Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Introvertit voivatkin olla työpaikkojen aliarvostettu älymystö

Oletko rauhallinen, luova ja älykäs? Introvertit ovat työelämän salattu voimavara, sanotaan tuoreessa kirjassa.

Ura
 
Jussi Jääskeläinen
Kuva: Jussi Jääskeläinen

Joka iikka ympärilläni pyrki verkostoitumaan. Paidankaulukseni alkoi kuristaa. Tuntui, että tuhannet silmäparit arvioivat minua. Ihmisvilinässä ei ollut hengähdyspaikkaa, oli vain hohtavaa epoksilattiaa. Tunnin kuluttua paitani oli hiestä märkä ja lemusin ammoniakilta. Aivan kuin olisin juossut maratonin.

Näin kuvaa itsensä introvertiksi diagnosoinut ruotsalainen konsultti-kirjailija Linus Jonkman kokkareilla syntyvää ahdistusta. Jonkmanin kirja Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous valittiin viime vuonna Ruotsissa vuoden Human Resources -kirjaksi ja julkaistiin juuri suomeksi.

Tunnistatko introversion?

Joidenkin luonteenpiirteiden uskotaan paljastavan, onko henkilö ekstro- vai introvertti.

Ekstrovertin tunnuspiirteitä

"Puhuu käsillään" ja ilmeilee eloisasti.

 Koskettelee keskustelukumppaniaan.

 Pyrkii herättämään huomiota ulkonäöllään.

 Suosii voimakkaita värejä ja "blingiä".

 Keskeyttää muut keskustellessaan.

 Katsoo paljon silmiin.

 Huomioi myös ympäristön tapahtumia keskustelun aikana.

Introvertin tunnuspiirteitä

 Pokerinaama.

 Monotoninen äänensävy.

 Harvapuheisuus ja vastausten miettiminen.

 Harkitsevaisuus.

 Muodollinen asenne, välttelee koskettamasta muita tarpeettomasti.

 Katse harhailee, kun ajattelee keskittyneesti.

 Ei halua herättää huomiota ulkonäöllään. Pitää maanläheisistä väreistä sekä mustasta ja valkoisesta.

 Pukeutuu aina samaan tapaan. Esimerkiksi Facebookin luoja Mark Zuckerberg on paljastanut, että hänellä on kaksikymmentä samanlaista harmaata t-paitaa, joista on tullut osa hänen imagoaan.

Lähde: Linus Jonkman: Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous. Atena 2015.

Kirjan pääväite on, että ekstrovertit ovat viimeisten 50 vuoden aikana onnistuneet tekemään maailmasta kaltaisensa ja alistaneet samalla introvertit toisen luokan kansalaisen asemaan.

Alun perin introvertti–ekstrovertti-jako tulee psykiatri Carl Jungin 1920-luvulla esittelemästä persoonallisuuspiirteitä käsittelevästä teoriasta. Jungin mukaan introvertit ovat ihmisiä, joille sisäinen maailma on huomattavasti ulkoista maailmaa tärkeämpi. Siksi he väsyvät sosiaalisessa kanssakäymisessä ja latautuvat yksin ollessaan. Ekstroverttien psyyke taas toimii täysin päinvastaisesti.

Linus Jonkmanin mukaan introverttien hädänalainen asema näkyy erityisesti työmarkkinoilla. Jokaisen pitäisi nykyään rakastaa ryhmätyötä, nauttia avokonttoreiden "keskustelumahdollisuuksia" luovasta ilmapiiristä, uskoa brainstormaukseen, vannoa myönteisen ajattelun nimiin, jättää työhuoneen ovi sulkematta ja ylistää jatkuvaa kokousrumbaa.

Introvertit eivät tähän pysty. Silti introverttien ja ekstroverttien olisi Jonkmanin mielestä aika alkaa kuunnella toisiaan.

Kirjailija väittää, että vaikka maailman ihmisistä vain 30 prosentilla on enemmän introverttejä kuin ekstroverttejä luonteenpiirteitä, ovat introvertit lahjakkaiden ihmisten joukossa enemmistö.

"Mitä korkeampi älykkyysosamäärä, sitä todennäköisemmin kyseessä on introvertti. Valtaosa Mensan jäsenistä on introverttejä", Jonkman kirjoittaa.

Nykyään introvertit eivät usein kehtaa myöntää luonteenlaatuaan. Vielä viime vuosisadan puolivälissä introverttiys oli Jonkmanin kirjan mukaan vahvuus.

1950-lukua edeltäneessä yhteisöllisessä maailmassa tärkeintä oli sopeutua. Oli ansaittava paikkansa ja tehtävä työtä yhteiskunnan hyväksi. Tuonaikaisen yhteiskunnan sankarihahmo oli vaitelias työmuurahainen.

