Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväunet töissä tekevät hyvää

Kesken työpäivän kannattaa ottaa lyhyet nokoset, sanovat asiantuntijat.

Ura
 
Lauri Seppälä
Tyynyhuppu auttaa nukkumaan työpöydän ääressä.
Tyynyhuppu auttaa nukkumaan työpöydän ääressä.

Raitiovaununkuljettaja Carina Hannukan työ on välillä uuvuttavaa. Työpäivät kestävät usein 9–10 tuntia.

"Suurin kuormitus tulee siitä, että päivät ovat pitkiä ja täytyy olla jatkuvasti erityisen tarkkaavainen", Hannukka kertoo.

Hän ei kuitenkaan kaipaa kahvia tai energiajuomia, vaan virkistyy lyhyiden nokkaunien avulla. Hannukalla on tapana ottaa päiväunet lounaan jälkeen eli työpäivän puolivälissä.

"Tirsat kestävät noin kymmenen minuuttia. Kauemmin ei pystyisi pitämäänkään, koska on jatkettava töitä."

Hannukka vajoaa uneen HKL:n pukuhuoneessa, jossa on pimeää ja hiljaista. Eräät toiset ratikkakuskit nukkuvat tauko- ja saunatiloissa. Torkkujien iloksi Hakaniemen varikolle on tulossa lähitulevaisuudessa erillinen nukkumatila.

Hannukan yöunia nokkaunet eivät ole häirinneet. Vaikutukset ovat olleet ainoastaan myönteiset. "Kyllä sitä on loppupäivän selvästi skarpimpi. Virkeys on ehdottomasti turvallisuusasia liikenteessä", hän toteaa.

Sabrina Bqain
Raitiovaununkuljettaja Carina Hannukka ottaa nokkaunet HKL:n pukuhuoneessa Hakaniemessä. Peittona toimii työtakki ja tyynynä paremman puutteessa työlaukku.
Raitiovaununkuljettaja Carina Hannukka ottaa nokkaunet HKL:n pukuhuoneessa Hakaniemessä. Peittona toimii työtakki ja tyynynä paremman puutteessa työlaukku.

Torkkujia löytyy myös valtakunnan huipulta. Pari vuotta sitten julkisuudessa kohistiin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtajasta Juhana Vartiaisesta, jolla oli tapana ottaa nokkaunet kesken työpäivän työhuoneensa antiikkisohvalla.

"Minulle riittää niinkin lyhyet kuin kymmenen minuutin unet. Arvelen, että ne ovat tuottavuudelle ja työteholle paljon tehokkaammat kuin kahvi- tai tupakkatauko", hän kertoi Turvallisuusuutiset.fi-sivuilla.

Vartiaisen tunnustus synnytti välitöntä kiukkua nettikeskusteluissa – eihän useimmilla tavallisilla työntekijöillä ole Vartiaisen tapaan mahdollista pötkötellä kesken työpäivän.

Näin piristyt työpaikalla

 Töissä olisi hyvä pitää lepotauko ennen voimakasta väsymystä. Vireyttä voi lisätä esimerkiksi juttelemalla työkavereiden kanssa, liikkumalla tai hakemalla kupin kahvia. 

 Nokkaunet tekevät monille hyvää. Yleensä alkuiltapäivä kello 13–15 välillä on niille otollisinta aikaa, koska tällöin vireydessä esiintyy eniten notkahduksia.

 Helpoimmin torkut ottaa sohvalla rauhallisessa tilassa. Myös työpöydän ääressä voi ottaa päiväunet, jos nojaa pöytään tai tuolissa taaksepäin.

 Nokkaunien pelisäännöistä on syytä sopia työyhteisössä niin, että mahdollisuus päiväuniin toteutuu tasapuolisesti.

 Unettomuudesta kärsivien kannattaa harkita päivänokosia tarkkaan, koska ne saattavat hankaloittaa nukahtamista illalla.

