Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulijoilla on paineita pärjätä

Ura
 
Helsingin Sanomat

Perehdytys työpaikoilla ei toimi.

Se on ongelma, johon työterveyspsykologi Heikki Sironen on usein törmännyt, kun hänen vastaanotolleen on tullut ulkomaalaisia työntekijöitä.

"Ilman perehdytystä ei voi tietää, miten työelämässä toimitaan. Työnantaja ilmeisesti ajattelee, että työntekijät kysyvät, jos on epäselvää."

Sironen on hoitanut vuosien varrella paljon ulkomaalaissyntyisiä työntekijöitä. Hänen mukaansa moni välttelee ongelmista puhumista.

"Kun ulkomaalainen työntekijä tulee vastaanotolle, hän on usein jo kohtuullisen hankalassa vaiheessa. Taustalla on työuupumusta, sopeutumisongelmia ja tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä."

Sironen pitää surullisena sitä, että ihmiset uupuvat, koska he eivät tiedä suomalaisen työelämän käytännöistä tai omista oikeuksistaan.

Tämän on huomannut myös Terveystalon työterveyspsykologi Eeva Reiman, jonka vastaanotolla on käynyt useita akateemisesti koulutettuja ulkomaalaisia.

"Heille ei ole tullut mieleen, että pomon kanssa voisi jutella tilanteestaan."

Ongelmat johtuvat osittain kulttuurieroista, Heikki Sironen sanoo.

"Esimerkiksi Intiassa on hyvin hierarkkinen johtamistapa. Kun siellä esimies antaa työmääräyksen, sitä noudatetaan. Jos suomalainen sanoo suoraan pomolle, mitä ajattelee, muista kulttuureista tulevat saattavat olla tilanteessa jopa peloissaan."

Reimanin mukaan ulkomaalaisilla on suomalaisia enemmän myös pärjäämiseen liittyviä paineita.

"Moni kokee, että heidän täytyy lunastaa oma paikkansa. Työmoraali on korkea, ja töitä tehdään vaikka vuorokauden ympäri. Heille on iso kynnys panna muita asioita työn edelle."

Tilastokeskuksen mukaan Suomen maahanmuuttajaväestö on lähes kymmenkertaistunut 20 vuodessa. Määrä on kasvanut 25 000:sta 224  000:een.

Ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä on eniten entisestä Neuvostoliitosta, Virosta, entisestä Jugoslaviasta, Kiinasta ja Turkista.

Moni maahanmuuttaja työskentelee esimerkiksi siivoojana, myyjänä, rakennuksilla, kuljetus- tai opetusalalla sekä erilaisissa asiantuntijatehtävissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!