Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka usein voi jäädä kotiin sairaan lapsen kanssa?

Ura
 
Matti Orkovaara

Onko jotain rajaa, kuinka usein voi olla poissa töistä sairaan lapsen takia? Kollegani jää useita kertoja kuukaudessa kotiin hoitamaan sairastunutta lastaan ja työt kasautuvat minulle.
Jos työntekijällä on alle 10-vuotias lapsi ja tämä sairastuu äkillisesti, äidin tai isän on työsopimuslain mukaan oikeus jäädä kotiin hoitamaan lasta, ellei hoito muuten järjesty.

Kotiin voi jäädä sairastuneen lapsen takia enintään neljäksi päiväksi.

Työtehtävät saattavat ymmärrettävästi kerääntyä muille työntekijöille, jos joku joutuu olemaan toistuvasti kotona. Tilanne voi kärjistyä erityisesti silloin, jos lapsi sairastaa usein tai lapsia on useita ja he saavat tartunnan peräkkäin.

Jotkin työnantajat järjestävät hoitoapua kotiin ja osallistuvat sen kustannuksiin. Tämä voi usein olla hyvinkin perusteltua töiden sujumiseksi.

Poissaolon palkallisuudesta laki ei sano mitään, mutta alakohtaiset työehtosopimukset yleensä määrittelevät, että työnantaja maksaa palkkaa kolmelta päivältä sairastumispäivä mukaan lukien.

Jos myös toinen lapsi sairastuu, kyse on uudesta jaksosta ja työntekijälle voidaan jälleen maksaa palkkaa kolmelta poissaolopäivältä.

Poissaolo-oikeus äkillisesti sairastuneen alle 10-vuotiaan lapsen hoitamiseen on paitsi lapsen omalla vanhemmalla myös tämän kanssa vakituisesti samassa taloudessa asuvalla aikuisella, esimerkiksi äiti- tai isäpuolella.

Molemmat vanhemmat eivät kuitenkaan saa olla kotona samaan aikaan.

Jos vanhempi on itse vakavasti sairas, tällöin myös toinen vanhempi voi luonnollisesti jäädä kotiin. Sen sijaan laki ja sopimukset eivät voi velvoittaa esimerkiksi isovanhempia hoitamaan sairastunutta lasta.

Työnantajalle on aina ilmoitettava viipymättä poissaolosta, ja työnantajalla on oikeus vaatia selvitys lapsen hoidon tarpeesta esimerkiksi lääkärintodistuksen muodossa.

Mitään maksimimäärää poissaolojen yhteismäärästä ei ole, vaan kunkin lapsen jokainen sairaus on tarkasteltava omana tapauksenaan.

Matti Orkovaara
edunvalvontajohtaja,
varatuomari,
Toimihenkilöliitto ERTO

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!