Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Futurice-yritys tekee ilmapiirikyselyjä myös työntekijöiden puolisoille

Puolisoilta on selvitetty näkemyksiä yrityksestä työnantajana ja toiveita perhetoiminnasta

Ura
 
Ville Männikkö
Ohjelmistoyritys Futuricen kulttuurijohtaja Hanno Nevanlinna (vas.) ja ohjelmistosuunnittelija Yrjö Kari-Koskinen neuvotteluhuoneessa.
Ohjelmistoyritys Futuricen kulttuurijohtaja Hanno Nevanlinna (vas.) ja ohjelmistosuunnittelija Yrjö Kari-Koskinen neuvotteluhuoneessa. Kuva: Ville Männikkö

Pomppulinna toimistossa, piknik puistossa ja sirkuskäyntejä.

Siinä muutama temppu, joilla ohjelmistoyritys Futurice pyrkii parantamaan ihmisten hyvinvointia – eikä vain henkilöstönsä, vaan myös työntekijöidensä perheiden.

Kun Futurice ponkaistiin käyntiin 15 vuotta sitten, perustajat olivat perheettömiä opiskelijoita. Tarkoitus ei ollut luoda isien ja äitien vaan nuorten unelmatyöpaikka.

Vuodet ovat opettaneet, ja yritys on kypsynyt tekijöidensä mukana.

"Olemme perheellistyneet, eikä menestyksessämme ole enää kyse vain siitä, että henkilöstö viihtyy. Jos on kaikki illat vapaa-ajan riennoissa, se voi olla kivaa, mutta kotona saatetaan olla eri mieltä", sanoo kulttuurijohtaja Hanno Nevanlinna.

Nevanlinnan mielestä työn ja vapaa-ajan pitää olla tasapainossa, jotta ihmiset voivat hyvin. Niinpä yritys on alkanut toteuttaa ilmapiirikyselyjä myös työntekijöiden puolisoille.

Heiltä on selvitetty näkemyksiä Futuricesta työnantajana ja toiveita perhetoiminnasta. Palautteen perusteella on muun muassa järjestetty erilaisia perheaktiviteetteja, Futu Family Friday -tapahtumia.

Ihan joka viikko toimistossa ei sentään järjestetä lastenjuhlia. Sen sai Nevanlinnan tytär huomata, kun hän tuli kerran tavallisena työpäivänä isänsä mukana töihin.

"Hän kysyi, missä ovat kaikki lelut ja herkut."

Yksi leikkipaikka on ja pysyy. Se on neuvotteluhuone, jonka pöydän Nevanlinna on rakentanut yhdessä tyttärensä kanssa. Pöydän lasilevyä kannattelee parisataa legoukkoa. Keskellä pöytää on kasa legopaloja, joita moni näpräilee palaverin ratoksi.

Perheen ja työn yhdistämistä tuetaan Futuricessa myös niin, että työntekijät saavat itse päättää, milloin he pitävät lomaa tai tekevätkö he lyhennettyä työviikkoa.

Päätöksenteko on firmassa muutenkin jätetty mahdollisimman paljon työntekijöille.

"Kaikki meillä tekevät päätöksiä. Luotamme siihen, että ihmiset tietävät, mikä on parasta heille itselleen, asiakkaille ja yritykselle", Nevanlinna sanoo.

Ohjelmistosuunnittelija Yrjö Kari-Koskinen arvostaa työnantajansa luomia vapauksia ja joustavuutta.

"On hienoa, että asioita halutaan ajatella työntekijän näkökulmasta. Se poistaa turhaa säätämistä. Ei tarvitse stressata eikä käyttää aikaa byrokratiaan. Firma kokee, että on järkevämpää antaa ihmisten tehdä sitä, mikä heitä motivoi."

Futurice on valittu kahdesti Euroopan parhaaksi työpaikaksi, vuosina 2012 ja 2013.

Hanno Nevanlinna puolestaan sai viime vuonna Vuoden isä -palkinnon yrityksen perhemyönteisyyden ansioista.

"Pidän kiinni siitä, että perheemme syö aamuin illoin yhdessä", hän sanoo.

Niin tekee moni muukin. Yrityksen paristasadasta työntekijästä isiä on runsaat 50. Heistä yli puolet on pitänyt perhevapaita ja 60 prosenttia on ollut kotona lasten kanssa pidempään kuin kolme viikkoa.

Onko sinun työpaikallasi tehty jokin parannus, josta on ollut iloa ja hyötyä? Kerro siitä meille: hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!