Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian vanha töihin, liian nuori eläkkeelle

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa heikennettiin päättyvällä hallituskaudella, ja ainakin kokoomus on ehdottanut myös sen kestoa lyhennettäväksi, koska yhteisen kakun syöjät on patistettava takaisin työelämään.

Olen seurannut muutamien ikätoverieni kamppailua työmarkkinoilla. He ovat koulutettuja ja heillä on monipuolinen työura, joillakin vuosikymmenten kokemus esimiestyöstä ja tulosvastuusta. Työttömiksi he ovat päätyneet yritysjärjestely- tai suhdannesyistä.

He tietävät, miltä hyvä työhakemus näyttää ja asennoituvat työnhakuun kuin kokopäivätyöhön. Jokainen heistä on valmis muuttamaan toiselle paikkakunnalle ja tinkimään sekä asemasta että palkasta.

Viimeisen vuoden aikana he ovat laatineet noin sata hakemusta kukin ja olleet yhteydessä kymmeniin suorahakukonsultteihin. Työhaastattelujakin on kertynyt keskimäärin 10–15. Valituksi on aina tullut nuorempi hakija.

En näe ystävissäni merkkiäkään velttoilusta. Heitä ei tarvitse patistaa – he tietävät, että jokainen kulunut kuukausi ja vuosi vähentää heidän työllistymismahdollisuuksiaan.

Ja siitä yhteisestä kakusta: he ovat maksaneet satojen tuhansien verot, työttömyys- ja eläkevakuusmaksut, luoneet työllään työpaikkoja ja hankkineet maalle vientituloja.

Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä on noussut 11 000:lla viime vuodesta. Heitä on 131 000 (TEM). Työmarkkinoille he ovat liian vanhoja, työttömyysputkeen liian nuoria, ja eläkeikään on kymmenen vuotta.

Työttömyys ei syö vain toimeentuloa, se syö myös eläkettä. Eläkeiän noston sijasta olisi ollut reilumpaa leikata eläkkeitä. Nyt molemmat iskevät samaan ihmisryhmään.

Kun eläke- ja työttömyysturvaan suunnitellaan heikennyksiä, olisi hyvä pysähtyä miettimään eri työnhakijaryhmien asemaa työmarkkinoilla. Työn hakija tahtoo töihin. Työllistymisen esteet löytyvät muualta.

hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on kahden tutkinnon monitoimikirjailija, joka on toiminut myös sijoitusalan johtotehtävissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!