Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkoherra: "Olemme kohta pelkästään sadunkertojia"

Papin työn suurimpia haasteita on kaivaa Raamatun teksteistä esiin sanoma, joka on ajankohtainen myös tänä päivänä.

Ura
 
Liisa Takala
Auvo Naukkarinen aloitti papinuransa 1980-luvulla, Marjut Mulari 2010-luvulla. "Olen kiitollinen, että naispappeuden puolesta jaksettiin taistella", Mulari kiittelee. Papit kuvattiin Lauttasaaren kirkossa.
Auvo Naukkarinen aloitti papinuransa 1980-luvulla, Marjut Mulari 2010-luvulla. "Olen kiitollinen, että naispappeuden puolesta jaksettiin taistella", Mulari kiittelee. Papit kuvattiin Lauttasaaren kirkossa. Kuva: Liisa Takala
Juttusarjassa käsitellään ammattien muutoksia. Seitsemäs osa kertoo papeista.

Satusetiä ja tarinatätejä. Sellaisiksi Töölön seurakunnan kirkkoherra Auvo Naukkarinen, 60, pelkää ammattikuntansa ennen pitkää muuttuvan.

Kun Kirkon tutkimuskeskus kysyi syksyllä 2011 suomalaisilta, mihin he uskovat, vain runsas neljännes ilmoitti uskovansa kristinuskon Jumalaan. Vuoden 2007 kyselyyn verrattuna osuus oli pudonnut kymmenen prosenttia. Helsingissä kirkon jäsenten määrä laskee vuosittain noin yhdellä prosenttiyksiköllä ja puolet lapsista jää kastamatta.

Moni 2010-luvun ihminen ei koe Raamatun oppeja omakseen. "Se, mihin ihmiset oikeasti uskovat ja se, mitä kirkko opettaa, alkavat mennä koko ajan kauemmaksi toisistaan. Tällä menolla olemme kohta pelkästään sadunkertojia", Naukkarinen sanoo.

Viime vuonna pappisvihkimyksen saanut Marjut Mulari, 26, Lauttasaaren seurakunnasta on samaa mieltä.

Fakta

Pappi on mukana valtaosan elämässä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko työllistää kaikkiaan noin 20 500 ihmistä seurakunnissa, seurakuntayhtymissä, tuomiokapituleissa ja Kirkkohallituksessa. Pappeja on reilut 2 100.

Suurin osa papeista toimii seurakuntien tai kirkon palveluksessa, mutta pappeja on myös sairaala-, armeija- ja vankilaympäristöissä.

Pappeja työskentelee myös perheneuvontatyössä, ulkosuomalais- ja lähetystyössä, erilaisissa järjestöissä ja opetustehtävissä.

Ammattikunnan ikärakenteen seurauksena noin kolmannes papistosta eläköityy seuraavan vuosikymmenen aikana.

Papin tehtäviin kuuluvat jumalanpalvelusten ja muiden kirkollisten toimitusten johtaminen sekä yksityinen sielunhoito ja rippi.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 73 prosenttia suomalaisista. Valtaosa suomalaisista siis edelleen kastetaan, konfirmoidaan, vihitään ja siunataan hautaan kirkollisin menoin.

Näihin toimituksiin liittyy lähes aina papin kanssa keskustelu, jossa korostuvat hengellisten asioiden lisäksi eettiset, opetukselliset ja ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset.

Lähteet: Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kirkon työmarkkinalaitos.

"Jos Raamattua tulkitaan kirjaimellisesti, kristinuskon pohjimmainen sanoma toivosta, rakkaudesta ja anteeksiannosta jää siitä syntyvien kiistojen taakse."

Naukkarinen ja Mulari joutuvat päivittäin pohtimaan, miten he saisivat tulkittua Raamatun tuhansia vuosia vanhaa sisältöä siten, että se vastaisi tämän päivän ihmisen maailmankuvaa.

"Kirkon opin ja opetuksen pitäisi perustua Raamattuun, mutta papinkaan ammattitaito ei pysty suodattamaan tekstiä tähän aikaan ilman, että siellä on rakoja ja ongelmia", Naukkarinen miettii.

Ratkaisuksi hän toivoo kirkon oppirakennelman päivittämistä.

"Helppoa se ei tule olemaan, sillä niin moni roikkuu vanhassa. Pitäisi tajuta, että ilman muutosta tulemme ajamaan ennen pitkää seinään."

1980-luvulla papinuransa aloittanut Naukkarinen muistuttaa, että roomalaiskatolinen kirkko on päivittänyt oppinsa jo kolme kertaa viimeisen 500 vuoden aikana, toisin kuin evankelis-luterilainen kirkko. Sen opinkappaleet ovat peruja myöhäiskeskiajalta, 1500-luvulla tapahtuneesta uskonpuhdistuksesta.

Vaikka jumalanpalveluksissa on yleensä väljää, henkisyydelle riittää tulospaineiden ja loputtoman suorittamisen täyteisessä maailmassa kysyntää. Moni haluaa pysähtyä, kysyä ja oivaltaa asioita, jotka jäävät arjen hektisyyden alle.

"Kristillisyys voi olla yksi tapa täyttää henkisyyden kaipuuta. Näen oman roolini nimenomaan kuuntelijana ja vastaajana, vaikkei yksiselitteisiä vastauksia olekaan", Mulari sanoo.

Pappikaksikon mielestä kirkonpenkkien täyttäminen jumalanpalveluksiin ei ole oleellisinta. Tärkeää on se, että ihmiset muistaisivat kirkon olevan heitä varten niin elämän taitekohdissa kuin ihan arjessakin.

"Harva tietää, että oman seurakunnan pappiin voi ottaa yhteyttä ja keskustella oikeastaan mistä vain", Mulari kertoo.

Aina toisinaan hän kipaisee huvikseen lähikauppaan hakemaan vaikkapa vessapaperia liperit kaulassa. Silloin kaulan sokeripala toimii kuten taksivalo.

"Se tarkoittaa, että olen valmiina palvelemaan. Ihmisten on helpompi lähestyä pappia arkiympäristössä kuin virastossa."

Harvaan ammattiin liitetään niin vahvasti ajatusta kutsumuksesta kuin pappeuteen. Sekä Naukkarinen että Mulari ovat sitä mieltä, ettei papin tehtävä vaadi varsinaista hengellistä herätystä saati "uskoonpoksahtamista".

"Ajattelen, että kutsumus on sisäinen palo siihen, että nämä asiat ovat tärkeitä", Mulari tuumaa.

Hänen tiensä papiksi kulki perinteisesti: rippikoulun ja isoistoiminnan jälkeen mielessä alkoi kyteä ajatus teologian opiskelusta. "Tahdon uskoa, olla ihmisten kanssa ja pohtia näitä kysymyksiä", Mulari sanoo.

"Olemme siinäkin samanlaisia. Itsekin ajattelen, että uskominen on tahtotila ja papin työ nimenomaan oikeiden kysymysten kysymistä, eikä vain oikeiden vastausten etsimistä", Naukkarinen innostuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!