Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 50-vuotiaat naiset ovat työelämän vitsaus

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Työn ja perheen yhteensovittaminen on kuulemma hankalaa. Pitää viedä lapset aamulla tarhaan ja kouluun, vaikka olisi jo kiire kokoukseen.

Iltapäivällä pitäisi sovittaa yhteen lasten harrastukset ja iltapäiväpalaverit. Illalla sovittamista kaipaavat iltatoimet ja some. Ei tiedä lukisiko Andersenin satuja vai pomon sähköposteja.

Eikä siinä kaikki. On pantava mökki kesäkuntoon ja nostettava vene vesille, ellei sitten ole nostettava vene maihin ja pantava mökki talvikuntoon. Bodypump ja astangajooga odottavat, lapset kiljuvat autonkuljettajaa, puoliso kerjää huomiota ja ikääntyneet vanhemmat huolenpitoa. Ja eikö juuri silloin siivooja peruuta käyntinsä.

Tällaisiahan ne yhteensovittamisen ongelmat ovat, ainakin jos lehtiä ja radiota uskoo. Ihminen, jolla on paljon, valittaa, että hänellä on paljon.

Kaikilla ei ole lapsia. Kaikilla ei ole edes venettä, kesämökkiä tai siivoojaa.

Työn ja perheen yhteensovittaminen on paljon pienempi huoli kuin työn ja perheettömyyden yhteensovittaminen.

Lapset ovat ylivoimaisesti paras keino pitää työelämä ja vapaa-aika tasapainossa. Lapsettomilta tämä keino puuttuu, samoin kuin niiltä, joiden lapset ovat jo muuttaneet pois arjesta.

Yli 50-vuotiaat naiset ovat työelämän vitsaus. He tekevät liian pitkiä ja aivan liian tunnollisia työpäiviä. He uhrautuvat. Esimiesten pitäisi olla iltaisin työpaikalla hätyyttämässä heidät pois työn äärestä.

Työttömyyden ja perheen yhteensovittaminen ei ole helppoa sekään. Saa koko ajan pelätä sitä päivää, jolloin lapset taas tarvitsevat uusia vaatteita ja tavaroita.

Jos työttömän rahat riittäisivätkin elättämään perheen, itsetunto on koetuksella. Mitä lapset ajattelevat, kun muiden vanhemmat ajavat aamuisin autolla konttorille, mutta itsellä ei ole edes paikkaa mihin kävellä.

On vielä se neljäskin yhdistelmä: työttömyys ja perheettömyys. Kuka haluaisi kokeilla niiden yhteensovittamista? Tuskin kukaan niistä, jotka valittavat työn ja perheen yhteensovittamisen hankaluuksista.

Mutta hyväosaiset jatkavat valittamistaan.

Ne, joilla olisi aihetta valittaa, eivät saa edes puheenvuoroa.

seppanen@iki.fi
Kirjoittaja on työelämän parantaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!