Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virittäjä kuuntelee pianistia

Ura
 
Ville Männikkö
Pianonvirittäjä Kirsi Lassin käsittelyssä on Yamaha C6 -pianon koneisto.
Pianonvirittäjä Kirsi Lassin käsittelyssä on Yamaha C6 -pianon koneisto. Kuva: Ville Männikkö
Ura & työ -toimitus etsii työn sankareita. Nyt vuorossa on Kirsi Lassi.

"Kirsi ottaa haasteena soittimen virittämisen asiakkaalle mieleiseksi. Hänen käsittelynsä jäljiltä toteutuu soittamisen syvin olemus, kun soitin tottelee, tarjoaa parastaan ja inspiroi", sanoo pianonsoiton lehtori Kaj Ekman Musikinstitutet Kungsvägenistä Espoosta.
 

"Täydellistä pianoa ei ole olemassakaan, joten haen työssäni soittimen ominaisuuksien sopivaa tasapainoa. Esimerkiksi laulajia säestävälle tulee pianon olla nopea ja herkkä, kun taas massiivisemman musiikin soittaja toivoo muhkeaa sointia.

Usein kuulen jo pianistin soitosta, mitä hän tavoittelee, ja alan heti miettiä, miten voisin auttaa. Kuuntelen silti hänenkin mietteensä korjausta vaativista asioista. Se helpottaa työtäni.

Virityksen lähtökohdaksi otan ääniraudalla tai mittarilla A:n korkeuden. Viritysavaimella saan pianon kielet vireeseen. Käytän monia erikoisvälineitä säätöihin, mutta tärkeitä ovat myös korvani ja avoin mieleni.

Soittimilla on aina luonteensa. En ole vielä kohdannut kahta aivan samanlaista pianoa.

Hankalia ovat pienet pianot, joissa on lyhyet ja paksut kielet. Joskus joudun niiden kohdalla tekemään isoja kompromisseja, sillä kielten mitta määrää osasävelsarjan, jonka mukaan soitin on viritettävä.

Yleensä viritys kestää reilun tunnin. Samalla tarkastan pianon koneiston ja voin tehdä pieniä korjauksia. Vapautan usein juuttuneita koskettimia. Olen poistanut flyygelien sisältä lyijykyniä ja kaukosäätimenkin.

Suurimpiin töihin suosittelen pianonkorjaajan käyttämistä. Huonolaatuista soitinta ei tosin kannata korjata.

Tämä ei ole pelkästään istumatyötä, sillä joudun usein kurottelemaan, kyyristelemään ja konttaamaan. Selkäni ja hartioideni vuoksi käynkin hierojalla säännöllisesti.

Asiakkaissani on yksityisiä ihmisiä ja erilaisia instituutioita. Kerran eräs pianisti tilasi minut kotiinsa vaihtamaan flyygelinsä vasarat. Siitä tuli pisin työmatkani, sillä hän asui Kyproksella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!