Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpäivän aikana ei ehdi tehdä oikeita töitä

Ura
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

"On niin paljon kaikkea, ettei ehdi tehdä töitä."

"Joko saa lähteä oikeisiin töihin? "

"Illalla pääsee kotiin tekemään työt."

Tyypillisiä ajatuksia kokousputkessa tai hallinnollista sälää hoitaessa. Kun saisi purettua meilit, säädettyä aikataulut ja sammutettua tulipalot, pääsisi viimein töihin. Mutta mitä tämä muu on, jos ei työtä? Ja mikä on "oikeaa" työtä?

Siihen on kaksi syytä, miksi niin moni odottaa töissä ollessaan malttamattomana pääsyä "oikeisiin töihin".

Ensinnäkin se, että varsinkin esimiehillä on paljon töitä, jotka eivät ole samoja kuin "oikeassa työssä", jonka tekemistä esimies johtaa. Toisekseen se, että kokouksia ja – nyt siteeraan entistä kollegaa – hallintomättöä on oikeasti liikaa.

Käsitelkäämme ensin kohta yksi eli esimiesten, tiiminvetäjien, projektipäälliköiden ja muiden pomojen työ. Sehän ei totisesti ole sama kuin "oikeita" töitä tekevien. Varsinkaan luovaa työtä tehneet tai asiantuntijatöissä olleet pomot eivät aina sulata tätä. He mankuvat "oikeiden töiden" pariin.

Eikä ihme. Oikeat työt ovat syy siihen, miksi alalle tultiin. Lääkärinä oleminen on erilaista kuin lääkäreiden johtaminen. Kyse ei ole vain vastuusta, vaan koko työnkuvasta.

Pomon työ ei aina tunnu miltään erityiseltä johtamiselta. On kehityskeskustelut, strategiatyötä, työvuorolistoja, vierailuryhmiä, raportointia, kaksisataa meiliä päivässä.

Päälle tulee se tärkein: ihmiset. Ja luoja tietää, että ihmiset vievät aikaa! Esimiestyö on ihmistyö, joten ihmisten kuuluukin viedä aikaa. Pomona viihtyy parhaiten, jos oppii pitämään esimiestyötä oikeana työnä.

Kohta kaksi. Kokoukset ja hallintomättö.

Kun ryhdyin yrittäjäksi, aloin ajatella kokousten tehoa ja tarkoitusta entistä enemmän. Onko tästä tapaamisesta mitään hyötyä? Voisiko kokous kestää vartin? Nouseeko laatu? Paraneeko myynti? Syntyykö ideoita? Onko edes hauskaa?! Vai ihan tosissaanko täällä istutaan hukkaamassa aikaa eli rahaa?

Samaa miettii rutiinitöitä tehdessä. Onko tämä seurantalomake tarpeen? Lukeeko kukaan tätä raporttia? En tee.

Liiasta kokoustamisesta ja raportoinnista puhutaan jo niin paljon, että asialle voisi hyvin tehdä jotain. Vähemmän ja lyhyempää, huomisesta alkaen.

Hallintomätöstä kuulee valitusta erityisesti ihmisiltä, jotka työskentelevät yliopistoissa. Aikooko joku puuttua asiaan, vai valittavatko yliopistolaiset turhasta?

Reetta Räty
reetta.raty@rsb.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!