Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka hoitaa lapsen, kun vanhempi sairastuu?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Puolisoni on hoitovapaalla ja hoitaa lasta kotona. Joskus tilanne on se, että lapsi on terve mutta puoliso kovassa kuumeessa. Saanko minä olla silloin poissa töistä hoitamassa kotona olevaa lasta, vaikka puoliso on siis samaan aikaan hoitovapaalla?
 

Kyllä, työntekijällä on työsopimuslain mukaan oikeus olla tilapäisesti pois työstä, jos hänen läsnäolonsa kotona on välttämätöntä esimerkiksi puolison sairastuttua.

Laki edellyttää, että kotiin jäämisen syy on ennalta arvaamaton ja pakottava. Sairastuminen voidaan katsoa tällaiseksi syyksi. Kannattaa silti selvittää, onko oman alan työehtosopimuksessa tarkempia kirjauksia tästä.

Pidempi määräaikainen poissaolo on työsopimuslain mukaan myös mahdollinen, mutta siitä on aina sovittava työnantajan kanssa.

Työnantajan on pyrittävä järjestämään työt niin, että työntekijä voi jäädä määräajaksi pois työstä, jos perheenjäsenen erityinen hoito sitä vaatii. Lisäksi työntekijän on työnantajan pyynnöstä pystyttävä esittämään luotettava selvitys poissaolonsa perusteista.

Koska työn ja perheen yhteensovittamisessa on omat haasteensa varsinkin silloin, kun lapset ovat pieniä, kannattaa jokaisella työpaikalla rakentaa yhdessä pelisäännöt erilaisten tilanteiden varalle, myös äkillisiä sairaustapauksia varten.

Joustava työn tekemisen kulttuuri on sekä työnantajan että työntekijän etu.

Tarja Arkio
asiantuntija
Akava

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!