Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka voi pilata työuran – entisen kansanedustajan on vaikea löytää uusia töitä

Ura
 
Taru Taipale
Kokoomuksen entinen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming koki epätoivon hetkiä, ennen kuin uusi työpaikka löytyi.
Kokoomuksen entinen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming koki epätoivon hetkiä, ennen kuin uusi työpaikka löytyi.

Kaikille poliitikoille ei Suomessa riitä poliittisia virkanimityksiä – kiinnostavista kansainvälisistä tehtävistä puhumattakaan. Useimmilla kansanedustajilla ei ole myöskään pakastevirkaa, johon palata eduskunnan jälkeen.

Tänäkin keväänä eduskunnan jättää tai sieltä putoaa kansanedustajia, joilla ei ole mitään tietoa uudesta työpaikasta. Kaikilla ei välttämättä ole edes kokemusta siitä, miten töitä nykyään haetaan.

Niille, jotka ryhtyvät etsimään uutta työpaikkaa, voi tulla järkytyksenä, miten vähän suomalaisilla työmarkkinoilla arvostetaan poliittista työkokemusta.

Artikkeliin liittyvät

Kansanedustajakokemus saatetaan laskea työnhaussa jopa haitaksi.

Hanna-Leena Hemming aloitti Suomen Ekonomien toiminnanjohtajana viime marraskuussa. Suuri yleisö tuntee hänet kokoomuksen kansanedustajana. Hemming istui eduskunnassa kaksi kautta vuosina 2003–2011.

Hemming sanoo suoraan, että kansanedustajuus vaikeutti merkittävästi hänen työnsaantiaan. Tilanne tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

"Moni ihmetteli, että miten noin pätevä nainen ei saa töitä. Joku sanoi, että jos Hanna-Leena ei saa töitä, kuka meistä sitten saa?"

Koulutukseltaan Hemming on filosofian maisteri ja kieltenopettaja. Eduskunnan jälkeen hän toimi aluksi konsulttina oman yrityksensä kautta. Ja haki töitä. Vuonna 2013 hänet palkattiin lääkeyritykseen yhteiskuntasuhteista vastaavaksi johtajaksi.

Hemming puhuu pitkään poliitikkojen huonosta maineesta, eduskunnan saamasta viihteellisestä julkisuudesta – sekä vaalirahakohusta, joka löi leiman myös niihin poliitikkoihin, jotka eivät ryvettyneet.

Hemming päätti varhain, ettei asetu ehdolle kolmannelle kaudelle. Hän oli suorittanut MBA-tutkinnon ja alkanut kiinnostua yhä enemmän yritysmaailmasta. Viime vaalien aikaan hän oli 49-vuotias.

"Jos olisin jatkanut vielä yhden kauden kansanedustajana, mitä olisin sen jälkeen tehnyt? Olisin vain ollut vieläkin leimallisemmin poliitikko ja neljä vuotta vanhempi."

Porissa asuva Sdp:n entinen kansanedustaja Antti Vuolanne miettii nykyisin työkseen, miten kaupungin 800 pitkäaikaistyötöntä pääsisivät koulutuksen avulla eteenpäin.

Liisa Takala
Sdp:n entinen kansanedustaja Antti Vuolanne on käyttänyt tuntikausia aikaa ansioluettelon ja työhakemusten kirjoittamiseen. Vuolanne kuvattiin Helsingin Säätytalossa.
Sdp:n entinen kansanedustaja Antti Vuolanne on käyttänyt tuntikausia aikaa ansioluettelon ja työhakemusten kirjoittamiseen. Vuolanne kuvattiin Helsingin Säätytalossa.

Vuolanteella on omakohtaista kokemusta kouluttautumisesta ja työnhausta.

Kun hän putosi eduskunnasta viime vaalien jälkeen, edessä oli täydellinen tyhjyys. 44-vuotiaalla miehellä ei ollut mitään b-suunnitelmaa.

Jo pelkkä putoaminen eduskunnasta aiheutti syvän epäonnistumisen tunteen. Sen jälkeen tulivat vastaan työelämän realiteetit.

Vuolanne päätti tehdä maisterin opintonsa loppuun. Sitten hän aloitti työnhaun, mutta poliitikon leima pysyi tiukassa.

"Jotenkin olisi pitänyt häivyttää poliittinen menneisyys. Vain työt ennen politiikkaa ovat päteviä. Jos ei ole oikeaa työtä, ei ole oikeaa työkokemustakaan", hän summaa.

Vuonna 2013 Vuolanne palkattiin koulutussuunnittelijaksi Porin kaupungin työllisyysyksikön hankkeeseen pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi. Pesti on määräaikainen.

Entiset kansanedustajat ovat törmänneet monenlaisiin ennakkoluuloihin.

Hemming on muun muassa joutunut todistamaan työnantajille, että pystyy yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa.

Vuolanne taas kertoo, miten hänen motiivejaan on kyseenalaistettu työhaastattelussa – jos hän on edes päässyt haastatteluun.

"Olin ajatellut, että se riittää, kun ihminen omistautuu työlleen eikä tee virheitä. Mutta kaikkea, mitä sanoin, epäiltiin", Vuolanne kertoo. "Poliitikkoja pidetään vähän roistoina."

"Nyt, kun olen pari vuotta tehnyt tätä työtä, olen voinut näyttää muille, että keskityn työhöni enkä ajattele vain omaa uraani."

Vuolanteen suhde vaimoon ja lapsiin parani huomattavasti sen jälkeen, kun hän ei ollut enää kansanedustaja ja aina töissä.

"Kaupungilla joka kolmas moikkaa, ja suora haistattelu on vaiennut. Olen saanut uusia kavereitakin."

Eduskuntaan hän ei ole ehdolla. "Koska olen nyt saanut takaisin normaalit ihmisoikeudet."

Kansanedustajana ollut pystyy omaksumaan nopeasti suuriakin kokonaisuuksia ja tuntee yhteiskunnan päätöksentekomekanismit, Hemming sanoo.

Hänen mielestään tällaista osaamista pitäisi yrityksissä olla vähintään hallituksessa ja mielellään operatiivisellakin tasolla.

Vuolanteen mukaan ongelmana on se, että firmat eivät ylipäänsä mielellään rekrytoi oman organisaationsa ulkopuolelta. Yritykset eivät tiedä, mitä tehdä kansanedustajien osaamisella, hän toteaa.

Mitä entiset kansanedustajat sitten haluaisivat urallaan tehdä?

"Koen, että olen nyt siellä, missä minun kuuluukin olla. Toiveissa on, että ehdin kasvaa todelliseksi ammattilaiseksi tässä työssä", Hemming vastaa.

Hänen unelmanaan on päättää työura hallitusammattilaisena.

Vuolanne puolestaan haaveilee vakituisesta työpaikasta. Pesti Porin koulutussuunnittelijana päättyy vuoden lopussa.

"Perusvirkamiesura sote- tai työllisyysalalta voisi kiinnostaa", hän sanoo.

Pelkäätkö, että jäät työttömäksi? "On minulla työttömyyden pelko. Kannan huolta siitä, joudunko epätoivoiseen työnhakuun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!