Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kollegasi aikavaras tai nipottaja? Näin tulet toimeen hankalien työkavereiden kanssa

Mitä voi tehdä, jos työkaveri koko ajan häiritsee? Puhu hänelle asiallisesti – ja mieti, oletko itsekin välillä hankala.

Ura
 
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Työtoveri on aikavaras. Hän venyttää kokouksia jaarittelemalla omista asioistaan. Hän puhua pälpättää silloinkin, kun muut yrittävät keskittyä omiin töihinsä. Hän notkuu vähän väliä ovensuussa jutustelemassa, ja kiltimpi työkaveri joutuu jäämään ylitöihin saadakseen vihdoin työnsä tehtyä.

Kuulostaako tutulta?

Entä tämä: Työtoveri kyttää toisten työsuorituksia. Hän huomauttaa kaikesta ja puuttuu jokaiseen pikkuasiaan. Muut alkavat pelätä, koska nipottaja taas saapuu paikalle.

Tai tämä: Työkaveri on jatkuvasti tyly ja kylmäkiskoinen. Muut joutuvat miettimään, uskaltaako häntä lähestyä.

Ärsyttäviä ja hankalia työkavereita on monenlaisia. Usein he eivät itse edes tiedä, että heidän tapojaan pidetään muiden työtä häiritsevinä, sanoo johtava asiantuntija Maarit Vartia Työterveyslaitoksesta.

"Kun joku häiritsee töissä käytöksellään muita niin, että työtovereiden mahdollisuudet tehdä työtään vaikeutuvat tai tilanne alkaa heikentää muiden hyvinvointia, puhutaan vastuuttomasta työkäyttäytymisestä", Vartia kertoo.

Työtä häiritsevä käyttäytyminen kohdistuu ainakin lähimpiin työtovereihin, mutta usein osansa saa koko työyhteisö. Jaarittelija jaarittelee kenelle vain. Myöhästelijä myöhästelee, vaikka myöhästyminen kokouksesta hidastaisi kaikkien työtä.

Tässä mielessä häiritsevä työkäyttäytyminen eroaa työpaikkakiusaamisesta, joka kohdistuu yleensä vain valikoituihin henkilöihin.

Maarit Vartian mielestä häiritsevään käytökseen kannattaa puuttua asiallisen ystävällisesti.

"Liian puheliaalle työtoverille voi vaikka sanoa, että kiinnostava juttu, voidaan jutella siitä myöhemmin. Teen ensin tämän työn, jutellaan sitten lisää ruokatunnilla", hän ehdottaa.

"Jo tämä voi auttaa."

Vartia korostaa kuitenkin esimiehen roolia. Pomolla on vastuu puhua häiritsevän työntekijän kanssa, jos tämän käytös jatkuvasti vaikeuttaa muiden työntekoa tai aiheuttaa muille stressiä ja työmotivaation laskua.

Työkavereissa ärsyttää tavallisimmin käytös, jonka koetaan rikkovan jollain tavalla muiden ihmisten rajoja tai työpaikan sääntöjä, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri ja kognitiivinen psykoterapeutti Kirsi Räisänen.

Räisänen myös huomauttaa, että kaikilla ihmisillä on rasittavaksi koettuja piirteitä. Hänen mielestään me voimme itse valita, miten suhtaudumme erilaisuuteen.

"Pieniin ärtymyksen aiheisiin työpaikalla auttaa se, että huokaisee syvään ja päättää nukkua yön yli. Mutta jos kotonakin pitää miettiä, miten töistä selviää hankalan työtoverin kanssa tai miten saa työnsä tehdyksi, on tilanteesta syytä puhua esimiehen kanssa."

Jos työtoveri on muiden seuraan tuppaava aikavaras, hän saattaa olla vain huomionhakuinen tai hallitseva persoona, Kirsi Räisänen sanoo.

Joskus huomion hakeminen voi liittyä narsistiseen persoonallisuuteen tai yksinkertaisesti siihen, että henkilö on luonteeltaan ekstrovertti eli ulospäin suuntautunut, mutta hänellä on puutteita sosiaalisissa taidoissa.

Räisäsen mukaan ei ole kuitenkaan työkavereiden asia analysoida liikaa hankalan käytöksen syitä.

Räisänen muistuttaa myös, että palautetta ei pidä antaa ihmisen luonteesta. Ainoastaan häiritsevästä käytöksestä voi huomauttaa.

"Ihmiselle ei pidä sanoa, että olet liian puhelias. Ihminen saa olla puhelias, mutta keskustelut voi hoitaa työtä häiritsemättä."