Lähde: Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Mikael Sallinen

Saavatko kaikki VATT:n työntekijät ottaa nokkaunia?

Kyllä, mutta VATT ei ole pitänyt kirjaa siitä, kuinka moni niin tekee, kertoo talous- ja hallintojohtaja Raija-Liisa Aalto.

"Vattilaisilla on mahdollisuus torkkuihin puolen tunnin ruokatauon aikana."

Nokoset kuitenkin kannattaisivat. Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että alle puolen tunnin torkut parantavat paitsi vireyttä myös esimerkiksi muistin toimintaa, kertoo Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö ja Jyväskylän yliopiston tutkimusprofessori Mikael Sallinen.

"Kun ihminen nukkuu, valveilla syntyneet muistijäljet lujittuvat. Se edistää oivaltamista unijakson jälkeen. Niinpä uni ei ole vain pelkkää energiatankkausta vaan myös aktiivista opittujen asioiden työstämistä."

Työajalla otettujen nokkaunien vaikutusta on tutkittu erityisesti vuorotyössä, jossa yövuorot väsyttävät monia.

"Noin 30–60 minuutin nokkaunista on useimmille yötyöntekijöille merkittävää hyötyä, koska vireys ja toimintakyky paranevat", Sallinen sanoo.

"Virkeä ihminen tekee yleensä vähemmän virheitä kuin väsynyt. Liikenteessä havaintolipsahdukset voivat johtaa vakaviin seuraamuksiin myös taloudellisessa mielessä."

Sallinen kaipaisi suomalaisille työpaikoille kulttuuria, joka kannustaisi nokkaunien ottamiseen. Joissakin yrityksissä näin jo onkin. Torkkutaukoja on luvallista pitää yövuorossa muun muassa Teollisuuden Voiman Olkiluodon-voimalaitoksessa.

"Se on positiivinen juttu. Myös esimerkiksi päivystävillä lääkäreillä ja lentohenkilökunnalla on nykyisin mahdollisuus nokkaunille yövuoroissa."

Myös päivätyössä on lyhyistä torkuista yleensä hyötyä, Sallinen painottaa.

Kaukoidässä torkkuminen töissä on huomattavasti tavallisempaa kuin Euroopassa.

Esimerkiksi Japanissa niin kutsuttuun inemuri-kulttuuriin kuuluu se, että on täysin sallittua nukkua liikeneuvotteluissa tai jopa parlamentissa. Japanilaisille inemuri on todiste työhön sitoutumisesta ja kovasta uurastuksesta. Siksi jotkut jopa teeskentelevät nukkuvansa työaikana.

Myös Kiinassa monet yritykset suosivat torkkuja, etenkin lounaan päälle. Esimerkiksi elektroniikkavalmistaja Huawein tehtaissa valot pidetään sammutettuina kello 13–14 välisenä aikana. Silloin työntekijät saavat ottaa päivätorkut työpöydän alla leirivuoteissa.

Kiinalaisen emoyhtiön tapaan myös Helsingin Vallilassa sijaitsevassa Huawein tutkimus- ja kehitysyksikössä on tarjottu mahdollisuus torkuille. Siellä työkomennuksella olleet kiinalaiset työntekijät ovat saaneet lounastaa hartaasti reilun tunnin ajan ja ottaa päiväunet.

Pitkien taukojen vastapainoksi kiinalaiset ovat tehneet pidempää työpäivää kuin suomalaiset työntekijät.

Maailmalla nokkaunia varten on kehitelty myös apuvälineitä.

Yksi niistä on Ostrich Pillow -niminen tyynyhuppu, jonka sisään voi työntää päänsä. Näin on helpompi nukkua meluisissa paikoissa ja lähes missä asennossa tahansa.

Mikael Sallisen mielestä työpaikat voisivat ottaa käyttöön myös suljettavia unikapseleita. Ne ovat yleisiä Japanissa. Unikapseleita löytyy nykyisin myös Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Väsyneet työmatkalaiset voivat ottaa niissä torkut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!