Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka toinen työntekijä on ollut ihastunut työkaveriinsa – "Me luulimme, että tapailemme salassa"

Romanssi työpaikalla antaa usein virtaa työntekoon. Esimiehen ja alaisen suhde voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

Ura
 
Jaana Laitinen
Vesa Ranta
Pertti ja Maija Pasanen tutustuivat yhteisellä työpaikalla Suomussalmen terveyskeskuksessa.Nyt heillä on kaksi lasta. Pariskunta kuvattiin lomalla Rukan hiihtokeskuksessa.
Pertti ja Maija Pasanen tutustuivat yhteisellä työpaikalla Suomussalmen terveyskeskuksessa.Nyt heillä on kaksi lasta. Pariskunta kuvattiin lomalla Rukan hiihtokeskuksessa. Kuva: Vesa Ranta

Jopa joka toinen meistä on kokenut työpaikkarakkauden. Se voi olla yksipuolinen ihastus, sutinaa pikkujouluissa, lyhyt romanssi tai pitkän avioliiton alku.

Lempi leiskuu työpaikoilla, koska siellä vietetään paljon aikaa, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula. Työssä on mahdollisuus, tilaa ja aikaa rakentaa suhdetta.

Työpaikkaromanssit ovatkin Kontulan mukaan hieman lisääntyneet parinkymmenen viime vuoden aikana. Hän on tutkinut suomalaisten seksi- ja rakkaussuhteita 1990-luvulta asti yhdessä sosiologi Elina Haavio-Mannilan kanssa.

Saako teillä rakastua?

Yhdysvalloissa jotkut yritykset ovat kieltäneet työntekijöiden väliset rakkaussuhteet. Siellä etenkin alaisten ja johtoasemassa olevien suhteet nähdään turvallisuusriskiksi. Pelkona on, että alainen voi vuotaa arvokkaita tietoja kilpailijoille.

"Yritysjohto on hyvin selvillä siitä, että valta houkuttelee", sanoo professori Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopistosta.

Miten suomalaisilla työpaikoilla suhtaudutaan romansseihin?

Helsingin kaupungilla ei ole asiasta kirjallista ohjetta. "Annan ohjeeksi, että asiasta pitää aina puhua esimiehen kanssa ja selvittää, miten seurustelu vaikuttaa työyhteisöön", sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi.

Nordeassakaan ei ole virallista ohjeistusta. Talon tapa kuitenkin on, että esimiehen ja alaisen suhteita ei sallita.

"Muutamia tällaisia romansseja on syntynyt. Silloin osapuolet ovat itse hakeutuneet eri yksiköihin", sanoo Nordean lehdistöpäällikkö Anni Kuusisto.

OP-Pohjolassa esimies ja alainen eivät voi työskennellä samassa tiimissä, jos heillä on parisuhde. "Rakkaus on kuitenkin aina iloinen asia", sanoo henkilöstöjohtaja Teija Sarajärvi.

Postikin puuttuu romansseihin vain, jos suhteen osapuolina ovat alainen ja esimies.

"Muuten työntekijöiden rakkaudet eivät ole meille mikään juttu. Työ on varmaan aika tyypillinen paikka, josta puoliso löytyy", sanoo Postin henkilöstöjohtaja Jaana Joensuu.

"Kuten parisuhteissa aina, tarvitaan samankaltaisuutta, jotta romanttinen kiinnostus toiseen ihmiseen herää. Työssä ihmisiä yhdistävät sama ala ja elämäntyyli", Kontula kuvaa.

"Kumppanissa pitää olla myös jotakin erilaista kuin itsessä. Ihan samanlainen ei sytytä."

Paula ja Lasse Vainion romanssi alkoi Uudenkaupungin autotehtaalla vuonna 1988. He ehtivät olla neljä vuotta töissä samalla osastolla ennen kuin Lasse kutsui Paulan keilaamaan.

"Se tuli minulle yllätyksenä. Siitä se kuitenkin lähti. Me juhlimme sitä päivää edelleen romanssin vuosipäivänä", Paula Vainio, 61, kertoo.

"Olimme samanhenkisiä ihmisiä, tarkkoja ja tiukkoja", Lasse Vainio, 57, kuvaa.