Mutta sitten tapahtui jotain. Kaiken mullistanut 1960-luku toi mukanaan sellaisia esikuvia kuin Martin Luther King, Rosa Parks ja John F. Kennedy. Nuorisomusiikki ja -kulttuuri syntyivät. Yhtäkkiä oma ulkonäkö, seksuaalisuus ja mielipide olivat muille kuuluttamisen arvoisia. Henkilökohtaisesta tuli poliittista, ja lapsia alettiin opettaa kertomaan mielipiteensä silläkin uhalla, ettei se miellyttänyt aikuisia.

Introvertit jäivät ekstroverttien jalkoihin.

Kehityksellä on ollut Jonkmanin mukaan vakavia seurauksia niin yrityksille kuin yksilöillekin. Yritykset eivät saa työntekijöistään parasta irti, kun ne pakottavat itsenäistä työskentelyä rakastavat työskentelemään ryhmissä. Introvertit työntekijät ahdistuvat, kun he joutuvat esittämään roolia, joka ei sovi heille.

Jonkmanista introverttien ongelmat johtuvat siitä, että he ovat herkempiä häiriöille kuin ekstrovertit. Introverttien aivot ottavat vastaan enemmän informaatiota kuin ekstroverttien, ja tämän seurauksena introvertin aivot ylikuormittuvat helpommin.

Introvertit ovat parhaimmillaan työtehtävissä, jotka vaativat luovuutta, itsenäisyyttä ja rauhallista ajatustyötä. Ekstrovertit taas loistavat tehtävissä, joissa ollaan tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Tämä tulisi Jonkmanin mielestä muistaa myös työpaikoilla. Harva ihminen on totaalisen intro- tai ekstrovertti, mutta erot persoonallisuustyyppien välillä ovat niin suuria, että ne kannattaisi ottaa huomioon työtehtäviä jaettaessa.

Jonkmanin totuus tuntuu houkuttelevalta, mutta samalla siitä jää suuhun self-help-kirjoista tuttu julistuksen maku. Onko ihminen oikeasti näin yksiulotteinen?

"En ihan osta tätä", sanoo lääkärikeskus Mehiläisen työterveyspsykologi Miia Rautiainen.

"On jännää, että tämä kahtiajako tulee aina vain uudestaan takaisin."

Rautiaisen mukaan Jungin teoria intro- ja ekstroverteistä on nykypsykologian näkökulmasta armottoman yksinkertaistava.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö ihmisten ulospäinsuuntautuneisuudessa olisi eroja. Rautiainen ei kuitenkaan usko, että temperamenttierojen pohjalta pystyttäisiin kovinkaan hyvin ennustamaan sitä, miten ihminen tulee toimeen erilaisissa työtehtävissä. Ihmisen persoona on huomattavasti kahtiajakoja monipuolisempi.

"Psyykkisesti terve ihminen osaa käyttää erilaisissa tilanteissa erilaisia ominaisuuksiaan."

Rauhalliseen ja itsenäiseen työskentelyyn tottunut voi Rautiaisen mukaan oppia työskentelemään ryhmässä, koska meissä kaikissa on oikeasti sekä introverttiä että ekstroverttiä. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaakin kuvataan introvertiksi, mutta silti hän on pystynyt nousemaan katseiden kohteeksi poliittisen maailman huipulle.

Siitä Rautiainen on Jonkmanin kanssa samaa mieltä, että työelämä on muuttunut haastavammaksi ja sosiaalisuutta ylikorostavaksi. Ja siksi keittiöpsykologiasta voi olla apuakin.

"Tällaiset termit kuin introvertti ja ekstrovertti ovat vain ajattelun työkaluja, mutta jos ihmiset oppivat niiden avulla tiedostamaan paremmin omia tarpeitaan, se on tietenkin positiivista", Rautiainen sanoo.

Työterveyspsykologi haluaa kuitenkin muistuttaa, että yksinkertaistavassa kategorisoinnissa on aina myös ongelmansa. Suurin osa työelämän ongelmista johtuu ihan muista asioista kuin työntekijöiden sisään- tai ulospäinsuuntautuneisuudesta. Otetaan nyt vaikka avokonttorit: ne kuormittavat kaikkien ihmisten aivoja ulospäinsuuntautuneisuuden asteesta riippumatta.

"Näillä termeillä ei siis pitäisi selittää pois kaikkia ongelmia. Tärkeintä olisi, että työntekijöitä kuunneltaisiin."

Andrew taylor
Ruotsalainen konsultti-kirjailija Linus Jonkman kirjoitti kirjan introverteistä.
Ruotsalainen konsultti-kirjailija Linus Jonkman kirjoitti kirjan introverteistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!