Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun kaupan kassat häviävät, ostajan aikaa kuluu hukkaan

Ura
 
Anu Järvensivu
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

Koneiden ja automaation vaikutuksia työlle ja työllisyydelle pohditaan laajasti. Keskustelua käytiin jo 1900-luvun puolivälissä, mutta uuden teknologian myötä se on herännyt uudelleen.

Aikoinaan keskusteluun osallistuneet oli tapana jakaa koulukuntiin sen mukaan, uskoivatko he koneiden rikastuttavan vai köyhdyttävän ihmistyötä. Rikastamiseen uskovat olettivat koneiden korvaavan tylsiä ja vaarallisia rutiinitehtäviä, jolloin ihmisten töistä tulisi entistä mielekkäämpiä. Työn köyhtymiseen uskovat taas arvelivat koneiden vaikuttavan päinvastoin.

Ilmeisesti työn rikastamisteesi on päivän totuus. Rutiinitehtäviä kerrotaan hävinneen, ja vähän koulutusta vaativien ammattien todetaan olevan katoamassa. Olivatko työn köyhtymiseen uskovat siis täysin väärässä?

Eivät ehkä olleet. Automaatio on harvoin täysin poistanut ihmistyötä, mutta se on vähentänyt sitä ja siirtänyt jäännöstehtäviä toisille. Esimerkiksi asiantuntijat tekevät tietojärjestelmillä paljon rutiininluonteisia toimistotehtäviä. Tämän on todettu aiheuttavan turhautumista ja jopa työssä tylsistymistä.

Eikö kyse tällöin ole juuri työn köyhtymisestä koneellistumisen edetessä?

Automaation avulla työtä ja tehtäviä on siirretty myös kokonaan pois palkkatyön kehyksestä. Miten paljon kallista aikaansa kansalainen käyttääkään nykyisin tehtäviin, joita joku teki ennen palkkatyönä!

Esimerkiksi terveydenhoidossa ei tarvita vastaanottohenkilöstöä, kun potilas itse leimaa itsensä sisään aulan koneella. Pankkiasioinnista suurin osa tapahtuu jo asiakkaan omana työnä, jota hän tekee kotona omalla koneellaan. Kaupan kassat ovat häviämässä. Ostaja joutaa rahastaa itsensä.

Tällaiset tehtävät ovat harvoin tekijälleen mielekkäitä, ennemmin rutiininomaisia tai turhauttavia. Niiden tekemisestä ei makseta, vaan ne tarkoittavat usein rahan menoa hukkaan heitettynä aikana.

Automaatio on siis merkinnyt työn köyhtymistä. Sana köyhtyminen johtaa sopivasti huomaamaan, että koneiden avulla siirretään työtä tehtäväksi myös ilman korvausta.

Jossain tapahtunee samalla rikastumistakin.

Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!