiä olemaan uteliaita ja tarttumaan myös ei-niin-kivoihin työtehtäviin.

"Kyllä. Ja jos siihen lisää päälle vielä määrätietoisuuden ja palon omaa juttuaan kohtaan, sitten pääsee pitkälle", Lakaniemi komppaa.

"Olen sanonut, että jos vielä 30 vuotta teen näitä hommia, saatan sitten olla isona hyvä puuseppä", Virtanen veistelee, vaikka on jo eläkeiässä. Täysin eläköitynyt hän ei ole.

Vaikka koneet ovat kehittyneet viimeisten vuosikymmenien aikana, puusepän työssä on edelleen paljon käsityötä: materiaalintuntemusta, suunnittelua, toteutusta ja viimeistelyä.

"Käsityön merkitys ei koskaan katoa. Täytyyhän tietokonekin koota käsin", Virtanen ilmoittaa.

Lakaniemi on samaa mieltä. "Koneet ovat tässä työssä vain apuvälineitä. Nykytekniikka kulkee rintarinnan käsityön kanssa, mutta ei tule koskaan ylittämään sitä."

Joskus vaikkapa pöytälevyä hioessaan Lakaniemi havahtuu hymyillen siihen, että tämähän sujuu. Silloin hän hidastaa tahtia, jotta ehtii myös nauttia tekemisestään.

Sekin on taito, joka jalostuu vuosien varrella, Virtanen sanoo. Hänellä on viiden kilometrin päässä työpaikalta jopa erillinen, nautiskeluverstaaksi nimetty paja. "Siellä nautiskellaan tekemisestä ja rakennetaan siinä sivussa jokunen huonekalu."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!