Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisenakin voi opiskella – tarjolla on vieläpä anteliaasti tukea

Santtu Saukkonen opiskelee insinööriksi aikuiskoulutustuen avulla.

Ura
 
Terhi Hautamäki
Ville Männikkö
Huoltoteknikko Santtu Saukkonen otti kaksi vuotta opintovapaata työstään. Hän valmistuu pian insinööriksi ammattikorkeakoulusta.
Huoltoteknikko Santtu Saukkonen otti kaksi vuotta opintovapaata työstään. Hän valmistuu pian insinööriksi ammattikorkeakoulusta. Kuva: Ville Männikkö

Santtu Saukkonen, 39, toteuttaa parhaillaan pitkäaikaista haavettaan. Hän valmistuu pian automaatiotekniikan insinööriksi Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

Tämän jutun ilmestyessä hän on Saksassa puolen vuoden vaihto-opiskelussa – sekin on kokemus, joka häneltä jäi parikymppisenä väliin.

Vaihtoon lähtö on harvinainen ratkaisu aikuisopiskelijalta: Saukkonen on vuosikurssinsa ainoa.

"Vaihto-opiskelu tuli mieleen siinä vaiheessa, kun aloitin opinnot. Lukioaikana en päässyt taloudellisista syistä vaihtoon, eikä siihen ollut varaa myöskään ammattikoulussa", hän kertoo.

Nyt Saukkonen tulee toimeen paremmin, koska hän saa opiskeluajalta aikuiskoulutustukea, jonka määrä vastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Saukkonen saa sitä ollessaan kahden vuoden opintovapaalla huoltoteknikon työstään.

"Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan asentajaksi, koska halusin oppia ensin käytännön työt ja lukea vasta myöhemmin insinööriksi", hän sanoo.

"Nyt olen tehnyt kaksitoista vuotta töitä asentajan papereilla. Kun tekee pitkään samaa työtä, se alkaa muuttua rutiiniksi."

Saukkonen ajatteli aluksi opiskella koko tutkinnon työn ohessa. Ensimmäinen vuosi osoitti, miten rankkaa sivutoiminen opiskelu on.

"Olin päivät töissä, illaksi menin kouluun. Läksyjä tein aamulla ennen töihin lähtöä tai iltaisin koulun jälkeen. Viikonloput menivät opiskellessa, eikä vapaapäiviä ollut."

Opintovapaalla hän on voinut opiskella reippaaseen tahtiin, mutta vapaa-aikaakin on jäänyt.

Pitkä opintovapaa ei ollut työnantajan toiveissa, ja Saukkonen kertoo ymmärtävänsä sen hyvin. Työnantaja suhtautui kuitenkin myönteisesti asiaan.

Opintovapaaseen on oikeus tietyn työssäoloajan jälkeen, joten työnantajalla ei käytännössä ole siihen sanomista.

Saukkonen tuli työnantajaa vastaan siinä, että hän löi opintovapaan aloituspäivän lukkoon vasta sitten, kun hänen tilalleen oli löytynyt sijainen.

Moni haaveilee opinnoista aikuisiällä. Aikuiskoulutustuki on melko antelias tukimuoto, joka peittoaa selvästi Kelan opintotuen.

Työnantajat ja tuen potentiaaliset käyttäjät tuntevat kuitenkin yllättävän huonosti aikuisopiskelun mahdollisuudet.

Tämä selvisi vaikuttavuustutkimuksesta, jonka aikuiskoulutustukea myöntävä Koulutusrahasto teetti vuosi sitten Innolink Researchilla.

Sen lisäksi, että moni ei tiedä tuesta, osa epäilee työnantajan suhtautumista opiskeluun.

Tukea käyttäneistä kuitenkin peräti 99 prosenttia suosittelisi sitä myös tuttavilleen, ja kolme neljästä oli jo suositellutkin.

Aikuiskoulutustuki muodostuu reilun 700 euron perusosasta ja palkan perusteella määräytyvästä ansio-osasta. Esimerkiksi 2 500 euroa tienaava saa tukea yhteensä 1 465 euroa kuussa.

Yrittäjä saa pelkän perusosan, mutta hän saa tienata tukiaikana kaksi kolmasosaa normaaleista ansioistaan.

Vaikka aikuiskoulutustuki on melko hyvä, kaikilla ei ole varaa ansiotason laskuun, jos säästöjä ei ole. Koulutusrahaston tutkimuksen mukaan taloudellinen tilanne nähtiin suurimpana varauksena opiskeluun.

Santtu Saukkoselle tuli yllätyksenä se, että tukisummasta pidätetään vero. Raha on kuitenkin riittänyt.

"Vaikka raha ei ole hirveän suuri, tulen toimeen, koska minulla ei ole asuntovelkaa. Saan tutkinnon valmiiksi ja pystyn panostamaan opiskeluun."

Entä mitä tapahtuu valmistumisen jälkeen?

"Se on vielä kysymysmerkki. En ole varma, löytyisikö nykyisestä työpaikastani sopivia insinöörin töitä", Saukkonen sanoo.

Tulevaisuudessa hän toivoo työskentelevänsä kunnossapidon asiantuntijana tai huoltopäällikkönä teollisuuden palveluksessa, kenties ulkomailla.

Vaihto-opiskelun jälkeen saksakin toivottavasti sujuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!