Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat työpaikan, jota ei ole edes tarjolla – viisi vinkkiä piilotyöpaikan hakuun

Noin neljä viidestä työpaikasta täyttyy ilman muodollista hakua. Miten näitä töitä voi löytää?

Ura
 
Terhi Hautamäki
Liisa Takala
Farmasian opiskelija Saba Adhana löysi Pasilan te-toimiston järjestämästä Kesätyörekry-tapahtumasta kiinnostavaa tietoa yrityksistä, mutta hänen toivomiaan kontakteja ei syntynyt. Adhana etsii asiakaspalvelutöitä.
Farmasian opiskelija Saba Adhana löysi Pasilan te-toimiston järjestämästä Kesätyörekry-tapahtumasta kiinnostavaa tietoa yrityksistä, mutta hänen toivomiaan kontakteja ei syntynyt. Adhana etsii asiakaspalvelutöitä. Kuva: Liisa Takala

Kuulostaako tutulta? Työ- ja elinkeinotoimiston sivut on selattu, mutta töitä ei löydy. Ja vaikka löytyisi, sopivaan paikkaan on sata muutakin pätevää hakijaa.

Uravalmennuksen ja rekrytoinnin ammattilaiset neuvovat hyödyntämään muita väyliä.

1 Tuttavaverkostot

Artikkeliin liittyvät

Moni työnantaja välttelee kallista ja työlästä rekrytointiprosessia ja on tyytyväinen, jos tekijä löytyy muuta kautta. Valtaosa työpaikoista ei koskaan tule julkiseen hakuun.

Satunnaisia piilotyöpaikkoja syntyy missä tahansa, sanoo uravalmentaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulun johtamisen ja markkinoinnin opettaja Maija Haaranen. Joku jää vanhempainvapaalle, joku irtisanoutuu. Työpaikan saa usein se, joka ymmärtää kysyä oikealla hetkellä ja on sopiva tehtävään.

Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä kiinnostavissa yrityksissä työskenteleviin tuttaviin. Vaikka töitä ei olisi heti tarjolla, paikka voi avautua yllättäen.

Keikkaa tekevän kannattaa pitää silmällä asiakasyrityksen tilannetta. Lain mukaan yritysten tulee ilmoittaa avautuvista työpaikoista vuokratyöntekijöille samalla tavoin kuin omille työntekijöilleen.

Jos tuttavan vinkkaama työpaikka on vain talon sisäisessä haussa, Maija Haaranen neuvoo käyttämään harkintaa.

"Joskus työpaikasta on tarkoituksellisesti informoitu vain omalle henkilöstölle ja toivotaan urakiertoa talon sisällä. Mutta jos henkilöstöä on briiffattu hyödyntämään myös omia verkostoja, tilaisuuteen kannattaa ilman muuta tarttua."

2 Talousuutiset ja yritysfoorumit

Tietyissä tilanteissa voi arvata, että yritys palkkaa pian uutta väkeä. Yritys saa ison tilauksen, perustaa uuden toimipisteen tai laajenee uudelle paikkakunnalle, kehittää uuden tuotteen tai saa Tekesin hankerahoitusta. Toimitusjohtajan vaihdos saattaa vilkastuttaa henkilöstövaihdoksia muutenkin.

Näistä kaikista saa vinkkejä seuraamalla talousuutisia, yritysten blogeja ja LinkedIn-ryhmiä.

Maija Haaranen suosittelee automatisoimaan osan nettisivujen seurannasta. Yritysten blogitekstit voi tilata RSS-syötteenä. Uutiskirjeitä varten voi perustaa erillisen sähköpostitilin.

Haaranen neuvoo kartoittamaan etenkin yrityksiä, joiden tulevaisuus näyttää lupaavalta. Talouslehdistä voi seurata menestyjä- ja kasvuyrityslistoja.

"Jos katsoo Kasvu Open -verkoston nettisivuja, sieltä löytyy heti sata paikkaa, joihin voi hakea", Haaranen neuvoo.

Myös avoin hakemus pitää kohdentaa tietylle työnantajalle. Kerro mahdollisimman konkreettisesti, miksi osaamisesi sopii heidän tilanteeseensa.

Yhteydenoton voi aloittaa sähköpostilla ja soittaa parin päivän päästä perään. Jos yrityksellä on netissä avoin hakemuslomake, se on hyvä täyttää, mutta sen varaan ei kannata laskea.

3 Rekrytointiyritykset

Monet työnantajat käyttävät rekrytointiyrityksiä työntekijöiden etsintään, mutta voiko työnhakija hyötyä rekrytointiyrityksistä?

Kyllä.

Rekrytointifirmoja on valtavasti, ja monet ovat erikoistuneet tietyille toimialoille. Useat vuokrafirmoina tunnetut yritykset välittävät myös vakituisia töitä.

