Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näiden siirtymäriittien avulla pääset irti töistä

Ura
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.
piia.elonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja
talouden toimittaja.

Monissa kulttuureissa on erilaisia riittejä siirtyä lapsuudesta aikuisuuteen tai vaikkapa perhepiiristä omaan kotiin ja elämään. Eikä tarvitse edes mennä heimokansojen pariin tai kerran elämässä -tyyppisiin tilanteiseen. On etkot, jatkot, tuparit, läksärit, riparit.

Kun kuuntelee nykypäivän tietotyöläisiä ja asiantuntija-ammateissa puurtavia, tuntuu että siirtymäriittejä tarvitaan paljon lisää – jonkinlaiset läksärit joka arkipäivälle.

Töistä tuntuu olevan vaikea irrottautua, ja läppäri tai älypuhelin kuluu käsissä pitkin iltaa.

Kaikkia tämä ei ahdista. Mutta jos kotiin seuraavan työlaahuksen kokee ongelmaksi, kannattaa kehitellä omat siirtymäriittinsä. Eri keinot toimivat eri ihmisille, mutta tässä joitakin vinkkejä.

 

1. Ennen kuin lähdet töistä, jätä työpöydällesi tärkeysjärjestykseen kirjattu lista seuraavan päivän pakollisimmista hommista. Niitä ei sitten illalla tarvitse pyöritellä päässään, kun työjärjestys odottaa aamua työpöydälläsi. Bonuksena pääset heti aamusta oleellisimpiin töihin, kun aika ei mene ihmettelyyn. Äläkä hyvä ihminen kirjaa lapulle kahtakymmentä kohtaa! 3–5 tärkeintä tai pakollisinta riittää.

2. Jos vain kilometrit antavat myöten, kävele tai pyöräile kotimatka. Ajaessa nousee vain verenpaine, bussin ikkunaan nojatessa mieli latistuu. Sen sijaan ulkoilmassa päivän tärinä ja kiristykset alkavat lientyä, voit aistia vuodenaikoja ja säätä, vetää happea keuhkoihin. Pää tuulettuu, ja kotiin päästessä päivän nuhju on jätetty pientareelle.

3. Kotiin voi kehitellä vielä jonkin pienen rentoutuksen tai siirtymäriitin ennen kuin hyökkää tiskien kimppuun tai imurin varteen. Ei ehkä ole hyvä idea vetää kahta suklaalevyä, mutta voi keittää mukillisen teetä tai vaikka kuunnella sohvalla maaten lempibiisinsä.

4. Tämä kaikki menee tietysti hukkaan, jos pään tyhjentämisen jälkeen ryntäilee työsähköpostiin vartin välein. Pomot, alaiset ja työkaverit kannattaa opettaa siihen, että jos jotain isoa tapahtuu, he soittavat tai tekstaavat. Näin tieto löytää sinut, eikä sinun tarvitse hypätä inboxissa kuin sähköjänis.

Rentouttavaa päivää!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!