Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippumyyjät kertovat: Näin saadaan asiakas ostamaan melkein mitä tahansa

Yritysvalmentaja Pekka Juhola on myynyt sadevesirännejä, liköörejä ja paljon muuta. Nyt hän antaa viisi neuvoa, joiden avulla voi oppia mestarimyyjäksi.

Ura
 
Näin menestyt myyjänä
Näin menestyt myyjänä
Valmentaja Pekka Juhola antaa kolme neuvoa, joita noudattamalla voi oppia menestyväksi myyjäksi. Kuvaus: Mika Ranta /HS

Pekka Juhola oli kerran cocktail-tilaisuudessa, jossa oli paikalla arvovaltaisia johtajia. Juhola meni seurueen lue ja esittäytyi: Mä oon Juholan Pekka, myyjä.

Johtajat kavahtivat ja loittonivat vähitellen seurueesta. Yksi heistä tuli myöhemmin sanomaan Juholalle, että olet rohkea kun sanoit noin, mutta mitä sinä ihan oikeasti teet. Olen myyjä, Juhola vastasi.

"Myyjä on titteli, joka ansaitaan. Sitä ei voi ostaa. Olen ylpeä siitä. Se, joka häpeää sanoa olevansa myyjä, ei todellakaan ole myyjä", Juhola sanoo.

Siksi monen myyntityötä tekevän käyntikortissa lukee jotain hienompaa. Avainasiakaspäällikkö. Key Account Manager.

"Myynti ei ole seksikästä, markkinointi on. Myynnissä ei ole kiehtovia teorioita kuten markkinoinnissa, vaan sitä pitää osata."

Pekka Juhola, 61, on myynyt elämänsä aikana vaikka mitä. Venetarvikkeita, sadevesirännejä, tietojärjestelmiä, piirtoheittimiä, huoltamopalveluita, rakentamista, likööreitä ja viinejä.

Viimeiset 15 vuotta Juhola on ollut yritysvalmentaja ja kaupannut omaa osaamistaan esimerkiksi myyntitaidon saralla.

Juhola on töissä Innotiimi-nimisessä yrityksessä ja valmentaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi eri puolilla Suomea ja Eurooppaa.

Helsingissä kasvaneen Juholan myyjän ura alkoi lukioikäisenä, kun hän kauppasi veneilytarvikkeita Lauttasaaressa.

Armeijan jälkeen hän pyrki kauppakorkeakouluun, mutta jäi muutaman pisteen päähän. Juhola lähti Ruotsiin opiskelemaan.

"Olen aito pesunkestävä Uppsalan ekonomi."

Mutta miten tullaan huippumyyjäksi? Pekka Juhola antaa siihen nyt muutaman vinkin.

Mika Ranta HS
Yritysvalmentaja Pekka Juhola piirtää taululle kakun, joka kuvaa "viineripussisyndroomaa". Monet myyvät asiakkaalleen vain pientä palaa kakusta, vaikka voisi myydä paljon muitakin asioita. "Kun ollaan hyviä kavereita, myydään sitä samaa kuin ennenkin. Ei uskalleta kokeilla jotain muuta kuin niitä samoja viinereitä."
Yritysvalmentaja Pekka Juhola piirtää taululle kakun, joka kuvaa "viineripussisyndroomaa". Monet myyvät asiakkaalleen vain pientä palaa kakusta, vaikka voisi myydä paljon muitakin asioita. "Kun ollaan hyviä kavereita, myydään sitä samaa kuin ennenkin. Ei uskalleta kokeilla jotain muuta kuin niitä samoja viinereitä."

1. Opi kuuntelemaan

Pekka Juhola jakaa myyjät kolmeen ryhmään. Informaattoreihin, tuote-esittelijöihin ja ihan oikeisiin myyjiin.

"Valitettavasti iso osa myyntiporukasta on joko informaattoreita tai tuote-esittelijöitä", Juhola sanoo.