Pari piti ensin suhteen salassa, mutta työkaverit pääsivät siitä pian kärryille. Onnitteluja tuli, mutta ei siitä muuten paljon puhuttu, Lasse Vainio kertoo.

"Jotkut tosin varoittelivat Lassea, että kyllä otit tiukan tädin", Paula Vainio muistelee.

Pariskunta meni pian naimisiin. Työurat erosivat hetkeksi, kun Lasse siirtyi toimitusjohtajaksi metallialan firmaan.

Yrityksestä puuttui asiakaspalvelun osaaja. Lasse ajatteli, ettei tee hyvää palkata vaimoa samaan firmaan. Konsernijohtaja kuitenkin neuvoi, että ota paras. Niin Paula päätyi taas samaan työpaikkaan.

Vuonna 2002 Lasse Vainio perusti parin yhtiökumppanin kanssa ohutlevyosia valmistavan Seger-yrityksen. Paula siirtyi sinne asiakaspalvelupäälliköksi.

Pariskunnalla on nyt takana yli kolme vuosikymmentä yhteistä työkumppanuutta.

"Olemme paljon yhdessä. Kun siitä ei tee ongelmaa, siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa", Lasse Vainio sanoo.

Kummallakin heistä on harrastus, jossa voi viettää omaa aikaa. Silti pariskunta istuu usein iltaisin yhdessä sohvalla. Paula hieroo Lassen jalkapohjia televisiota katsellessa.

"Olemme kasvaneet yhteen."

Vesa-Matti Väärä
Paula ja Lasse Vainio tapasivat Uudenkaupungin autotehtaalla 1980-luvulla. Nykyään heillä on oma yritys.
Paula ja Lasse Vainio tapasivat Uudenkaupungin autotehtaalla 1980-luvulla. Nykyään heillä on oma yritys.

Joissakin ammateissa syntyy erityisen paljon romansseja, kertoo työelämän tutkija Kaisa Kauppinen Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta.

"Teatteri on intensiivinen yhteisö, jossa tehdään työtä fyysisestikin toista lähellä. Siinä syntyy suhteita", hän kuvaa.

"Kokkeja voi yhdistää unelma omasta ravintolasta. Naispoliiseista iso osa on avo- tai avioliitossa toisen poliisin kanssa."

Suhde voi herättää myös kateutta

 46 prosenttia miehistä ja 40 prosenttia naisista on joskus ihastunut tai rakastunut työkaveriin.

 Eniten romansseja työpaikalla kokevat nuoret, hyvin koulutetut toimihenkilöt.

 Etenkin nuoret ja nuorehkot naiset kärsivät romanssien vuoksi sydänsurua ja mielipahaa.

 Joka kymmenes romanssin kokenut kertoo, että on kokenut kateutta ja kaunaa työyhteisössä. Suurimmalle osalle työpaikkarakkaus on ollut positiivinen kokemus: se tuo piristystä arkeen.

 Naiset rakastuvat miehiä useammin hierarkiassa korkeammalla olevaan työkaveriin.

Lähde: Kaisa Kauppinen: Työpaikkarakkaus – ilo vai riesa? Duodecim, 2005.

Myös lääkärit ovat kollegiaalinen ammattiryhmä. "Kolmannes lääkäreistä on naimisissa toisen lääkärin kanssa."

Työpaikka yhdisti nuoret lääkärit Maija, 36, ja Pertti Pasasen, 32. He työskentelevät terveyskeskuslääkäreinä Suomussalmella Kainuussa.

Työkaveri pani romanssin idun alulle, Maija Pasanen paljastaa. Hän oli töissä Suomussalmella, mutta teki välillä työpätkän Kajaanin keskussairaalassa. Lääkärikollega soitti perään, että nyt tänne terveyskeskukseen tuli urheilullinen, uusi mieslääkäri. Oli vuosi 2008.

Maija Pasanen piipahti Suomussalmelle lääkäreiden aamukahvitilaisuuteen katsomaan Perttiä. Urheilua harrastava pari löysi pian yhteistä puhuttavaa.

Pertti Pasanen kertoo, että työkaverit olivat nopeasti selvillä heidän romanssistaan.

"Maija asui lähellä terveyskeskusta. He näkivät, kun menin sinne töiden jälkeen. Me luulimme, että tapailemme salassa."

