Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taukojen pitäminen ja musiikin kuuntelu tehostavat työntekoa

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen antaa kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat enemmän tehoa työpäivään.

Ura
 
Jaana Laitinen
Mistä on täydellinen työpäivä tehty?
Mistä on täydellinen työpäivä tehty?
Ideaali työpäivä on tasapainoinen yhdistelmä työtä, taukoja ja omaa aikaa. Tuoreen selvityksen mukaan ihminen työskentelee tehokkaimmin 52 minuutin jaksoissa, jota seuraavat 17 minuutin tauot. Tauoilla tärkeintä on nousta ylös, ja päivään kannattaa myös upottaa erityisesti hyötyliikuntaa. Kokosimme Draugiem Groupin selvitystä soveltaen ja asiantuntijoiden avulla täydellisen työpäivän askeleet.

1. Keskity yhteen tehtävään kerrallaan
Keskity vain yhteen työhön kerralla. Aivot eivät multitaskaa. Jos yrität tehdä kahta työtä yhtä aikaa, aivot vaihtelevat tehtävästä toiseen vähän väliä. Myös tarkkaavaisuus siirtyy sinne ja tänne. Se syö aivojen kapasiteettia.

Jos mieleesi tulee toinen työ, joka pitää tehdä, kirjoita se lapulle ja unohda se, kunnes sen vuoro tulee. Tämä vähentää muistin kuormitusta.

Jos yrität pitää asian mielessä, osa aivokapasiteetista on poissa työstä, jota parhaillaan teet.

 

2. Irrottaudu rutiineista
Kun on kiire, teet ehkä eteen tulevia töitä rutiininomaisesti. Haluat vain selviytyä työpäivästä.

Katso sen sijaan kokonaiskuvaa ja mieti, miten asian voisi hoitaa tulevaisuudessa paremmin. Ota asia puheeksi työkavereiden ja pomon kanssa.

Työelämässä ei enää ihannoida työntekijöitä, jotka vain suorittavat työnsä mitään kyselemättä. Kaikilla on vastuu oman työn ja koko työyhteisön kehittämisestä. Paras työsi kehittäjä ja asiantuntija olet sinä itse.

 

Aiju Salminen

3. Priorisoi tärkeitä asioita
Päätä heti työpäivän alussa, mitkä ovat kolme tärkeintä työtä, jotka tänään pitää tehdä, ja tee ne. Päätä itse, mitä teet ja mitä et.

Älä ylisuorita. Arvioi realistisesti, miten paljon jaksat. Hyväksy ajatus, ettet ehdi kaikkea.

Ota oppia työelämään erikoistuneesta aivotutkijasta Kiti Mülleristä. Hän antaa piut paut hommille, jotka ovat merkityksettömiä. Jokaisella on itsellään vastuu siitä, ettei käytä työaikaa turhiin asioihin.

Toimistossa on paljon pieniä silpputöitä, esimerkiksi sähköposteihin vastaamista. Sen lisäksi on isoja tehtäviä, jotka vaativat luovuutta.

Vaativia töitä ei pidä tehdä, jos päässä pyörivät samaan aikaan pikkuhommat. Ne vaativat hyvää mieltä, rauhallista tilannetta ja positiivista, luovaa otetta.

Rytmitä siksi työ silppuihin ja vaativiin työtehtäviin. Varaa kummallekin eri aika.

 

Tutkimusprofessori Minna Huotilainen on tutkinut musiikin vaikutusta aivoihin.
Tutkimusprofessori Minna Huotilainen on tutkinut musiikin vaikutusta aivoihin.

4. Mieti, mihin aika kuluu
Tunnista työpäiväsi aikasyöpöt. Mieti, mikä on järkevin tapa hoitaa asiat.

Palaverit haukkaavat joskus ison palan työajasta. Jos palaveri pidetään viereisessä kaupunginosassa, voi ajatella, että bussimatka kestää vain vartin. Kun pakkaa läppärin mukaansa, pukee takin, kävelee pysäkille ja odottaa bussia, aikaa meneekin 45 minuuttia.

Olisikin ollut viisaampaa pitää puhelinpalaveri.

 

5. Torju liika työ
Vain sinä tunnet jaksamisesi rajat ja tiedät, missä vaiheessa kuormitut liikaa. Työkaveri tai esimies ei sitä aina huomaa.

Kieltäydy liiasta työstä. Sano ei ja perustele, mikset ota lisää työtä, jos joku lappaa sitä pöydällesi. Voi olla, että useampi pomo jakaa tehtäviä eikä työnjohto ole ajan tasalla siitä, miten paljon kukin kuormittuu.

Joillekin ein sanominen on vaikeaa. He ehkä haluavat miellyttää ja olla ystävällisiä. Auttaminen toki parantaa yhteishenkeä ja on siksi hyväksi. Niin voi tehdä, jos se ei ruuhkauta omia töitä.