Palveluliiketoiminnan johtaja Ari Myllyniemi rekrytointiyritys Emporesta kertoo, että työllistyä voi pelkästään jättämällä cv-pankkiin ansioluettelonsa. Ne kaikki käydään läpi hakutyökalulla aina, kun työpaikkoja on avoinna. Tällöin pääsee mukaan myös hiljaisiin hakuihin, joista ei ilmoitella muuten.

Myllyniemi vinkkaa, että rekrytointiyritykseen voi soittaa tai tulla käymään. Työnhakijoita kutsutaan välillä avoimeen haastatteluun.

Rekrytointikonsulttiin voi ottaa yhteyttä vaikka kysyäkseen neuvoja työnhakuun. Tärkeää on kuitenkin miettiä huolella, mitä haluaa kysyä tai kertoa osaamisestaan.

"Jos henkilö soittaa, hänen cv:nsä tulee katsottua läpi ja voin merkitä siihen, mitä olemme jutelleet", Myllyniemi sanoo.

Miksi hakijan kannattaisi kysellä töitä rekrytointiyrityksestä eikä suoraan niistä yrityksistä, jotka ihmisiä palkkaavat?

"Molemmat ovat hyviä ratkaisuja, ja kannustan kumpaankin. Rekrytointiryityksellä on suhteet ja verkostot. Pystymme soittamaan suoraan asiakasyritysten henkilöille ja kertomaan, kun meillä on tietynlaisia kandidaatteja. Työnhakija voi soittaa itsekin, mutta monesti asiakasyritykset ovat vielä meitä kiireisempiä, koska rekrytointi ei ole heidän päätyötään."

4 Sosiaalinen media

LinkedInissä ja Twitterissä ilmoitetaan joskus työpaikoista, joita ei tule lehteen tai työ- ja elinkeinotoimiston eli MOL:n sivuille.

Twitterissä voi seurata keskusteluja avainsanoilla #rekry, #työpaikat tai #jobs. LinkedInissä kannattaa liittyä oman alan ryhmiin.

Suorahakukonsultit pitävät etenkin LinkedIniä tarkasti silmällä. He etsivät sopivia ihmisiä tehtäviin, joihin ei ole julkista hakua.

Suorahakuyritys Some Huntersin toimitusjohtaja Heikki Wahlroos kertoo, että suorahaulla ei etsitä enää pelkästään ylintä johtoa, vaan myös toimihenkilöitä, kuten myynnin esimiehiä tai asiantuntijoita.

Suorahakukonsultit soittelevat joskus jopa vastavalmistuneille, jos näillä on harvinaista osaamista, vaikkapa tietty ohjelmointikieli.

Suorahaulla työnantajat toivovat löytävänsä tekijöitä myös niiden joukosta, jotka eivät ole aktiivisesti etsimässä työtä.

"Työnantajan vinkkelistä kiinnostavia voivat olla ne henkilöt, jotka jo parhaillaan tekevät jossain tuottavaa työtä, mutta joille nykyinen työ ei ole aivan ihannepaikka ja joita voisi toinenkin elämä kiinnostaa", Wahlroos kertoo.

Omaa löydettävyyttä voi parantaa keskustelemalla sosiaalisessa mediassa ja pitämällä blogia.

Jotkut pistävät pystyyn oman työnhakukampanjan. Parhaimmillaan huomion herättäminen tuo tulosta, mutta painopisteen pitää olla omassa osaamisessa, ei työn tarpeessa. Yleisluonteinen, kohdentamaton työnhaku ei välttämättä kiinnosta työnantajia.

"Kannattaa miettiä, mikä on se työnantajaa kiinnostava osa itsessä", Wahlroos sanoo.

5 Rekrytointimessut

Rekrytointitapahtumia riittää eri puolilla Suomea. Tapahtumista harvemmin löytyy suoraan töitä, mutta uravalmentaja Maija Haarasen mukaan tapahtumat ovat tilaisuus bongailla signaaleja piilotyöpaikoista. Samalla voi päästä puheisiin ihmisten kanssa, jolloin heitä on helpompi lähestyä myöhemmin työnhakumielessä.

Haaranen neuvoo teettämään käyntikortteja. Omaa korttia antaessa voi pyytää yrityksen edustajalta kortin ja tiedustella, saako tähän olla yhteydessä ja lähettää cv:nsä.

"Tapaamisen jälkeen voi vaikka lähettää LinkedIn-pyynnön, kiittää tapaamisesta ja kysyä, saanko lähettää teille lisää tietoa itsestäni", Haaranen sanoo.

Etenkin alkuvuosi on rekrytointitapahtumien aikaa, toinen ajankohta on alkusyksystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!