Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kamalimmassa työpaikassa saa kiusata julkisesti

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Tänään on eduskuntavaalit. Vaaleissa äänestetään, ketkä saavat neljäksi vuodeksi työpaikan kansanedustajina. Kansanedustajien valinnalla ei tosin ole mitään väliä. Ministerien valinnalla on.

Ylintä toimeenpanovaltaa Suomessa käyttää – tai on käyttämättä – hallitus. Nykyinen hallitus on kiertokyselyissä tuomittu historian kehnoimmaksi. Eduskunnan vähäisestä merkityksestä kertoo se, että yhtään kyselyä ei ole järjestetty siitä, mikä on ollut historian paras tai huonoin eduskunta.

On jokseenkin sama, mitkä puolueet hallitukseen pääsevät. Olennaisempaa on se, ketkä ihmiset hallitukseen pääsevät ja kuinka hyvin he tulevat toimeen keskenään. Niinhän se on muillakin työpaikoilla. Ihmiset ratkaisevat, eivät heidän puoluekantansa.

Hallitus on työpaikka siinä missä muutkin työpaikat. Tosin se saattaa olla Suomen tärkein työpaikka.

Emme kuitenkaan tiedä, keitä olemme Suomen tärkeimmälle työpaikalle valitsemassa. Kun äänestämme keskustaa, rekrytoimmeko hallitukseen Juha Sipilän, Olli Rehnin ja Anne Bernerin vai Paavo Väyrysen, Mauri Pekkarisen ja Seppo Kääriäisen? Entä mikä on perussuomalaisten ministerilista? Timo Soini ja. . . niin, ketkä?

Hallitus on Suomen tärkein, mutta myös Suomen kamalin työpaikka. Työtoverit kiusaavat toisiaan sekä salaa että julkisesti. Muut puolueet päättävät, keitä pääministerin tiimiin tulee. Minkäänlaisia soveltuvuustestejä ei järjestetä. Sukupuoli- ja maakuntakiintiöillä mennään.

Se, miten hallitus pärjää, on ihan säkästä kiinni. Kaikki riippuu siitä, sattuvatko avainministerien kemiat kohtaamaan.

Hallituspuolueiden lukumäärälläkään ei ole väliä. Monesta puolueesta kokoon kyhätty sekalainen seurakunta ei ole mikään este määrätietoiselle päätöksenteolle, kunhan ministerit ovat tolkullisia ja yhteistyökykyisiä. Tästä on rohkaisevia esimerkkejä.

Kaksikymmentä vuotta sitten Suomi sai viiden puolueen sateenkaarihallituksen, jossa pääministerinä oli Paavo Lipponen. Ministereinä oli sellaisia toimen ihmisiä kuin Iiro Viinanen, Sauli Niinistö, Liisa Jaakonsaari, Tarja Halonen ja Pekka Haavisto.

Reilua olisi, jos puolueet kertoisivat, keitä me tällä kertaa olemme valitsemassa ministereiksi. Mutta eivät ne kerro. Yritä siinä sitten äänestää.

seppanen@iki.fi

Kirjoittaja on neuvonantaja ja valmentaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!