Jos taas joku työpaikalla selvästi lusmuilee, nosta kissa pöydälle. Ei ole hyväksyttävää ujuttaa omia töitään muille.

Artikkeliin liittyvät

 

6. Varaa aikaa keskittymiseen
Kun joudut tekemään tarkkuutta ja keskittymistä vaativan työn, etsi hiljainen työpiste. Jos työ vaatii täydellistä hiljaisuutta, työpaikalle ei ehkä kannata tulla lainkaan. Voit mennä läppärin kanssa esimerkiksi kirjastoon. Suomessa on muitakin julkisia työtiloja.

Jos koti on hiljainen työpäivän aikana, siellä voi tehdä työn rauhassa. Aina etätyö kotona ei onnistu, sillä kaikki työnantajat eivät ole valitettavasti vieläkään saaneet tietojärjestelmiään taipumaan etätyöhön.

Jos teet asiakaspalvelutyötä, suunnittele työsi niin, että osa työpäivästä varataan keskittymistä vaativiin töihin. Niin sinua ei keskeytetä koko ajan.

Myös visuaalinen häly kuormittaa aivoja. Jos luet tai kirjoitat vaativaa tekstiä, piilota näytöltä kaikki muu.

7. Pidä taukoja
Aiemmin, kun monet tekivät pääosin tehdastyötä, laki takasi säännölliset tauot: kahvi, lounas ja kahvi. Se on hyvä ohjesääntö myös toimistotyössä.

Vaikka töissä olisi kiire, taukoja ei pidä jättää väliin. Ne parantavat työvirettä. Aivot virkistyvät, ja työ sujuu taas paremmin.

Jos huomaat, että olet vain tuijottanut ruutua kymmenen minuuttia, lähde tauolle viimeistään silloin.

Aivojen toiminnalle paras tapa on tehdä työtä sopivissa pätkissä. Välillä voi tehdä hetken muuta, kuten venytellä, käydä kahvilla tai kastella työpöydällä olevan kukan.

Jos työ vaatii istumista, sitä tärkeämpää on nousta tauolla ylös tuolista.

 

8. Seiso ja kävele
Ajattelu vaatii myös fyysistä aktiivisuutta. Istuminen on huono tapa tehdä ajatustyötä. Istuminen viestittää aivoille, ettei mitään tärkeää ole tapahtumassa.

Piirre periytyy luolamiesajoilta, jolloin istuttiin, kun oli toimeton hetki. Mieli lukee istumista yhä samalla lailla.

Työnteolle vähiten otolliset olot ovat toimistossa, jossa istutaan koko päivä samassa asennossa tietokoneen ääressä, ikkunat kiinni.

Seisominen ja liikkuminen saavat aivot ajattelemaan dynaamisemmin. Yhdistä lounastuntiin puolen tunnin liikuntahetki. Käy salilla tai kierrä kortteli ympäri. Samalla saat raitista ilmaa.

Jos et pääse ulos, liiku sisällä, kävele vaikka portaita.

Kokeile kävelypalaveria kolmen tai neljän työkaverin kanssa. Ota nauhuri mukaan ja äänitä ideat, joita porukka keksii. Ulkoilma parantaa aivojen kykyä käsitellä tietoa.

Ota tavaksi puhua kaikki puhelut seisten. Käytä seisomatyöpistettä tai kävelytyöpistettä, jos työpaikalla sellaisia on.

 

9. Kuuntele musiikkia
Aivot tulkitsevat musiikkia kuten liikuntaa. Musiikki aktivoi aivoja.

Musiikista on hyötyä kaikissa tehtävissä, jotka eivät vaadi kielen käsittelyä. Esimerkiksi kirurgit keskittyvät leikkaukseen musiikin avulla, tehtaissa ja kampaamoissa soi taustamusiikki. Se piristää, kertovat tutkimukset.

Joka toinen työntekijä hyötyy musiikista myös puhumista, kirjoittamista ja lukemista vaativissa töissä. Soita silloin sanatonta musiikkia. Sanat kuormittavat turhaan aivojen kielialueita.

Jos musiikkia ei saa tai voi soittaa työnteon aikana, radion voi laittaa päälle kahvitauolla.

Jos itse työ on meluisaa, tauoilla kannattaa olla hiljaista.

 

10. Iloitse työstäsi
Suomalaisessa työkulttuurissa juhlitaan liian vähän. Mieti hetki työkavereiden kanssa, mitkä ovat teille tärkeimmät onnistumiset, jotka voidaan mitata. Sopikaa yhdessä, miten juhlistatte onnistumisia.

Kun kiinnität huomion saavutuksiin, työn ilo säilyy. Työstään innostunut työntekijä on tehokas ja tuottava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!