Informaattori tai tuote-esittelijä tuntee tuotteensa tai palvelunsa yleensä erittäin hyvin. Ja siksi hänellä on vastustamaton tarve latoa tiskiin valtava määrä faktoja ja vuosisadan argumentit.

"Usein myyntitilanteessa pitää saada koko maailma kerrottua kahdessa minuutissa. Tulee niin paljon tietoa, ettei ihminen pysty ottamaan vastaan."

Mitä tekee asiakas? Kiittää tiedosta ja jatkaa matkaa.

Myyjien esitelmöintitarve johtuu Juholan mukaan usein koulutuksesta.

"Mitä enemmän on osaamista ja koulupohjaa, sitä enemmän on halua kertoa, miten hirveän hyviä me ollaan."

Oikea myyjä kuuntelee aktiivisesti, mitä asiakas sanoo. Kuuntelutaito on kohtaamisen edellytys. Juhola puhuu myynnin sijasta asiakaskohtaamisesta.

"Miten saan asiakkaalta vastaanottimen päälle? Se on tärkeintä. Ettei kummallakin ole vain lähetin päällä."

Juhola oppi kuuntelemaan Ruotsissa. Siellä hän oppi myös toisen tärkeän taidon.

2. Opi kysymään oikein

Opiskelujen jälkeen Juhola jäi Ruotsiin töihin. Erilaisten myyntihommien kautta hän päätyi konsulttifirmaan. Sinne palkattiin paljon väkeä, jonka jälkeen alkoi raaka karsinta. Vain kovimmat myyjät saivat pitää työnsä. Se oli Pekka Juholan varsinainen myyntikoulu.

"Ruotsissa opin myymään ja oivaltamaan, mitä ja miten pitää kysyä. Ei tarvitse kertoa ja sepustaa. Pitää osata kysyä ja kuunnella."

Juhola puhuu "kysymistaidoista". Kun kysymykset asettaa oikealla tavalla, asiakas ryhtyy miettimään ja alkaa samalla myydä ajatuksia itselleen.

Huono myyjä käyttää suljettuja kysymyksiä.

"Onko, onko, onko. Ei osata kaivaa syvemmältä."

Kaivaminen tapahtuu avoimilla, vapaasti vastattavilla kysymyksillä. Mitä olet käyttänyt aikaisemmin? Minkälaisilla tuloksilla? Miksi jokin ei ole toiminut? Oikein asetetut kysymykset aktivoivat asiakkaan mielen.

"Olennaista on selvittää asiakkaan tarve. Ja hakea siihen oikea ratkaisu."

Seuraavaksi pitää herättää tunteet.

3. vetoa ja vaikuta tunteisiin

Oikein asetetuilla kysymyksillä vedotaan asiakkaan älyyn ja ymmärrykseen. Silti isot päätökset tehdään lopulta yleensä tunnepohjalta.

Juhola korostaa, että vaikuttaminen on eri asia kuin manipuloiminen. Taitava myyjä tunnistaa asiakkaan tunnetilan.

Jos asiakas kokee tuotteen kalliiksi, se on tunneasia, josta ei pidä väitellä luettelemalla tuotteen ylivertaisia ominaisuuksia.

Myyjän pitää siinä tilanteessa havaita, että oikeastaan asiakas kaipaisi nyt vahvistusta ostopäätökselleen. Se voi tapahtua vaikka samastumalla asiakkaan epävarmuuteen.

"Pitää osata rehellisesti ottaa esille ne asiat, jotka asiakasta huolestuttavat", Juhola neuvoo.

Tällaisia hetkiä varten hän on kehittänyt hankalien tilanteiden käsittelymallin. Myyjän on yritettävä erottaa, onko asiakkaan kieltäytymisen syy todellinen. Vai onko syy sellainen, joka vain kuulostaa hyvältä perustelulta.

"Myyjän pitää ymmärtää asiakkaan käyttäytymisen taustatekijöitä, kuten uskomuksia ja motivaatiota."

