Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoyhtiön työntekijä teki rahanarvoisen keksinnön

Töiden lomassa voi syntyä tärkeitä innovaatioita. Jarmo Aurekoski ideoi säilytyslaatikon, joka patentoitiin.

Ura
 
Savanna Saarikko
Ville Männikkö
Jarmo Aurekoski kehitteli laatikon, jonka avulla lentokoneessa tarjottava ruoka säilyy pitkään kylmänä. Nyt hänellä on oma alan yritys.
Jarmo Aurekoski kehitteli laatikon, jonka avulla lentokoneessa tarjottava ruoka säilyy pitkään kylmänä. Nyt hänellä on oma alan yritys. Kuva: Ville Männikkö

Jarmo Aurekoski teki työpaikallaan Blue1-lentoyhtiössä tärkeän keksinnön. Oli vuosi 2006, ja hänet oli palkattu uudistamaan lentojen ruokatarjoilut. Tehtävän suurin haaste oli saada eväsleivät ja juomat pysymään tarpeeksi pitkään kylminä.

"Lentokoneen trolleyssa eli ruokakärryissä käytetään yleensä hiilidioksidijäätä. Se on kuitenkin kallista eikä pidä kylmänä kuin korkeintaan kuusi tuntia", Aurekoski kertoo.

Aurekoski oli aiemmin työskennellyt 15 vuotta ravintola-alalla. Hän mietti, sopisiko vanhusten ruokakuljetuksissa käytetty styroksin tapainen polypropeeni lentokoneeseen.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on autotallikeksintö. Ostin isoja levyjä polypropeeniä.

Sahasin ja liimasin niistä vapaa-ajallani laatikon, joka istuu lentokoneen ruokakärryyn."

Ja kas: laatikko piti lämpötilan alle kahdeksassa asteessa jopa vuorokauden. Työnantaja maksoi materiaalikulut ja suostui siihen, että Aurekoski jatkoi laatikon kehittämistä työajalla.

Jo samana vuonna Aurekoski ja Blue1 hakivat keksinnölle patenttia ja saivat sen.

Aurekoski halusi kehittää keksintöään eteenpäin. Hän irtisanoutui työstään, osti patentin Blue1:lta ja perusti oman Icebridge-yrityksen. Nykyään jäähdytyslaatikko on käytössä useilla eri lentoyhtiöillä.

Aurekoski on kehittänyt yrityksessään useita muitakin keksintöjä, joilla ruuat pysyvät kylminä tai kuumina lentokoneessa. Niitä käyttävät esimerkiksi Finnair, KLM ja Air France.

Työterveyslaitoksen innovaatiotutkija Mervi Hasun mukaan on melko harvinaista, että työntekijän keksintö päätyy patenttiin asti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö suomalaisilla työpaikoilla tehtäisi mullistavia keksintöjä.

"Tyypillisesti keksinnöt esimerkiksi paperitehtailla parantavat paikallisen tehtaan prosessia, mutta eivät tule tunnetuiksi muualla", Hasu kuvailee.

Aina ideaa ei edes mielletä keksinnöksi.

"Ihmiset toimivat nykyään jatkuvassa kiihdyttämisen tilassa. Vaatii erityistä pysähtymistä tajuta, että jostain ideasta voisi tulla laajemmin hyödynnettävä tai jopa patentoitava keksintö."

Keksijälle uuden innovaation eteenpäin vieminen voi olla raskas prosessi. Keksijän täytyy olla tarpeeksi rohkea, jotta hän uskaltaa kyseenalaistaa aikaisemman ratkaisun.

Hasun mukaan on olemassa "keksijätyyppejä", joille asioiden kehittäminen on hyvin antoisaa. "Se on ehkä tärkein tunnekokemus rakastumisen ja lapsen saamisen jälkeen."

Joissakin työpaikoissa työntekijät ovat erityisen innostuneita työn kehittämiseen. "Tärkeintä innovatiivisen ilmapiirin luomisessa on se, että esimiehet näyttävät itse esimerkkiä."

Jos johto oikeasti haluaa työntekijöiden kehittävän uutta, sen pitää myös suunnitella, mitä ideoilla tehdään, Hasu sanoo.

"Turha innovaatiopuhe ärsyttää työntekijöitä. Ja sekin pitää sallia, että kaikki eivät halua olla uudistajia."

Raitioliikenteen kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä esittelee patentoitua keksintöään raitiovaunun pienoismallin avulla.
Raitioliikenteen kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä esittelee patentoitua keksintöään raitiovaunun pienoismallin avulla.

Myös HKL-Raitioliikenteen kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä on tehnyt työssään merkittävän keksinnön. Hänen kehittämänsä ratkaisun ansiosta raitiovaunu kääntyy kaarteissa aiempaa pehmeämmin.

Keksintö syntyi Heikkilän omasta mielenkiinnosta tekniikkaan, sillä hänen työtehtävänään ei ole kehitellä raitiovaunun teknisiä osia.

"Johtajistolla on ollut meihin suuri luottamus. Jos vastuuta olisi annettu vähemmän, innovaatiotkin olisivat voineet jäädä pienempään skaalaan", Heikkilä sanoo. Hän on patentoinut keksinnön yhteisymmärryksessä työantajansa kanssa.

Kolme vuotta sitten syntynyt keksintö ei ole vielä käytössä, mutta kuka tahansa vaunuvalmistaja voi halutessaan sopia HKL:n kanssa teknologian käytöstä vaunuissaan.

Heikkilän mukaan keksintöjen tekeminen vaatii aikaa ja perehtymistä.

"Innovatiivisuuden kannalta työelämä on mennyt huonommaksi viime vuosikymmeninä. Nykyään ei ole aikaa rönsyilevään ja hedelmälliseen keskusteluun."

Muoviputkia valmistava Pipelife Finland on tullut tunnetuksi siitä, että sen työntekijät ovat tehneet kymmenessä vuodessa yli 11 000 kehitysideaa liiketoiminnan parantamiseksi.

Yrityksen päätuotantolaitokset sijaitsevat Iissä, Utajärvellä ja Haaparannassa.

Yksi keksinnöistä helpottaa putkilinjojen käynnistämistä. Nyt käynnistämiseen tarvitaan kahden työntekijän sijasta yksi, ja työvaihe on aiempaa turvallisempi.

"Ideoinnissa kannattaa pitää rima alhaalla. Meillä ei ammuta mitään ideaa alas eikä kukaan menetä uskottavuuttaan, vaikka ehdottaisi kuinka lennokasta uudistusta tahansa", sanoo Pipelife Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Kedonpää.

Hän myöntää, että ideoiminen riippuu ihmisestä – osa on ideakoneita, osa ei.

Pipelifessa ideoiden jakaminen on tehty työntekijöille helpoksi, sillä ideat voi nykyään välittää muille matkapuhelimella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!