Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on 20-prosenttisesti sosialistinen

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Julkinen sektori on liian suuri, sanovat viralliset talousviisaat. Mutta mistä kohtaa julkinen sektori on liian suuri?

Onko se liian suuri terveydenhuollon kohdalta? Aivan varmasti on. Jos suomalaiset parantaisivat elämäntapojaan, sairauksien hoitoon kuluisi miljardeja euroja vähemmän rahaa.

Pitäisikö siis heti ryhtyä purkamaan julkista terveydenhuoltoa? Julkinen sektori kyllä pienenisi, mutta sairaiden määrä ei ehkä vähenisi. Voisi käydä jopa päinvastoin.

Jos kunta säästää miljoonan siten, että kuntalaisten henkilökohtaiset menot kasvavat kahdella miljoonalla, se ei ole säästämistä, vaan tuhlaamista.

Oikeistolainen haluaa pienentää julkista sektoria ja vasemmistolainen haluaa kasvattaa sitä, riippumatta lopputuloksesta. Julkisen sektorin suuruus tai pienuus on monelle keskustelijalle niin sanottu ideologinen kysymys eli makuasia.

Jos julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on 0 prosenttia, eletään ihmisjoukossa, jossa ei ole yhteistä oikeuslaitosta, yhteistä palokuntaa eikä mitään muutakaan yhteistä, ei edes yhteisiä sääntöjä.

Jos osuus on 100 prosenttia, ollaan Neuvostoliitossa. Kumpikaan vaihtoehto ei kuulosta hyvältä.

Suomessa julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noin viidennes. Neljä viidennestä aikaansaannoksista syntyy toisin sanoen yksityisellä sektorilla. Olisi kiva kuulla, mikä julkisen sektorin pienentäjien ja suurentajien mielestä olisi ihanteellinen jakauma.

Onko julkinen sektori liian suuri koulutuksen kohdalta? Paha mennä sanomaan. Ainakaan ei kannata siirtää koulutusta yksityisen sektorin puolelle, sillä hyville opettajille pitäisi alkaa maksaa hyvien tulosten mukaisesti paljon isompaa palkkaa.

Entä tuhlaako julkinen sektori kaikkeen muuhun aivan liikaa? Suomen julkinen sektori ostaa tavaroita, palveluita ja rakentamista yli 30 miljardilla eurolla vuodessa. Ne rahat menevät yksityiselle sektorille, jolla on tapana valittaa julkisen sektorin tuhlailusta.

Julkinen sektori pitää ostoillaan, tuillaan ja tarjoamillaan palveluilla pystyssä yksityistä sektoria siinä missä yksityinen sektori pitää maksamillaan veroilla julkista sektoria pystyssä.

Kumpi on juoksijalle tärkeämpi, oikea vai vasen jalka?

seppanen@iki.fi
Kirjoittaja on työelämän parantaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!