Se taas vaatii ihmistuntemuksen kehittämistä.

4. Opettele lukemaan asiakasta

Jotta voi vaikuttaa tunteisiin, on osattava lukea ihmistä. Pekka Juhola on käyttänyt siihen paljon aikaa. Hän on lukenut, opiskellut ja harjoitellut. Kun Juhola tapaa uuden ihmisen, hän kuuntelee, havainnoi ja tekee ensin pika-analyysin.

"Kartoitan, missä mennään, että saan käsityksen millä alueella pitäisi pysytellä."

Juhola käyttää valmennuksissaan apuna menetelmää, jota kutsutaan Luontaisten taipumusten analyysiksi. Sen avulla pyritään tunnistamaan erilaisia ihmistyyppejä. Onko asiakas introvertti vai ekstrovertti? Tekeekö tämä päätöksiä järkiperäisesti vai tunnepohjaisesti?

Juhola on perehtynyt myös body languagen eli ruumiin kielen lukemiseen. Jos ihminen puhuu yhtä, mutta keho viestii jotain aivan muuta, Juhola luottaa kehon viesteihin.

"Kroppa ei osaa valehdella."

Juhola tekee kenttäretkiä muun muassa tavarataloihin ja tarkkailee sivusta asiakaskohtaamisia. Mikä on myyjän asenne? Tekeekö hän työtään oikeasti mielellään? Miten hän luo kontaktin asiakkaaseen? Ilmeet ja eleet kertovat myyjästä paljon.

Myynnin suurin este on usein myyjä itse. Hän ei saa koskaan tehdä asiakkaan oloa epämukavaksi.

"Myyjän tehtävä on tehdä ostaminen asiakkaalle helpoksi. Auttaa asiakasta ostamaan."

Joskus pitää osata myös kieltäytyä myymästä.

"Jos tajuat, että se mitä me myymme, ei ole oikea ratkaisu tälle asiakkaalle. Ei niin, että kaupat kotiin ja karkuun."

Hyvin palveltu asiakas tulee toisenkin kerran, vaikka kauppoja ei sillä kertaa syntyisikään.

5. Ole ylpeä omasta työstäsi

Ne yhdet cocktail-kutsut eivät olleet poikkeus. Pekka Juhola on törmännyt vuosikymmenten aikana lukemattomia kertoja siihen, ettei myyjiä arvosteta. Yrityksissä myyjiä pidetään kalliina kulueränä tajuamatta, että yleensä juuri myyjät tuovat rahat sisään.

"Esiintyy asennetta, että myynti on välttämätön paha."

Myyjän ammattiin liitetään edelleen mielikuvia ovelta ovelle kiertävästä Aku Ankasta harjakauppiaana. Akulle tungetaan ovella harjat kurkusta alas.

Alan mainetta pilaavat nykyään jotkut puhelinmyyntifirmat, Juhola sanoo. Hän peruutti äskettäin liudan 92-vuotiaalle isälleen väkisin myytyjä lehtiä ja muutaman ylimääräisen puhelinliittymän.

"Puhelinmyynnissä on valitettavasti erittäin moraalitontakin toimintaa. Vanhoille ihmisille pakkomyydään asioita."

Myyminen on Pekka Juholan mukaan maailman helpoin ammatti, kun sen osaa.

"Vaikeus on siinä, että se on niin mielettömän yksinkertaista. Haluamme tehdä siitä niin monimutkaista näyttämällä, kuinka paljon me osaamme ja tiedämme. On hienot tutkinnot, ja halutaan antaa tietoa omasta osaamisesta. Siinä hukkuu se ydin."

Ja se ydin on yksinkertainen. Kyky kohdata ja huomioida ihmisiä. Yhteyden avaaminen, kysymisen ja kuuntelemisen taito. Ammattiylpeys.

"Myyminen ei ole työ, se on elämänasenne. Asenne ratkaisee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!