Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä suomalaisessa työelämässä on parasta? Entä mikä kismittää? Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset kertovat.

Sääntöjen ehdottomuus ja tunnekylmyys ihmetyttävät Suomessa työskenteleviä ulkomaalaisia

Ura
 
Anni Koponen
Espanjalainen suunnittelupäällikkö Queca Espigares: "Täällä avataan suu vasta, kun on oikeasti jotain sanottavaa. Kollegan mukaan hiljaisuus ei tarkoita sitä, ettei hän kuuntele. Hän ajattelee."
Espanjalainen suunnittelupäällikkö Queca Espigares: "Täällä avataan suu vasta, kun on oikeasti jotain sanottavaa. Kollegan mukaan hiljaisuus ei tarkoita sitä, ettei hän kuuntele. Hän ajattelee." Kuva: Anni Koponen

Yksi tomaattimunakas, kiitos.

Yksinkertainen pyyntö, jonka toteuttaminen pitäisi olla helppo nakki hotellin herkkuja notkuvalla buffetaamiaisella. Näin ajatteli italialainen kokki Francesco La Rocca. Hän oli jo hakemassa tomaatteja, kun esimies puuttui peliin.

"En voinut tehdä tomaattimunakasta, koska sääntö oli, että munakkaaseen voi lisätä vain täytteitä, jotka on lueteltu listassa: paprikaa, herkkusieniä, sipulia, kinkkua. . . Poikkeusta ei voinut tehdä yhden asiakkaan kohdalla", La Rocca

Anni Koponen
Filippiiniläinen lähihoitaja Arnel Rivera: "Suomessa kaikki asuvat omissa oloissaan. Alussa itkin, koska tuntui, että voin puhua vain itsekseni. Työkaverit ja esimies ottivat minut onneksi hyvin vastaan."
Filippiiniläinen lähihoitaja Arnel Rivera: "Suomessa kaikki asuvat omissa oloissaan. Alussa itkin, koska tuntui, että voin puhua vain itsekseni. Työkaverit ja esimies ottivat minut onneksi hyvin vastaan."

kertoo.

Kokkia tilanne nolotti, koska hän on tottunut siihen, että asiakkaan odotukset täytetään tai ehkä jopa ylitetään.

"En väittänyt vastaan, vaan pahoittelin asiakkaalle, ettei tomaattimunakas onnistu."

La Rocca on asunut Suomessa kaksi vuotta. Hän on toiminut ekstraajana useissa ravintoloissa. Eri keittiöitä kierrettyään hän on huomannut, että ohjeita noudatetaan täällä kirjaimellisesti eikä niitä saa soveltaa.

Aiemmin muun muassa Australiassa, Espanjassa ja Ranskassa työskennellyt kokki toivoo, että hän saisi käyttää enemmän omaa luovuuttaan.

Anni Koponen
Italialainen kokki Francesco La Rocca: "Joskus minulle ei kerrota ravintolan keittiössä edes perusasioita, kuten jääkaapin sijaintia."
Italialainen kokki Francesco La Rocca: "Joskus minulle ei kerrota ravintolan keittiössä edes perusasioita, kuten jääkaapin sijaintia."

La Rocca kaipaa parannusta myös työyhteisöjen sisäiseen viestintään. Hänen mukaansa monilta esimiehiltä puuttuvat kommunikointitaidot ja kyky opastaa uutta työntekijää.

"Minulla on työpaikkoja, joissa viihdyn ja asiat ovat hyvin. Mutta joskus, kun menen uuteen paikkaan, minulle ei kerrota edes perusasioita, kuten jääkaapin sijaintia. Jos minulla olisi ravintola, näyttäisin uudelle kaverille ensimmäisenä, mistä kaikki löytyy."

Suomessa La Rocca arvostaa selkeitä työaikoja ja parempaa tulotasoa.

"Vähemmällä työllä saa enemmän palkkaa kuin Italiassa, ja iltaisin ja

Anni Koponen
Jordanialainen tutkija Tareq Hussein: "Pidän suomalaisen yliopiston kansainvälisestä työilmapiiristä. Yhteistyötä voi tehdä vapaasti maan rajojen yli, eikä omaa tutkimusta pidetä suurena salaisuutena."
Jordanialainen tutkija Tareq Hussein: "Pidän suomalaisen yliopiston kansainvälisestä työilmapiiristä. Yhteistyötä voi tehdä vapaasti maan rajojen yli, eikä omaa tutkimusta pidetä suurena salaisuutena."

viikonloppuisin maksetaan lisiä. Italiassa palkka on aina sama."

Jordanialainen fyysikko Tareq Hussein työskentelee Helsingin yliopistossa tutkijana. Hän sanoo yllättyneensä siitä, miten erilainen akateeminen maailma on Suomessa kuin Jordaniassa.

"Täällä rahoituksen saaminen tutkimusprojekteille on vaikeaa, koska kilpailu on kovaa. Jordaniassa tutkijalla on huomattavasti enemmän opetustunteja. Suomessa minulla on kaksi kurssia lukukaudessa, ja opetustyön rutiineissa apuna on assistentti", Hussein kuvailee eroja.

Se ei ole hänestä huono asia. Nyt aikaa jää enemmän itse tutkimustyöhön.

Hussein kiittelee myös suomalaisen yliopiston kansainvälistä työilmapiiriä. Yhteistyötä voi tehdä vapaasti maan rajojen yli, eikä omaa tutkimusta pidetä suurena salaisuutena.

"Minulla on paljon ulkomaalaisia kollegoja. Se on hienoa, koska saan oppia uusia asioita eri kulttuureista."