Romanssia on seurattu työpaikalla ja paikkakunnalla muutenkin myötämielisen kannustavasti, pariskunta sanoo. Terveyskeskukseen saatiin pysyvästi kaksi nuorta lääkäriä, kun pari päätti jäädä kuntaan asumaan. Perheessä on nyt kaksi lasta.

Liitto on kestänyt hyvin yhteisen työpaikan. Toisen naama ei kyllästytä, sillä puolisoa ei ehdi juuri nähdä terveyskeskuksen arjessa, Pertti toteaa.

"Meillä on eri työhuoneet. Potilaita virtaa päivät läpi niin paljon, ettei jää aikaa tapailla. Joskus kohtaamme käytävällä ja ruokatunnilla."

Joka kymmenes työpaikkaromanssi johtaa avioliittoon, Osmo Kontula sanoo. Usein liitot kestävät, sillä pari on oppinut tuntemaan toisensa hyvin työpaikan arjessa ennen kuin rakkaus syttyy.

Työpaikkaromansseissa on myös riskinsä, Kaisa Kauppinen ja Anna-Maija Lämsä muistuttavat. Lämsä on henkilöstöjohtamisen professori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Jos osapuolet ovat naimisissa tahoillaan, suhde voi synnyttää pahoja puheita. Jos suhde loppuu ikävissä tunnelmissa, ex-kumppanista ei pääse eroon, koska häneen törmää töissä.

Romanssista voi seurata hankaluuksia etenkin naisille ja varsinkin silloin, kun rakkauden kohde on hierarkiassa ylempänä oleva mies, Kauppinen kertoo.

"Rakkaus on ihana juttu henkilökohtaisella tasolla, mutta se voi olla riski naisen uralle, jos romanssi loppuu."

Nainen joutuu miestä useammin vaihtamaan työtehtävää, yksikköä tai työpaikkaa ja saa kärsiä myttyyn menneen romanssin seurauksista, hän sanoo.

"Hierarkkisesti epätasainen suhde aiheuttaa työpaikalla kyräilyä. Taustalla on kysymys vallasta ja oikeudenmukaisuudesta. Työyhteisö epäilee, että pomon suosikki saa suhteesta etua."

Työkaverit alkavat varoa puheitaan, etteivät asiat kulje pomon korviin, Kauppinen kuvailee.

"Pahaa verta syntyy myös silloin, jos työkaverit epäilevät, että kollega saa suhteen vuoksi tietoa, josta he itse jäävät paitsi."

Pomon ja alaisen suhde voi herättää muissa myös suoranaista kateutta.

Hierarkiassa eri tasoilla olevien romanssi saa työyhteisön arvuuttelemaan osapuolten motiiveja, Anna-Maija Lämsä kuvaa. Etenkin naisten syitä saatetaan epäillä.

"Usein nähdään, että miespomo pyrkii vilpittömästi pysyvään parisuhteeseen. Sen sijaan nainen nähdään hyödyn tavoittelijaksi."

Myös miehillä voi olla itsekkäät syyt romansseihin, Lämsä muistuttaa. Kyse saattaa olla esimerkiksi halusta näyttää valtansa muille miehille.

Jos pomolla on tapana etsiä tyttöystäviä työntekijöiden joukosta, siihen voi liittyä jopa seksuaalisen hyväksikäytön piirteitä, Lämsä väittää.

Romanssit, joihin ei liity esimies–alainen-asetelmaa, antavat rakastuneille virtaa ja iloa, Kaisa Kauppinen sanoo.

Rakkaus lisää työtyytyväisyyttä: neljä viidestä romanssin kokeneesta kertoo, että on saanut siitä huvia, piristystä ja onnen tunteita.

"Se, että arki työssä on kivaa, on tärkeä asia työyhteisölle. Jos siinä kollegoiden tunteet vähän roiskahtavat, mitä se haittaa. On mukavampi olla, jos ympärillä on keskenään viihtyviä kuin epämiellyttäviä ihmisiä", Kauppinen toteaa.

Myös Anna-Maija Lämsä sanoo, että romanssit voivat hyödyttää koko työyhteisöä.

"Rakastuneiden työteho ja työmotivaatio kasvavat, kommunikointi lisääntyy ja työhön liittyvä tieto kulkee liukkaammin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!