Entä mitä voi tehdä, jos työkaveri on häiritsevän tyly ja epäystävällinen?

Kirsi Räisäsen mukaan monen ensimmäinen ja myös luonnollinen reaktio on hyväksynnän hakeminen erilaisin keinoin.

"Jos kylmältä vaikuttavaan työtoveriin yrittää tehdä toistuvasti hyvää vaikutusta, tulee todennäköisesti vain pettymään ja saa pahan mielen", Räisänen toteaa.

Kohtelias ja asiallinen etäisyys on hänen mielestään usein parempi ja toimivampi vaihtoehto.

On myös hankalaa käytöstä, johon tulee puuttua heti. Jos työtoveri käyttäytyy suorastaan loukkaavasti, Räisänen kehottaa ottamaan asian heti puheeksi kyseisen henkilön kanssa. Tärkeää on, että hankalaan ja työtä häiritsevään käytökseen puututaan ajoissa.

"Kun ihminen hautoo mielessään kokemiaan vääryyksiä, hän usein suuttuu lopulta suhteettoman paljon jostain pikkuasiasta ja ylireagoi", hän varoittaa.

Räisänen muistuttaa, että joskus työtoverin käytös on niin poikkeuksellista, että kyseessä on vakava mielenterveyden häiriö. Silloin ihmisen todellisuudentaju pettää.

Työkaverin poikkeava käytös voi liittyä myös päihdeongelmiin. Tällaiset ongelmat kuuluvat Räisäsen mukaan aina esimiehelle, eikä muiden kannata ottaa asiaa puheeksi kyseisen työtoverin kanssa.

Kirsi Räisäsen mukaan työpaikan johtamiskulttuurilla voidaan vaikuttaa siihen, miten työtoverit suhtautuvat toisiinsa.

Jos työnjako on epäselvä ja työpaikalla sallitaan huonoa käytöstä, ei muita häiritsevä työntekijä välttämättä edes tiedä, että hänen käytöksensä koetaan ikävänä.

Myös työtovereiden jatkuva asettaminen toisiaan vastaan ja yletön keskinäinen kilpailu lietsovat ikävää käytöstä.

Hyvin johdetussa työpaikassa pelisäännöt ovat selkeitä ja työntekijöiden välille syntyy vähemmän tilanteita, joissa he voivat käyttäytyä toisiaan kohtaan häiritsevästi, Räisänen toteaa.

Työpsykologi  Satu Kasken mielestä tietty määrä hankaluutta on hyvä asia kaikissa ihmisissä.

"On hyvä olla terveellä tavalla itsekäs, ja joskus on hyvä toimia eri tavalla kuin odotetaan. Muutenhan työpaikalla ei koskaan keksittäisi uusia toimintatapoja tai ideoita ja käyttäytyisimme kuin lammasmainen armeija."

Kasken mukaan vastakohtaisella tavalla hankalina pidetyt ihmiset voivat olla hyvä työpari. Esimerkiksi pikkutarkka ja suurpiirteinen ihminen voivat hyvin sopia työskentelemään yhdessä.

Kun puhutaan hankalista työtovereista, Kasken mielestä monen tulisi katsoa myös peiliin.

"Ajattelemme usein, että työtoverit ovat hankalia, emme me itse. Moni kuvittelee, että yritän tässä vain auttaa ja saada asiat toimimaan", hän sanoo.

"Ymmärrämme omaa käytöstämme, mutta emme tule ajatelleeksi, että muut eivät ehkä aina ymmärrä meidän motiivejamme."

Joskus työpaikoilla käy niin, että työkaverit alkavat purkaa turhautumistaan hankalaksi kokemaansa ihmistä kohtaan. He liittoutuvat keskenään ja puhuvat pahaa työtoverin selän takana.

Yhteen työtoveriin henkilöidään koko työyhteisön ongelmat. Hänet voidaan eristää muista, tai hän saa muuten tuntea olevansa ei-toivottu henkilö. Tällainen käytös voi kuitenkin olla työpaikkakiusaamista, Satu Kaski muistuttaa.

"Joskus voi sanoa, että hankalaksi leimattu henkilö onkin työyhteisön tervejärkisin", hän toteaa.

Työtovereiden ei ylipäänsä tarvitse olla parhaita kavereita keskenään, Kirsi Räisänen muistuttaa.

Hänen mielestään on hyvä pitää mielessä, että työkaverit ovat yleensä tekemisissä keskenään ainoastaan ammatillisista syistä.

"Voi ajatella, että en lähtisi näiden ihmisten kanssa ravintolaan tai konserttiin, mutta voin tehdä töitä heidän kanssaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!