Anni Koponen
Saksalainen lääkäri Filip Scheperjans: "Kynnys antaa palautetta on Suomessa korkea. Täällä ei tehdä numeroa onnistumisesta eikä epäonnistumisesta, vaikka onnistumisista kannattaisi iloita."
Saksalainen lääkäri Filip Scheperjans: "Kynnys antaa palautetta on Suomessa korkea. Täällä ei tehdä numeroa onnistumisesta eikä epäonnistumisesta, vaikka onnistumisista kannattaisi iloita."

Hussein on työskennellyt Suomessa myös yritysmaailmassa. Hän viihtyy paremmin yliopistossa, jossa esimiehet ovat helpommin lähestyttäviä.

Filippiiniläinen lähihoitaja Arnel Rivera koki kulttuurisokin muutettuaan Suomeen seitsemän vuotta sitten. Suomalaisten yksityisyys ja ihmisten vähäinen määrä yllättivät miljoonakaupungista tulleen aasialaisen.

"On päiviä, jolloin ei näy paljon muita ihmisiä. Kerrostaloissa kaikki asuvat omissa oloissaan. Filippiineillä ovet ovat auki. Alussa itkin, koska tuntui, että voin puhua vain itsekseni", Rivera kertoo.

"Työkaverit ja esimies ottivat onneksi hyvin vastaan. Työpaikalla on ollut helppoa tutustua ihmisiin."

Rivera työskentelee vanhainkodissa. Hänen on pitänyt opetella suomen kieli, jotta hän pystyy kommunikoimaan asukkaiden kanssa.

"Aluksi oli hankalaa, kun en puhunut suomea eivätkä potilaat juuri osaa englantia. Jos työpaikalla puhuu englantia kollegan kanssa, potilaat saattavat tiuskaista, että mitä te juonitte", Rivera sanoo ja nauraa.

Hän pitää siitä, että työntekijät ovat Suomessa tasa-arvoisia.

Artikkeliin liittyvät

"Filippiineillä pomo on pomo, eikä häntä koskaan puhutella etunimellä. Täällä voi puhua kaikesta eikä tarvitse pelätä. Juoruiluakin on vähemmän, kun asiat voi sanoa suoraan."

Samaa mieltä on Nokiassa suunnittelupäällikkönä työskentelevä espanjalainen Queca Espigares. Hän muutti Suomeen Valenciasta parikymmentä vuotta sitten.

"Pidän siitä, että Suomessa kaikki ovat samalla tasolla: ei tarvitse koputtaa kymmentä kertaa esimiehen oveen tai pyytää lupaa, jos haluaa sanoa mielipiteensä. Olen vapaa sanomaan, mitä ajattelen", hän toteaa.

"Pidän myös työn joustavuudesta, joka perustuu luottamukseen. Kukaan ei oleta, että tulen työpisteelleni tasan kello kahdeksalta aamulla."

Vaikka sana on vapaa, Espigares ihmettelee, miksi suomalaiset ovat niin hiljaa.

"Kun kerron kokouksessa uutisia, ihmiset eivät ilmaise tunteitaan – hyvässä tai pahassa. He istuvat paikoillaan eivätkä edes katso toisiaan. En odota, että kukaan hyppäisi pöydälle, mutta olisi kiva tietää, menikö viestini perille, ovatko ihmiset iloisia vai surullisia."

Espigares sanoo kuitenkin oppineensa myös arvostamaan suomalaista hiljaisuutta.

"Espanjassa ihmiset puhuvat koko ajan ja sanovat ääneen kaiken. Täällä avataan suu vasta, kun on oikeasti jotain sanottavaa. Kollegan mukaan hiljaisuus ei tarkoita sitä, ettei hän kuuntele. Hän ajattelee."

Saksalainen neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans kokee saavansa Suomessa liian vähän palautetta. Hän muutti tänne seitsemän vuotta sitten ja puhuu jo lähes täydellistä suomea.

"Kynnys antaa palautetta on korkea. Suomessa ei tehdä numeroa onnistumisesta eikä epäonnistumisesta, vaikka onnistumisista kannattaisi iloita. Toisaalta lääkäritkin tekevät inhimillisiä virheitä. Välillä kaipaan niihin tilanteisiin asioiden läpikäymistä."

Toisin on Saksassa, jossa työntekijältä vaaditaan Scheperjansin mukaan paksua nahkaa.

"Siellä on monessa työpaikassa varsin jyrkkä hierarkia, eivätkä lääkäreiden käytöstavat ole aina asiallisia. On aika tavallista, että ylilääkäri huutaa alaisilleen, jos on tapahtunut virhe. Suomessa tällainen käytös nähtäisiin enemmän heikkoutena kuin vahvan johtajan merkkinä."

Täällä johtamiskulttuuri on miellyttävämpi eikä ongelmatilanteissa kiroilla, hän sanoo. "Suomalaiset esimieheni ovat aina olleet tukenani."

Scheperjans ei ole törmännyt potilaiden ennakkoluuloihin ulkomaalaistaustansa takia.

Uransa hän aloitti terveyskeskuksessa, ja siellä tuli muutaman kerran yhteentörmäyksiä ruotsinkielisten potilaiden kanssa. Jotkut poistuivat vastaanottohuoneesta ja vaativat paikalle ruotsia puhuvan lääkärin, hän kertoo.

"Se tuntui oudolta, koska kuulin jälkeenpäin, että potilaat osasivat myös suomea. Heillä ei ollut halukkuutta edes yrittää, vaikka minäkään en puhunut äidinkielelläni."

Scheperjans työskentelee julkisella sektorilla ja pitää työssään hyvänä sitä, ettei siinä tarvitse ajatella ensisijaisesti taloudellista puolta. Lääkäri voi keskittyä asiakkaiden hoitamiseen.

"Saksalaisissa sairaaloissa taloudelliset paineet ovat kovemmat, eikä se ole aina potilaiden etu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!